Dagje Uit is wettelijk verplicht om je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken, en je te informeren over het gebruik daarvan op de site. Dagje Uit gebruikt cookies, JavaScript en soortgelijke technieken voor het optimaliseren van de website en het verzamelen en analyseren van statistieken.

Welkom bij Dagje Uit
 Klik hier om terug te keren naar Senioren Reizen

De Nachtwacht & de Vecht

09:30 uur

Vertrek uit de regio. Onze chauffeur brengt u per luxe Keurmerk Touringcar richting Genemuiden. 

10:30 uur

U wordt bij het Textielmuseum ontvangen met 2 kopjes koffie of thee en gebak. Tijdens de koffie kunt u alvast de videopresentatie bekijken. Vervolgens is er voor het hele gezelschap een rondleiding inclusief demonstratie. Genemuiden is de tapijtstad bij uitstek; maar liefst 60 procent van de totale Nederlandse productie van kamerbreed tapijt is afkomstig uit Genemuiden. Het museum beschikt over 2 voormalige fabrieksgebouwen met daartussen de centrale entree en de lift. De gebouwen met hun zware houten vloeren en authentieke gevels ademen nog de sfeer uit van de dertiger jaren van de vorige eeuw.

De gebouwen bestaan uit drie bouwlagen. Op de begane grond staan de weefgetouwen opgesteld, terwijl op de tweede verdieping het handwerk en het weven op de getouwen te zien is. Op de 2e etage bevindt zich verder de ontvangstruimte, de filmzaal en de permanente tentoonstelling ‘van klei tot kamerbreed tapijt’. De geschiedenis van tapijt gaat vele eeuwen terug. Van de biezen die eeuwenlang rond Genemuiden groeiden (en nog steeds groeien) maakten de inwoners de alom bekende Genemuider Biezenmatten. Toen de biezen schaarser werden deed de kokosmat zijn entree. Omstreeks 1920 kwamen de eerste kokosfabrieken en in de jaren 60 schakelde men over op tapijt en wol.

Aansluitend Vertrek richting lunchadres. 

13:00 uur

U bent inmiddels aangekomen op een gezellige locatie waar u eerst de lunch gebruikt: diverse soorten brood, vleeswaren, kaas en zoetbeleg en 2 kopjes koffie of thee. Toeslag kroket is ca. € 1,75 p.p. / soep ca. € 3,= p.p.

Op deze locatie kunt u aansluitend genieten van de ‘’Nachtwacht' ,en wel in de oorspronkelijke grootte van 3.90 x 4.80 meter! Het verhaal wil dat buurman Jan van der Horst ooit op schildercursus enkele schilderijen maakte waarover hij zelf erg tevreden was, maar waarvan zijn vrouw zei dat zolang hij "De Nachtwacht' nog niet geschilderd had hij niet zo naast zijn schoenen moest gaan lopen............en dat had grote gevolgen !

Hij schilderde de nachtwacht zo levensecht dat sommigen deze versie nog meer bewonderen dan het origineel. In ieder geval hangt het resultaat nu in een speciale zaal op uw lunchadres en wordt er na de lunch een presentatie met uitleg bij gegeven ....  Zo krijgt u dat zelfs in het Rijksmuseum niet! 

15:00 uur

Aankomst in Ommen waar de boot al op u ligt te wachten.

De “Queen of Vechtvalley” neemt u mee voor een mooie tocht over de Overijsselse Vecht naar de monumentale sluis van Vilsteren. Aan boord van het passagiersschip is het goed toeven. Lekker genieten van de buitenlucht op het bovendek, of binnen als het niet zo zonnig is.

De oude Hanzestad Ommen heeft een rijke historie die ze mede dankt aan haar ligging aan de Vecht. In de 15de eeuw was Ommen een belangrijk centrum voor de handel met West-Duitsland. Tegenwoordig hebben de oude handelsschepen plaatsgemaakt voor recreatievaart, maar tijdens onze boottochten wordt ruim aandacht besteed aan de geschiedenis van Ommen en de Vecht. Door de aangepaste instap en de aanwezigheid van een invalidentoilet is de "Queen of Vechtvalley" geschikt voor rolstoelen.

16:30 uur

Vertrek huiswaarts. 

18:00 uur

Verwachte thuiskomst; einde van het programma.

PRIJSINDICATIE:

45 – 60 personen  € 51,= per persoon 
Uiteraard zijn andere aantallen of voordeliger variaties op bovenstaand programma ook mogelijk; prijzen op aanvraag.

Deze prijs is inclusief: 

· vervoer per luxe KEURMERK touringcar
· entree en rondleiding Tapijtmuseum
· 2 kopjes koffie of thee met gebak
· koffietafel als beschreven
· uitleg en presentatie Nachtwacht
· rondvaart van 1,5 uur
· verzorging van de chauffeur