3 dagen Bremen & Hamburg

DAG 1,

08:45 uur
Onze luxe touringcar, voorzien van airco en toilet, staat voor. Uw gasten hebben de tijd om in te stappen en aansluitend vertrekt u richting Duitsland. Onderweg zorgen wij voor een lekker kopje koffie of thee en een verse gevulde koek van de bakker.

12:00 uur
Onze eerste stop vandaag is in de mooie Hanzestad Bremen waar u in hartje centrum, bij de oudste brouwerij van Bremen, wordt ontvangen met een lekkere lunch! De brouwerij ligt om de hoek van de bekende Bremer Stadsmuzikanten en de historische Böttcherstrasse met zijn historische en unieke gebouwen! Omdat men hier geen broodmaaltijd kent tussen de middag, adviseren wij u een eenvoudige warme lunch: Soep van de dag – Curryworst met frites & mayonaise! 

TIP:
Een andere optie is uw gasten een envelopje met bijvoorbeeld € 15,00 per persoon meegeven dat men kan gebruiken bij bijvoorbeeld Markthal 8, een hippe, marktachtige locatie met diverse eettentjes en foodtrucks. Hier kan men dan zelf iets gebruiken. Dan vervalt bovenstaande lunch en krijgt u een korting van ca. € 16,50 p.p. https://www.markthalleacht.de/
Deze locatie ligt in het centrum, vlakbij het stadhuis.

13:00 uur
Nu we toch in Bremen zijn is het natuurlijk zeer de moeite waard om de stad nader te bekijken; er zijn diverse mogelijkheden:

* Vrije tijd U geeft uw gasten vrije tijd om de benen te strekken en op eigen gelegenheid te genieten van de Altstadt met zijn prachtige gebouwen, leuke winkels en terrasjes!

* Stadswandeling met deskundige gidsen
Kom en laat u betoveren door het historische stadscentrum van Bremen, met zijn prachtige stadhuis en Roland-standbeeld (beide UNESCO-werelderfgoed), de idyllische wijk Schnoor en zijn beroemde stadsmuzikanten.

Reis naar het verleden terwijl je door de kronkelende steegjes van de wijk Schnoor dwaalt. Staande op een rij, als parels aan een ketting, waren deze historische huizen ooit de thuisbasis van zeelieden, vissers en ambachtslieden. Geen stadstour zou compleet zijn zonder een bezoek aan de Böttcherstraße, waar de kuipers ooit hun vak uitoefenden. Dit stedelijke monument is waar bakstenen en traditionele bouwtechnieken werden gebruikt om expressieve architectuur te creëren, waardoor de straat zelf een uniek kunstwerk werd. Ontdek de Hanzestad met al zijn kleurrijke facetten en ga mee met de deskundige gidsen voor een rondleiding door het historische hart van de stad! De gidsen spreken Duits of Engels.
Duur 1,5 uur/Kosten ca. € 150,00 per gids/maximaal 25 personen per gids. 

* Proeferijtjes wandeling met gids
Deze tour omvat alle bezienswaardigheden rond het marktplein, de Böttcherstrasse, de Schlachte Embankment en de wijk Schnoor. Onderweg wordt u ook verwend met heerlijke lekkernijen uit Bremen, zoals de beste chocolade geserveerd bij het standbeeld van de Bremer Sta dsmuzikanten, jam geserveerd in het stadhuis van de Werelderfgoedlijst en de typische pepermuntsnoepjes die bekend staan als ‘Bremer Babbeler’. Geniet van een glas wijn uit de grootste collectie Duitse wijnen en ontdek wat Bremer Kluten zijn!
In de Böttcherstrasse probeer je met chocolade bedekte koffiebonen, zwarte theesnoepjes en handgemaakte ‘Bonschen’-snoepjes – maar vergeet niet om ruimte te laten voor een stukje Bremer Kaffeebrot in de charmante wijk Schnoor….
Duur 1,5 uur/Kosten ca. € 20,00 per persoon/Duitstalige gids  

