Dagje Uit is wettelijk verplicht om je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken, en je te informeren over het gebruik daarvan op de site. Dagje Uit gebruikt cookies, JavaScript en soortgelijke technieken voor het optimaliseren van de website en het verzamelen en analyseren van statistieken.

Welkom bij Dagje Uit
 Klik hier om terug te keren naar Senioren Reizen

Woudagemaal en mooi Giethoorn

09:00 uur  

Onze chauffeur staat voor in de regio met een luxe Keurmerk touringcar en uw gasten hebben de tijd om in te stappen. Aansluitend vertrekt u richting Friesland.

10:00 uur

In Friesland aangekomen wordt u ontvangen met 2 kopjes koffie of thee en appelgebak. (2e kopje is gratis voor 12.00 uur!)

10:30 uur 

Na de koffie nemen deskundige gidsen u mee voor een bezoek aan het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld!  

DE KRACHT VAN STOOM EN WATER
Het grootste stoomgemaal ter wereld maakt indruk. In de enorme machinehal staan vier stoommachines met daaraan gekoppeld vier machtige vliegwielen, die nog steeds operationeel zijn. De stoommachines en vliegwielen drijven acht ronde centrifugaalpompen (ook wel Jaffapompen genoemd) aan die per dag ongeveer 6 miljoen m³ water verplaatsen.

STRIJD TEGEN HET WATER
Het gemaal wordt nog steeds ingezet om het waterpeil in de Friese wateren te verlagen. Om de ketels te vullen met water, de zware stookolie voor te verwarmen en de acht pompen een voor een op te starten, is een ploeg van minimaal elf mensen nodig. Na zes uur opstarten en opwarmen draait de bijna 100 jaar oude machine op volle toeren. En dat is een fantastisch gezicht!

Het Woudagemaal staat vanaf 1998 op de lijst van het Werelderfgoed van de UNESCO.
De rondleiding met meerdere deskundige gidsen, duurt ca. 1 uur en daarna heeft u dan nog de tijd om de 3D film te bekijken (van ca. 15 minuten) en de interactieve bezoekersruimte te bezoeken.

12:15 uur

Onze chauffeur brengt u richting Giethoorn.

13:00 uur

Op een gezellige locatie staat de koffietafel voor u klaar: diverse soorten brood, bolletjes, diverse soorten vleeswaren en kaas, zoetbeleg en 2 kopjes koffie of thee. (Toeslag kroket € 1,50 p.p.)

14:15 uur

Na de lunch maakt u een mooie tocht van 2 uur door het centrum van Giethoorn maar ook door de prachtige natuurgebieden waarover de deskundige gids u veel zal vertellen!

Ter informatie:
De rondvaartboten zijn eenvoudige boten waar u via een paar treden instapt. Bij slecht weer is de boot uiteraard overdekt! Er is geen toilet aan boord.

16:15 uur

Terug in Giethoorn heeft u nog even de tijd om rond te kijken in Giethoorn of iets te gebruiken op eigen gelegenheid.

17:00 uur

Vertrek huiswaarts. (Uiteraard kunt u de dag ook afsluiten met een lekker diner; prijzen en suggesties op aanvraag!)

18:15 uur

Verwachte thuiskomst; einde van het programma. 

PRIJSINDICATIE:

40 – 44 personen € 53,50 per persoon
45 – 50 personen € 51,50 per persoon
Uiteraard zijn andere aantallen of variaties op bovenstaand programma mogelijk; prijzen en suggesties op aanvraag

Deze prijs is inclusief:

. Vervoer per luxe KEURMERK-touringcar
. 2 kopjes koffie of thee met appelgebak
. Entree, rondleiding en film Woudagemaal
. Koffietafel als beschreven
. Rondvaart 2 uur met deskundige gids
. Vrije tijd Giethoorn
. Verzorging van de chauffeur