Dagje Uit is wettelijk verplicht om je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken, en je te informeren over het gebruik daarvan op de site. Dagje Uit gebruikt cookies, JavaScript en soortgelijke technieken voor het optimaliseren van de website en het verzamelen en analyseren van statistieken.

Welkom bij Dagje Uit
 Klik hier om terug te keren naar In en rond Elburg

Lunchen op het Veluwemeer

10:00 uur

Vertrek per luxe Keurmerk Touringcar richting Elburg; als de tijd het toe laat zal de chauffeur het laatste stuk binnendoor rijden.

11:45 uur 

Verwachte aankomst in de Haven van Elburg waar de boot op u ligt te wachten die om 12.00 uur vertrekt. De boot is overigens voorzien van een lift en een aangepast toilet.

12:00 uur 

Nadat de trossen zijn losgegooid maakt u een mooie tocht van 3 uur over de Randmeren waarbij de schipper u onderweg natuurlijk van alles zal vertellken!

Tijdens de tocht wordt de lunch geserveerd; wit/bruin brood en bolletjes, krentenbrood, roggebrood, crackers, beschuit, diverse soorten vleeswaren, kaas en zoetwaren en twee koppen koffie/thee.

Tegen een meerprijs van ca. € 2,25 per persoon kan er ook nog een kopje soep geserveerd worden en wilt u een buffet met daarbij salades, makreel én haring dan komt er totaal € 5,50 per persoon bij. Ook een warme 3 gangen lunch is mogelijk; in dat geval betaalt u een toeslag van ca. € 3,75 p.p.

Rond 14.30 uur wordt er nog een kopje thee of koffie met cake geserveerd; liever gebak in plaats van cake? Dan betaalt u een toeslag van ca. € 1,50 per persoon.

15:00 uur

Terug in Elburg heeft u vrije tijd en kunt u even rondkijken in het historische centrum met zijn leuke winkels, prachtige monumenten en gezellige terrasjes. Natuurlijk kunt u ook een bezoek aan 1 van de vele musea brengen die Elburg rijk is; een kleine greep uit de mogelijkheden:

* Historische Botterwerf 
In het museale deel van de werf maakt u kennis met de traditionele botterbouw en de historie van de visserij.

Dverse soorten (miniatuur) botters staan uitgestald en oude ambachten worden getoond. In de grote loodsen worden de botters gerestaureerd en vaarklaar gemaakt. Vanaf de balustrade kan het publiek dit waarnemen. Niet alleen het décor van de oude botters, maar de totale beleving maakt dat oude tijden herleven. Dit is niet alleen te zien, maar zeker ook te ruiken.

U wordt via een vaste looproute (zitten een paar kleine trapjes bij) meegenomen vanuit het verleden naar het heden. De filmzaal toont oude beelden die tot de verbeelding spreken en degidsen vertellen op een boeiende wijze de verhalen van vroeger. Hoe de oude vissers bij regen, wind en storm hun werk moesten doen op de voormalige Zuiderzee.

Het door de Botterstichting opgezette Leer-Werkproject laat zien hoe onder leiding van een deskundige leermeester de oude ambachten worden uitgeoefend en overgedragen aan jongeren. 
Duur ca. 1 uur / Kosten ca. € 2,50 per persoon

* Museum “ Sjoel Elburg”
Dit museum ontving in 2010 in Amsterdam de Mont Blanc Museum Award voor beste kleine museum! Inmiddels is het museum uitgebreid en geeft het een ontroerende kijk op het leven van de Joden in de Mediene (de provincie)

Nergens is dit thema zo mooi uitgewerkt als in dit museum. Sjoel Elburg is geen Holocaust museum, maar het museum besteedt wel degelijk aandacht aan deze zwarte bladzijde van de geschiedenis. Actuele thema’s als verdraagzaamheid en integratie worden boeiend gepresenteerd. 
Duur ca. 5 kwartier / Entree ca. € 7,= per persoon (Museumjaarkaart gratis entree).

* De historische visafslag 
Het gebouw in de haven dateert uit 1916 en na het sluiten van de deuren werd het gebouwtje verkocht aan een boer die het gebruikte als schuur voor het vee! In 1985 werd de oude visafslag terug gekocht en na een grondige restauratie fungeert de visafslag als een leuk en interessant visserijmuseum met als pronkstuk de unieke afmijnklok. 

Tijdens uw bezoek zal een deskundig en enthousiast vrijwilliger u uitleggen hoe alles destijds in zijn werk ging en mag u natuurlijk een keer ‘afmijnen’! Duur ca. 30 minuten / entree ca. € 2,50 per persoon
Net buiten de stad bevindt zich ook nog een prachtig Kroonluchteratelier, een monumentale museumboerderij en de schitterende Dr. Vogeltuinen! Wij passen het programma graag voor aan.

16:15 uur

Vertrek huiswaarts.
Indien gewenst kunt u de dag aflsuiten met een lekker drie gangen diner; u bent dan ca. 2 uur later thuis.

Kosten voor een 3 gangen menu vanaf ca. € 15,00 p.p./ 2 uur extra bushuur kost ca. € 100,00.

17:30 uur 

Verwachte thuiskomst; einde van het programma.

PRIJSINDICATIE:

45 – 60 personen € 45,00 per persoon

Deze prijs is inclusief:

· vervoer per luxe KEURMERK touringcar
· heerlijke lunch met drankjes als beschreven

· 3 uur durende rondvaart over de Randmeren
· 1 kopje koffie of thee met cake
. vrije tijd in Elburg
· verzorging van de chauffeur