Bremen
De Stadsmuzikanten wisten het al; Bremen is een fantastische stad!
Ongeveer 200 jaar geleden gingen de ezel, de hond, de kat en de haan met z’n vieren op pad. Hun bestemming: de grote stad aan de Weser. Ze zouden gelijk krijgen. Bremen, dat samen met Bremerhaven de kleinste deelstaat van Duitsland vormt,
heeft de charme van een levendige metropool! Hier gaan traditioneel en modern hand in hand. Bremen is de stad van de klei ne afstanden. Nergens zijn geschiedenis, cultuur en lifestyle zo sterk met elkaar verweven als hier – en vaak maar een klein stukje lopen verwijderd. Blikvanger van het centrum is het Gothische Rathaus. De Ratskeller onder het Rathaus vormt met haar uitgebreide collectie Duitse wijnen, siervaten, zuilen en gewelven een ‘waardevol fundament’ van het Rathaus. Ook het 110 meter lange ‘Gesammtkunstwerk’, gebouwd in de jaren ’20 van de vorige eeuw  met diverse horeca gelegenheden, musea, ateliers en een carillon (30 klokken van Meissener porselein), is een bezoek zeker waard. 

*Bezoek aan Airbus Defence & Space in Bremen
Airbus Defence & Space is het leidende centrum voor ruimtevaart. Kijk toe hoe onderdelen voor Ariana raketten geconstrueerd worden (deze raketten lanceren satellieten de lucht in), en hoe mensen erin slagen te leven, te slapen en onderzoek te doen bij een gebrek aan zwaartekracht. Antwoorden op deze vragen krijgt u o.a. in een replica van de Columbus module.
Duur ruim 2 uur/Kosten ca. € 20,00 per persoon/Engelstalige of Duitstalige gids

*Rondleiding Stadhuis Bremen
Breng een bezoek aan 1 van de mooiste stadhuizen van Duitsland! Unesco heeft het stadhuis erkend als Werelderfgoed. Stap binnen in het feestelijke bovenstadhuis, dat toen en nu wordt gebruikt voor traditionele evenementen. Luister naar de gids en ontdek kleine e n fijne details in deze prachtig ingerichte ruimte met meer dan 600 jaar geschiedenis! Ook een bezoek aan de Güldenkammer, met zijn Art Nouveau ornamenten mag niet ontbreken en in de balzaal vraag je je af of dit echt pas in de 20e eeuw gebouwd is of al veel eerder; kortom een echte aanrader!
Duur ca. 1,5 uur/Duitstalige gids/Kosten ca. € 9,00 per persoon

*Bezoek aan de bekende Beck Brouwerij
De brouwerijtour biedt een fascinerend inzicht in de kunst van het bierbrouwen met een schat aan informatie over de brouwerij zelf en zijn bekende merken: Beck’s en Haake-Beck. Bezoekers worden rondgeleid door het museum, de grondstofkamers, het brouwhuis en passeren de moutsilo’s, fermentatie- en opslagtanks. Tot slot worden de gasten uitgenodigd om bieren te testen!
Duur ca. 2 uur/Duits- of Engelstalige gids/Kosten ca. € 18,50 p.p.

16:45 uur
In Hamburg aangekomen maakt u kennis met de stad vanaf het water en is het tijd voor een leuke 1 uur durende rondvaart door de havens van Hamburg!

Onderweg krijgt u uiteraard uitleg van de kapitein die u zal vertellen over de bezienswaardigheden en het belang van de haven van Hamburg voor de industrie en voor de geschiedenis van de Hanzestad! De haven van Hamburg is een van de grootste havens ter wereld. Des te indrukwekkender is de omvang van een haventour. Tijdens de 1 uur durende cruises door de haven van Hamburg en de Speicherstadt, passeert u tal van maritieme bezienswaardigheden van de stad Hamburg. Deze omvatten de museumschepen Cap San Diego en Rickmer Rickmers. Het havengebied en de containerterminals en u vaart natuurlijk langs de Elbphilharmonie!

TIP:
Er is ook een tocht van 2 uur mogelijk (toeslag ca. € 11,00 per persoon) en een andere optie is de lichttour; deze duurt 1 uur en hiervoor betaalt u een toeslag van ca. € 13,00 per persoon. Uiteraard is het ook mogelijk de tocht op zaterdag te doen!

