Dagje Uit is wettelijk verplicht om je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken, en je te informeren over het gebruik daarvan op de site. Dagje Uit gebruikt cookies, JavaScript en soortgelijke technieken voor het optimaliseren van de website en het verzamelen en analyseren van statistieken.

Welkom bij Dagje Uit
 Klik hier om terug te keren naar Senioren Reizen

Achter Tralies.....

08:45 uur

Vertrek uit de regio. Onze chauffeur brengt u per luxe Keurmerk Touringcar richting Drenthe. 

10:15 uur

U bent inmiddels aangekomen bij het Gevangenismuseum waar u wordt ontvangen met 2 kopjes koffie of thee en gebak. Aansluitend nemen deskundige gidsen uw gezelschap mee voor een interessante rondleiding door het museum.

Het Gevangenismuseum brengt in beeld hoe misdadigers vanaf 1600 werden berecht en gestraft. In een tocht door de tijd dwaalt men van schandpaal naar cachot en komt men via de rechtbank uiteindelijk in de hedendaagse gevangenis terecht.

Bijzonder aan het Gevangenismuseum is ook zijn directe omgeving. Voormalig justitiedorp Veenhuizen telt ruim 100 rijksmonumenten en drie strafinrichtingen die nog in gebruik zijn.

Het Gevangenismuseum biedt u de mogelijkheid het dorp te bezichtigen vanuit een authentieke boevenbus, waarin vroeger gevangenen van en naar Veenhuizen werden vervoerd. De interactieve rechtbank van het museum geeft inzicht in de manier aarop een rechtszaak in Nederland wordt gevoerd, de rechten van de verdachte en de rol die al die dames en heren in zwarte toga spelen. Naast tekst en uitleg over de gang van zaken, brengt de interactieve rechtbank van het Gevangenismuseum ook het verloop van een aantal rechtszaken in beeld. Het publiek heeft daarbij de mogelijkheid mee te stemmen over de strafmaat.

Twee keer per jaar organiseert het Gevangenismuseum een tijdelijke expositie. De exposities diepen bepaalde aspecten van detentie en straf uit of zoomen in op actuele thema’s. Veel mensen kennen de geschiedenis van Veenhuizen en de Maatschappij van Weldadigheid wel enigszins, maar hoe was het nou om hier in die tijd te wonen en te werken? Hoe leefde men? Hoe keek men aan tegen dit gedwongen leven op het platteland? En waarom werd men eigenlijk 'opgezonden'?

De antwoorden op deze vragen zijn in de verrassende expositie te ervaren in de persoonlijke verhalen van diverse 'kolonisten', zoals de bewoners van deze gestichten genoemd werden. Door middel van beeld, tekst, audiofragmenten, brieven e.d. komen we steeds meer te weten over het leven van diverse individuen. Hun verhalen liggen verspreid over de hele tentoonstelling en de bezoeker kan ze, al lopend door de expositie, met hun meebeleven.

Het is uiteraard ook mogelijk om de lunch in het museum te gebruiken en daarna een tocht per boevenbus of eigen bus door de bijzondere omgeving te maken; een gids zal u uitleg geven. Ook kunt u een bezoek aan de echte gevangenis brengen en is er sinds enige tijd een kaasmakerij naast het museum. Wij passen het voorstel graag vrijblijvend voor u aan!

12:30 uur

Vertrek richting uw lunchadres. 

13:00 uur 

Op een gezellige locatie in Westerbork staat een lekkere Drentse koffietafel voor u klaar die bestaat uit diverse soorten brood, diverse vleeswaren en kaas, zoetbeleg en koffie en thee. Uiteraard uit te breiden met soep, kroket etc.
Uw gezelschap wordt bediend in klederdracht en u ziet hier o.a. een ingerichte Drentse stijlkamer met bedsteden, een kruidenierswinkel, herenkapsalon en kinderspeelgoed waarover op een humoristische wijze wordt verteld. Ook is er een rad van fortuin uit 1910. (en er is een toiletgroep met invalidentoilet in oude stijl....) 

14:30 uur

U besluit uw dagje Drenthe met een bezoek aan het mooie Museumdorp Orvelte. Hier heeft u ruim de tijd om rond te kijken, iets te gebruiken maar uiteraard kunnen wij ook een rondleiding regelen of bijvoorbeeld een bezoek aan de kaasmakerij.

Midden in het museumdorp Orvelte vindt u een 100 jaar oude ambachtelijke kaasmakerij die nog meerdere dagen per week in werking is en waarbij men alles kan zien. Na de koffie of thee met krentenwegge en de videopresentatie van ca. 15 minuten volgt een proeverij waarbij iedereen zelf kan ontdekken of de kazen van vroeger inderdaad zo lekker smaakten als ze beweren. Hier komen dan ook de 'Originele Orvelter Boerenkaas' en de 'Originele Orvelter Kruidenkaas' vandaan, heerlijk van smaak en nog biologisch en vegetarisch ook. Duur ca. 1,5 uur en kosten ca. € 7,00 per persoon. 

Orvelte is een levend monumentendorp!
De ambachtelijke bedrijvigheid van 100 jaar geleden is hier nog live aanwezig in allerlei demonstraties van de houtzager, de klompenmaker, de kaasmaker etc.

Verder vindt u hier prachtige Saksische boerderijen, diverse winkeltjes, een smederij, een zuivelfabriek, een glasblazer, een drukkerij en diverse ateliers! De panden zijn vaak niet alleen aan de buitenkant te bewonderen maar ook binnen kunt u zien hoe men vroeger leefde en werkte!

Het dorp zelf is gratis te bezoeken; voor demonstraties en entree woningen vraagt ,en soms een bijdrage maar dit staat duidelijk aangegeven! Indien gewenst kan er bij het restaurant ook nog iets gebruikt worden; een kopje koffie of thee met krentenwegge of cake kost ca. € 3,50 p.p.

TIP:
In plaats van het bezoek aan Orvelte is een bezoek aan het Nieuwe Hunebedcentrum in Borger of een bezoek aan het indrukwekkende Museum en Kamp Westrbork, ook mogelijk. 

16:45 uur

Vertrek huiswaarts. (Uiteraard kunnen wij onderweg nog een diner o.i.d. voor u reserveren; prijzen en suggesties op aanvraag). 

18:00 uur

Verwachte thuiskomst; einde van het programma.

PRIJSINDICATIE:

35 – 44 personen € 49,50 per persoon
45 – 62 personen € 47,00 per persoon
Uiteraard zijn andere aantallen of voordeliger variaties op bovenstaand programma ook mogelijk; prijzen op aanvraag. 

Deze prijs is inclusief:

· vervoer per luxe KEURMERK touringcar
· rondleiding Gevangenismuseum
· koffie of thee met gebak
· Drentse koffietafel 
· vrije tijd in Orvelte
· verzorging van de chauffeur