Dagje Uit is wettelijk verplicht om je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken, en je te informeren over het gebruik daarvan op de site. Dagje Uit gebruikt cookies, JavaScript en soortgelijke technieken voor het optimaliseren van de website en het verzamelen en analyseren van statistieken.

Welkom bij Dagje Uit
 Klik hier om terug te keren naar Senioren Reizen

Het Woudagemaal & het IJsselmeer

09:00 uur    

Onze chauffeur staat voor in de regio. Uw gasten hebben de tijd om in te stappen en aansluitend vertrekt u per luxe touringcar via een leuke route richting Lemmer.

10:15 uur

In Lemmer aangekomen wordt u ontvangen met 2 kopjes koffie of thee en Friese Oranjekoek.
Na de koffie nemen deskundige gidsen u mee voor een bezoek aan het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld!   

DE KRACHT VAN STOOM EN WATER
Het grootste stoomgemaal ter wereld maakt indruk. In de enorme machinehal staan vier stoommachines met daaraan gekoppeld vier machtige vliegwielen, die nog steeds operationeel zijn. De stoommachines en vliegwielen drijven acht ronde centrifugaalpompen (ook wel Jaffapompen genoemd) aan die per dag ongeveer 6 miljoen m³ water verplaatsen.

STRIJD TEGEN HET WATER
Het gemaal wordt nog steeds ingezet om het waterpeil in de Friese wateren te verlagen. Om de ketels te vullen met water, de zware stookolie voor te verwarmen en de acht pompen één voor één op te starten, is een ploeg van minimaal elf mensen nodig. Na zes uur opstarten en opwarmen draait de bijna 100 jaar oude machine op volle toeren. En dat is een fantastisch gezicht!

Het Woudagemaal staat vanaf 1998 op de lijst van het Werelderfgoed van de UNESCO.

DE KATHEDRAAL VAN STOOM
Zo kun je het beste dit grootste, nog werkende stoomgemaal ter wereld, omschrijven. Voor bezoekers is er eerst een leuke 3D mini speelfilm van 15 minuten met het Woudagemaal in de hoofdrol.... In deze film met de bekende acteur Peter Tuinstra, zien bezoekers het gemaal ook werkend en onder stoom in een onderhoudend verhaal.  Daarna volgt een rondleiding door gedreven vrijwilligers, alles is rolstoel- en rollator- vriendelijk.

Ontvangst is in de koffie en thee schenkerij, dit is een panoramazaal met schitterend uitzicht over IJsselmeer en de Baai van Lemmer.  

TECHNIEK IN BEELD
In het interactieve bezoekerscentrum wordt op een eenvoudige manier uitgelegd hoe de machines van het gemaal werken, en welke werktuigbouwkundige, natuurkundige en technische principes hieraan ten grondslag liggen. Zo wordt verteld hoe het stoomgemaal functioneert en waarom het gemaal door UNESCO is erkend als van een uitzonderlijke universele waarde.

De rondleiding met meerdere deskundige gidsen, duurt ca. 1 uur 

12:15 uur

Onze chauffeur brengt u richting uw lunchlocatie.

12:30 uur 

In het centrum van Lemmer staat een lekkere lunch klaar die er als volgt uit kan zien: diverse soorten brood, bolletjes, diverse soorten vleeswaren en kaas, zoetbeleg en 2 kopjes koffie of thee. Toeslag kroket ca. € 1,70 p.p.

Eventueel kunt u na de lunch nog even de benen strekken in het gezellige centrum van dit watersportdorp!

14:00 uur

Vertrek van de boot voor een leuke 2 uur durende rondvaart die u meeneemt over de Friese Wateren en het IJsselmeer! Uiteraard zal er onderweg het een en ander verteld worden. Aan boord is het mogelijk om voor eigen rekening iets te gebruiken.

16:00 uur

De boot legt weer aan in Lemmer en de chauffeur staat al klaar om u terug naar huis te brengen.

17:30 uur 

Verwachte thuiskomst; einde van het programma.

PRIJSINDICATIE:

35 – 39 personen € 62,50 per persoon
40 – 44 personen € 59,50 per persoon
45 – 50 personen € 57,50 per persoon
Uiteraard zijn andere aantallen of variaties op bovenstaand programma mogelijk; prijs op aanvraag

Deze prijs is inclusief:

. Vervoer per luxe KEURMERK-touringcar
. 2 kopjes koffie of thee met Oranjekoek
. Entree, rondleiding en film Woudagemaal
. Lunch als beschreven
. 2 uur durende rondvaart IJsselmeer en Friese Wateren
. Verzorging van de chauffeur