18:00 uur
Na de rondvaart brengt uw chauffeur u naar een prima 3 sterren hotel in bijvoorbeeld de wijk Veddel. De modern ingerichte kamers van het ***Hotel Hamburg zijn voorzien van thee- en koffiefaciliteiten, een eigen badkamer met bad of douche en wc + föhn, kabel-tv en een bureau. Verder is er een gezellige bar aanwezig en in het restaurant staat dagelijks een lekker ontbijtbuffet voor u klaar. De receptie van het hotel is 24 uur per dag geopend.

Vanaf het hotel bereikt u met eigen bus de belangrijkste bezienswaardigheden van Hamburg binnen 15 minuten. Het S-Bahnstation biedt een directe verbinding met het centraal station van Hamburg, en de snelweg A255 bevindt zich op 100 meter afstand.
Uiteraard kunt u zelf aangeven naar wat voor hotel uw voorkeur uitgaat; luxe of eenvoudig, centraal of rustig gelegen!

19:00 uur
Nadat u heeft ingecheckt en de bagage naar de kamer heeft gebracht staat er een eenvoudig maar prima diner in buffetvorm voor u klaar. Wij gaan daarbij uit van een prijs van € 35,00 per persoon.  Na het diner kan men nog even de buurt verkennen, een drankje in de bar gebruiken etc.  EINDE DAG 1

DAG 2,
Na het goed verzorgde ontbijtbuffet dat iedereen op eigen gelegenheid vanaf een uur of 7 kan gebruiken in het restaurant, is het tijd om Hamburg te verkennen!

Hamburg
Een groepsreis naar Hamburg is een reis naar de metropool in het noorden van Duitsland. Alleen Berlijn is groter. De rivieren de Elbe en de Alster stromen door de stad. Er is meer water dan in Amsterdam of Venetië! De belangrijkste uitgaansstraat van Hamburg is de Reeperbahn gelegen in de wijk Sankt Pauli.

Het havengebied
De haven van Hamburg werd opgericht aan het einde van de 12e eeuw en is daarmee bijna net zo oud als de stad zelf. Eeuwenlang was het de belangrijkste haven van Centraal-Europa die Hamburg veel welvaart bracht.

In Landungsbrücken, het meest toeristische deel van de haven, heb je diverse pieren die met drijvende bruggen met elkaar worden verbonden. Je hebt hier toeristische winkels, restaurants en het zeilschip Rickmer wat je kunt bezoeken. Hier vertrekken ook de rondvaartboten naar het grote havengebied. De rondvaart brengt je onder meer langs de Fischmarkt, de Docklands, Museumhafen en naastgelegen strand, het grote havengebied met de enorme containerschepen en droogdokken, en de vele andere interessante bouwwerken aan de Elbe.

Speicherstadt
Speicherstadt is een wijk bestaande uit vele pakhuizen die gebouwd zijn op enkele eilandjes in de rivierbedding van de Elbe. De eerste bakstenen pakhuizen werden in 1888 in gebruik genomen. Sommige pakhuizen zijn nog als opslagruimte in gebruik, maar andere zijn omgebouwd tot appartementen. Het is een bijzondere locatie en zeker een bezoek waard. Je vindt er musea waaronder het internationaal maritiem museum, het Speicherstadtmuseum, het specerijenmuseum en het Automuseum. Sinds de jaren 90 van de vorige eeuw staat de wijk op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

10:00 uur
Hoe kun je de stad nu beter verkennen dan per fiets!
We worden verwacht in het centrum waar de groep in kleinere groepen wordt verdeeld en de gidsen al staan te wachten om u mee te nemen voor een geweldige fietstocht van zo’n 3 uur! De goed getrainde en ervaren gidsen laten je met veel enthousiasme en plezier Hamburg zien. Bovendien zijn de fietsen van goede kwaliteit en staat de veiligheid voorop. De tours worden dagelijks in het Engels of Duits gegeven en tijdens de tour fiets je in 3 a 3,5 uur langs de mooiste highlights van de stad zoals het Gemeente huis, Speicherstadt, de St. Pauli brug en nog veel meer moois!

