Dagje Uit is wettelijk verplicht om je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken, en je te informeren over het gebruik daarvan op de site. Dagje Uit gebruikt cookies, JavaScript en soortgelijke technieken voor het optimaliseren van de website en het verzamelen en analyseren van statistieken.

Welkom bij Dagje Uit
 Klik hier om terug te keren naar Senioren Reizen

Joodse sporen in Elburg

09:15 uur

Vertrek vanaf uw opstapplaats. Onze chauffeur brengt u per luxe KEURMERK touringcar richting Elburg.

10:30 uur 

BIj de sfeervolle en landelijk gelegen fruittuinen staan 2 kopjes koffie of thee en heerlijk appelgebak voor u klaar!

De fruittuinen vinden hun oorsprong in de polder waar op grote schaal appels geproduceerd werden voor supermarkten. Smaak, smaakbeleving en diversiteit werden voor dit bedrijf echter steeds belangrijker en dat was de reden om het roer om te gooien.

In 1997 is men gestart met een nieuw bedrijf gebaseerd op deze kernwaarden. De Fruittuin is inmiddels een begrip in Elburg en wijde omgeving. Van heinde en ver kwamen mensen hier fruit kopen tot een grote brand het bedrijf op 3 januari 2009 volledig in de as legde. Inmiddels is er een prachtig nieuw bedrijf met boerenlandwinkel gerealiseerd waar u producten van de fruittuin vindt, maar ook van andere ondernemers/agrariërs uit de regio. Dit alles rechtstreeks van het land, zonder kunstmatige smaak- en kleurstoffen. Puur, smaakvol en eerlijk!

Na de koffie heeft u uiteraard even tijd om rond te kijken en kunt u desgewenst nog wat kopen in de sfeervolle landwinkel waar naast fruit, groenten en andere levensmiddelen ook allerlei leuke woon- en keuken accesoires te koop zijn!

11:45 uur

U brengt een bezoek aan de vlakbij gelegen Museumboerderij waar u na een uitleg met diapresentatie de tijd heeft om alles te bekijken. Op de deel vindt u een steeds wisselende expositie en in de heerdt kunt u zien hoe men vroeger leefde; dit deel is authentiek ingericht  met o.a. een volledig ingerichte pronkkamer, keuken, zijkamer (waar opa en oma woonden) en een kelder. Verder heb je buiten nog de hooiberg, de wagenschuur en de bijenstal.


TIP:
In plaats van het bezoek aan de Museumboerderij zou een rondvaart van 50 minuten over het Veluwemeer ook mogelijk zijn; toeslag ca. € 2,= p.p.

13:150 uur 

U bent inmiddels in de oude vissersstad Elburg aangekomen waar een goed verzorgde lunchbuffet voor u klaar staat:
kroket of soep, diverse soorten luxebrood en bolletjes, luxe vruchtenroombroodjes, kaasbeleg, diverse vleesbeleg, zoetwaren, roomboter en onbeperkt thee, koffie en (karne)melk. U kunt het buffet eventueel uitbreiden met een huzaren- & vissalade a ca. € 1,50 p.p.

14:30 uur 

Tijd voor een bezoek aan het Joods Museum “ Sjoel Elburg”, dat in 2010 in Amsterdam de Mont Blanc Museum Award voor beste kleine museum in ontvangst mocht nemen!

Nergens in Nederland is de geschiedenis van de Joden in de Mediene – de provincie – zo mooi uitgewerkt als in dit nieuwe museum. Sjoel Elburg is geen Holocaust museum, maar het museum besteedt wel degelijk aandacht aan deze zwarte bladzijde van de geschiedenis. Actuele thema’s als verdraagzaamheid en integratie worden boeiend gepresenteerd.

Na uw bezoek aan museum Sjoel Elburg maakt u onder leiding van een deskundige gids een wandeling door Joods Elburg. De stadswandeling voert u langs de Joodse begraafplaats, de woning van de laatste rabbijn, diverse historische panden waar Elburgse Joden hebben gewoond en gewerkt, langs onderduikadressen uit de oorlog en nog veel meer. (Zonder wandeling krijgt u een korting van ca. € 4,00 p.p.)

Ter informatie:

Elburg is niet zo heel groot dus er worden geen kilometers afgelegd tijdens de wandeling en bovendien wordt er op veel plekken stilgestaan dus dit is ook goed te doen voor mensen die iets minder goed ter been zijn! Ook voor kinderen is het museum en de rondleiding zeer geschikt.

16:30 uur

U heeft ruim de tijd om op eigen gelegenheid Elburg te bezoeken, te shoppen of een terrasje te pikken!

17:30 uur

U sluit uw dagje Elburg af met een uitstekend verzorgd buffet: kop groentesoep, salade van de dag, appelcompote of stoofperen, rauwkostsalade, varkenshaas met roomsaus, cajun schotel, gebakken kibbeling, kippenboutjes, gehaktballetjes, satéstokjes, frites, gebakken aardappelen, stokbrood en kruidenboter. Het dessert bestaat uit een lekkere mini sorbet met slagroom. 

Drankjes Hollandse bar kosten op deze locatie ca. € 2,50 per stuk maar kiest u voor het buffet dan kunnen wij u gedurende 2 uur de drankjes onbeperkt Hollandse bar aanbieden voor ca. € 9,00 p.p.

19:30 uur

Vertrek huiswaarts.

20:30 uur

Verwachte thuiskomst; einde van het programma.

PRIJSINDICATIE:

35 – 44 personen € 81,00 per persoon
45 – 60 personen € 77,00 per persoon 
Uiteraard zijn andere aantallen en aanpassingen in het programma ook mogelijk.

Deze prijs is inclusief:

· vervoer per luxe KEURMERK touringcar
· 2 kopjes koffie of thee met appelgebak
· bezoek fruittuinen en landelijke winkel
· entree en uitleg Museumboerderij
· lunch als beschreven
· entree Joods Museum incl. wandeling
· vrije tijd
· Buffet als beschreven (excl. drankjes)
· verzorging van de chauffeur