Friesland Anno 1666 & Aldfaers Erf

Natuurlijk kent Friesland vele eigenaardigheden. Een van de meest in het oog springende kenmerken is toch wel de Friese taal. En dat is nu net iets wat je moeilijk zichtbaar maakt aan de niet Fries. Maar hoe kunnen we u dit nu beter laten “zien” dan door de in 1666, aan de pest overleden Friese voorvechter Gysbert Japicx of zijn vrouw Sijcke, uit te nodigen om met het gezelschap mee te gaan in hun tijd, 1666!

09:45 uur
Vertrek vanaf uw opstapplaats naar Friesland, per luxe touringcar met airco en toilet.

11.00 uur
De vrouw van Gysbert, Sijcke, is op bezoek bij een molenaarsfamilie wanneer de touringcar langs rijdt. Ze staat net buiten bij de molen met haar juist gekochte zak met vers meel. Een beetje verschrikt omdat ze nog nooit eerder zo’n groot gevaarte op wielen heeft gezien waar ook nog eens zoveel mensen in kunnen, is ze na een poosje toch graag bereid in de bus te stappen en te vertellen over HAAR Friesland. En Friezer dan Sijcke zul je ze niet vinden! Er wordt een mooie route gereden naar Hindeloopen en ondertussen heeft Sijcke de mooiste verhalen al kijkt ze zelf af en toe ook met verbazing naar het moderne Friesland met zelfs in elke stad een fontein!

12.15 uur
Eenmaal in Hindeloopen moet ze echt even op adem komen, zoveel indrukken van een veranderd Friesland bijna 4 eeuwen later. Een ouderwetse 3 gangen stoofpotjes maaltijd, met allemaal pannetjes uit Grootmoederstijd op tafel, staat nu voor iedereen klaar; smullen maar!

13.45 uur
Na de maaltijd volgt er in het restaurant een ludieke ouderwetse visafslag. Iedereen kan nu bij opbod en afslag gerookte vis kopen. Er wordt uitleg gegeven over de klok en het bieden!

14.00 uur
Uw gasten hebben de tijd om Hindeloopen en natuurlijk, de Hindelooper fontein te bekijken.

14.45 uur
Vertrek via de Ald Faers Erf route,  naar het Friese museumdorp Allingawier inmiddels ook bekend van de Boer zoekt Vrouw opnames.

15.15 uur
Er staat een kop koffie of thee met gebak voor u klaar en daarna is het genieten van het vroegere Friese leven met een dorpscafé, grutterij, smederij, oude kerkjes en museumboerderij. Allemaal uit de tijd van Gijsbert Japicx!

Museumdorp Allingawier; onderdeel van de Aldfaers Erf Route:
Dit bijzondere dorpje is een soort openluchtmuseum; bij een kijkje in de woon- en werkvertrekken van de boerderij lijkt het alsof de bewoners elk moment kunnen terugkeren. En bij de enige echten drabbelkoekenbakkerij kunt u ook een lepeltje Boerenslok proberen; een echte smaaksensatie! Verderop in het straatje geeft de smid graag uitleg over zijn zware arbeid bij het smidsvuur; druk in de weer met hamer en aambeeld heeft hij toch best tijd voor een praatje!

Tegenover de Smederij is de ingang van het Woord- en Beeld kerkje waar op elk heel uur de audiovisuele voorstelling “de Achtste dag” start met unieke beelden uit de omgeving. Tot slot is er nog tijd om buiten rond te kijken bij het o.a. de schilders werkplaats, het arbeidershuisje, het brandweerhuis en de stropers hut! De gebouwen zijn goed toegankelijk voor mindervaliden al liggen er wel steentjes als bestrating dus het is een beetje hobbelig

16.30 uur
Vertrek huiswaarts.

18:00 uur
Verwachte thuiskomst; einde van het programma. Uiteraard is het mogelijk deze dag af te sluiten met een lekker diner; of in de middag een mooie rondvaart te maken of een presentatie bij te wonen in Hindeloopen over de gebruiken, de klederdracht etc.; vraag ons naar de mogelijkheden!

PRIJSINDICATIE:
45– 62 personen € 54,00 per persoon
Uiteraard zijn andere aantallen en variaties op bovenstaand voorstel mogelijk; prijzen en suggesties op aanvraag.

DEZE PRIJS IS INCLUSIEF:
* vervoer per luxe touringcar met airco, bar en toilet
* geweldige tocht met Sijcke van Gijsbert, als deskundige gids
* 3 gangen stoofpot maaltijd in pannetjes (excl. drankjes)
* vrije tijd Hindeloopen
* ouderwetse visafslag
* bezoek en entree Museumdorp Allingawier inclusief kop koffie of thee en wat lekkers
* verzorging van de chauffeur