Het leuke van deze tocht is dat iedereen gelijk weet wat er allemaal te zien en te doen is, en dus ’s middags zijn of haar eigen plan kan maken omdat jullie dan vrije tijd hebben.

13:00/30 uur
Nadat de fietsen weer zijn ingeleverd heeft u vrije tijd om te lunchen en de stad op eigen houtje te bezoeken. Uiteraard kunnen wij u ook het een ander aanbieden en wilt u geen fietstocht (dan krijg je een korting van ca. € 36,00 p.p.) dan kun je ook voor 1 van deze bezienswaardigheden in de ochtend kiezen!

*Diverse stadswandelingen met deskundige gidsen
Of het nu langs de hotspots  van de stad is, zoals het stadhuis of de Elbphilharmonie, in de voetsporen van de historische Speicherstadt of brutaal frivool in de buurt  van de Reeperbahn; de stadswandelingen zijn net zo kleurrijk en divers als de stad zelf! Verken de Hanzestad en ga mee met de ‘Hamburg experts’! Wandelingen met gids zijn er vanaf ca. € 16,00 per persoon en de gidsen zijn Duits- of Engelstalig. Een avondwandeling over de Reeperbahn, incl. drankje, kost ca. € 25,00 p.p.

TIP:
Even afhankelijk van u wilt doen is het wellicht een aanrader om de Hamburg Card aan te schaffen. Deze kost voor 1 dag ca. € 11,90 voor 1 persoon en ca. € 20,00 voor maximaal 5 personen (dan moet je dus wel bij elkaar blijven). Wil je de kaart voor 2 dagen dan kost deze ca. € 21,00 of € 36,00 voor maximaal 5 personen en je hebt dan gratis vervoer in de stad én korting op entreegelden bij meer dan 150 toeristische attracties zoals Hamburg Dungeons, Miniatur Wunderland etc.

*Hamburg Dungeons
Maak een reis in de tijd, terug naar de donkerste periodes van de geschiedenis van Hamburg. Bezoek de Hamburg Dungeon en beleef het verleden opnieuw terwijl acteurs gebeurtenissen uitbeelden zoals de Zwarte Pest, de Grote Brand en de Inquisitie. Duur ca. 75 minuten/ Kosten ca. € 22,50 per persoon/ca. € 19,50 met Hamburg Card.

*Miniatur Wunderland Hamburg
Het Miniatur Wunderland in de Speicherstadt Hamburg is de must-see voor alle spoorwegliefhebbers en andere bezoekers van Hamburg! Meer dan 1.100 treinen met meer dan 10.000 wagons en 137.000 bomen, 289.000 figuren, 10.250 auto’s, 47 vliegtuigen in de lucht, 16.138 meter spoor, 4.340 gebouwen en bruggen werden gebouwd door meer dan 300 werknemers in meer dan 990.000 uur!

In Miniatur Wunderland kun je allerlei bezienswaardigheden van Duitsland en de stad Hamburg in het klein van dichtbij bewonderen, maar ook andere delen uit de wereld en de geschiedenis komen aan bod. Liefhebbers kunnen er ook een rondleiding achter de schermen boeken. Zo kun je met eigen ogen zien hoe het werkelijk allemaal tot is gebracht en functioneert.
Duur ca. 2 uur/ Kosten ca. € 20,00 per persoon/ € 1,00 korting met Hamburg Card.

*Chocoversum
Het Chocoversum in Hamburg is meer dan alleen een chocolademuseum.
Chocolade maakt gelukkig! Bij CHOCOVERSUM kun je dit fenomeen met al je zintuigen verkennen. In een rondleiding van 90 minuten begeleidt u de cacaoboon op zijn spannende reis van de teelt tot de afgewerkte reep chocolade. Proeven wordt nadrukkelijk aangemoedigd! Je zult alle productiestappen live ervaren en zelfs je eigen reep chocolade maken!

Een bezoek aan het Chocoversum doe je dus altijd met rondleiding en live demonstratie. Je kunt niet op eigen houtje door het museum wandelen….
Duur ca. 1,5 uur en prijs ca. € 25,00 per persoon inclusief entree, rondleiding en het maken van je eigen reep!

*Automuseum Prototyp
Indrukwekkende en mooie auto’s staan hier centraal – zonder glazen wanden, zodat u alles van dichtbij kunt bekijken. Daarnaast zijn er altijd speciale tentoonstellingen, een museumbioscoop en een Porsche 356 rijsimulator! Duur ca. 1,5-2 uur/ Kosten ca. € 10,00 per persoon/ca. € 8,00 p.p. met Hamburg Card.

*De Elbphilharmonie
De Elbphilharmonie is gebouwd bovenop een oud pakhuis en is het stralende middelpunt van HafenCity. Het ging in 2017 open en is nu al een iconisch gebouw. Vooral mooi om te zien vanaf het water. Je kunt een concert bezoeken in de Elbphilharmonie en je kunt ook terecht op de Plaza. Hiervoor koop je een ticket van ca. € 2,00 p.p. De Plaza is een prachtig uitkijkplatform dat uitzicht biedt op de rivier, de haven, HafenCity en Speicherstadt. Je kunt ook een volledige rondleiding door de Elbphilharmonie reserveren. (Kosten ca. € 10,00 p.p.)


*Rathaus Hamburg
Het hoogtepunt van de oude binnenstad (Altstadt) van Hamburg is het weelderige stadhuis van Hamburg (Hamburger Rathaus). Het neo-renaissancistische monument aan de rand van het schilderachtige Alstermeer dateert uit 1897 en is een van de populairste toeristische attracties van de stad.

Het Hamburger Rathaus is de zetel van de Hamburgische Bürgerschaft, het parlement van de Duitse deelstaat Hamburg. Het is waarschijnlijk al het zesde raadhuis dat sinds de middeleeuwen op deze plek staat! Entree en rondleiding duurt ca. 45 minuten/Kosten ca. € 4,00 per persoon

*Het Speicherstadtmuseum
Koffiezakken, vaten, balen en suikermeppers: in het Speicherstadtmuseum beleeft u de unieke sfeer van Speicherstadt! In de authentieke setting van een pakhuis uit 1888 werden geïmporteerde goederen als koffie, cacao of rubber opgeslagen, geproefd en verfijnd. Andere centrale thema’s zijn de thee- en koffiehandel, die gevestigd was in de pakhuisdistrictskantoren, en de geschiedenis van de bouw van het pakhuisdistrict, geïllustreerd met tal van historische foto’s en plattegronden.
Duur bezoek ca. 1-1,5 uur/Entree ca. € 5,00 per persoon/ inclusief rondleiding ca. € 11,00 per persoon

En….. er kan nog veel meer zoals een bezoek aan de Kunsthal, Hagenbecks dierentuin, stadstour met gids en eigen bus etc. Meer weten? Wij horen het graag zodat wij het programma helemaal op uw wensen kunnen afstemmen!

18.00 uur
Iedereen is inmiddels aangekomen op een gezellige locatie in de stad  waar het diner voor u klaar staat. Uiteraard is het ook mogelijk om eerder of later te eten en bijvoorbeeld eerst nog even op te frissen in het hotel.

Er zijn uiteraard heel veel mogelijkheden in Hamburg om te dineren, bijvoorbeeld bij een Brauhaus in het havengebied waar een 3 gangen menu (soep – schnitzel of Schweinhaxe met friet  – dessert ) op ca. €  40,00 per persoon komt. Maar er zijn zat leuke locaties dus wij werken het graag verder voor u uit zodra wensen en budget bekend zijn.
Ook leuk; het Hardrock Café Hamburg! Hier heb je menu’s vanaf ca. € 37,50 per persoon inclusief 1 koffie, thee of fris.
En in Hamburg kent men ook het All-You- Can- Eat concept. Bij deze typisch Aziatische live cooking kiest u uit een selectie van heerlijke, marktverse ingrediënten, die vervolgens voor uw ogen op de Teppanyaki grill naar wens worden bereid. Daarnaast bieden wij een selectie Aziatische favorieten aan als buffet. Kosten ca. € 35,00 per persoon (excl. drankjes).

Liever een Braziliaans buffet?
Een vleugje Brazilië in de haven van Hamburg: Dit restaurant maakt vooral indruk met de authentieke Braziliaanse flair die u verwelkomt in het restaurant. Live muziek en dans nemen je mee op een reis naar Rio! En er staat vooral één ding op het menu: alles – zoveel als je wilt. Hoewel u ook à la carte kunt bestellen, is het uitgebreide buffet een aanrader. Om te beginnen is er een grote selectie verse salades, gevolgd door gegrilde vleesspecialiteiten met een verscheidenheid aan bijgerechten. Na afloop is er volop zoetigheid.
VOORGERECHTEN, HOOFDGERECHTEN EN DESSERTS VOOR ÉÉN PRIJS! Kosten ca. € 32,50 per persoon exclusief drankjes en inclusief live muziek.
Wij hanteren in onderstaande prijs per persoon nu voor het gemak even een prijs van € 40,00 voor het diner en passen dit aan zodra wij weten waar uw voorkeur naar uitgaat en wat de kosten zijn.

20:00 uur
Kan ook eerder of later zijn; einde diner; men heeft de avond ter vrije besteding.
EINDE DAG 2

DAG 3,

Nadat u gebruik heeft gemaakt van het ontbijtbuffet is het tijd om uit te checken en uw bagage aan boord van de bus te brengen.

10:00 uur
Vertrek richting Nederland. Het spreekt voor zich dat we in Hamburg of onderweg, nog iets kunnen bezoeken. Ook heb je elke zondag de wereldberoemde vismarkt in Hamburg al moet je daar wel de wekker voor zetten!

Zondagochtend. Vroeg. Heel vroeg…..
Maar op de vismarkt gaat men los! In de zomer om 5 uur ’s ochtends en in de winter om 7 uur tot ongeveer half 10 gaan de rolmopsen, palingen én biertjes als een malle over de toonbank. Aan de oever van de Elbe is het iedere zondagochtend markt zoals je die kent, maar in de hal is het feest. Er staat een band te spelen, rijen lange tafels met plassen bier erop en dansende mensen bij het podium. De vismarkt is een feestje. Je kunt of een avondje doortrekken, of er vroeg voor opstaan; het is een uniek tafereel.

12:30 uur
Op de terugweg gebruiken we op een gezellige locatie de afscheidslunch, die bestaat uit een uitgebreid broodbuffet met koffie en thee (warme lunch kan uiteraard ook).

16:00 uur
Verwachte thuiskomst; einde van het programma.

Prijsindicatie:
60 – 69 personen                          € 440,00 per persoon
70 – 79 personen                           € 428,00 per persoon
80 – 89 personen                          €  419,00 per persoon
Toeslag 1 persoons kamer           €    95,00 voor 2 nachten
Uiteraard zijn andere aantallen of een variatie op bovenstaand programma mogelijk; prijzen en suggesties op aanvraag. Eventuele parkeerkosten zijn niet inbegrepen en worden achteraf doorbelast. Denkt u aan een geldig reisdocument?

Deze prijs is inclusief:
* vervoer per luxe touringcar met airco & toilet
* 1 kopje koffie of thee met verse gevulde koek
* eenvoudige lunch Bremen (hoofd- en nagerecht) exclusief drankjes
* vrije tijd in Bremen (excl. eventuele entreegelden; afhankelijk van waar u voor kiest)
* rondvaart 1 uur Havens van Hamburg 1e dag
* 3 gangen diner of diner in buffetvorm in uw hotel 1e dag (excl. drankjes)
* 2 overnachtingen *** Hotel op basis van 2 persoons kamers met faciliteiten
* 2 x ontbijtbuffet
* toeristenbelasting
* fietstocht met gids (incl. fietshuur) ca. 3 uur 2e dag
* vrije tijd Hamburg 2e dag (excl. eventuele entreegelden; afhankelijk van waar u voor kiest)
* diner dag 2 (excl. drankjes)
* Afscheidslunch/broodmaaltijd dag 3 (excl. drankjes)
* verzorging van de chauffeur (hotel + alle maaltijden)