3 Dagen Bruisend Berlijn

DAG 1

07:00 uur
Onze luxe dubbeldekker touringcar, voorzien van 85 – 90 zitplaatsen, airco, dvd en toilet staat voor.  Uw gasten hebben de tijd om in te stappen en aansluitend vertrekt u richting Duitsland.
Denkt u aan een geldig reisdocument/ID? Wij kunnen zorgen voor een goed gevulde bar aan boord en hebben alvast voor iedereen een lekker kopje koffie of thee met een heerlijke verse gevulde koek voor u klaarstaan! Uiteraard kunt u ook zelf zorgen voor lunchpakketjes, drankjes etc.

09:30 uur
In de buurt van Osnabrück maken we de eerste stop, die we gebruiken voor een lekker ontbijtbuffet dat er als volgt uit kan zien: verschillende soorten brood & broodjes zoals stokbrood, ovenverse croissants, zoete gebakjes/taart, boter, (dieet)margarine, zoetbeleg, diverse soorten vleeswaren en kaas, diverse soorten yoghurt, verse fruitsalade, muesli, cornflakes, verse tomaat en komkommer, roerei, champignons, spek, kleine worstjes, gekookte eieren, gebakken eieren, gegratineerde tomaten en koffie, thee, chocolademelk, vruchtensappen, tomatensap, water, melk & karnemelk naar believen.
Wilt u liever geen ontbijt dan kan dat; in dat geval krijgt u een korting van ca. € 18,00 per persoon, maar we moeten dan nog wel een stop maken van 45 minuten vanwege de rijtijdenwet!

10:30 uur
U gaat weer verder richting Berlijn en uiteraard zal er onderweg nog 1 keer worden gestopt.

17:30 uur
We zijn inmiddels in Berlijn aangekomen en om de stad alvast een beetje te leren kennen, beginnen we met een leuke historische rondvaart over de Spree die begint aan de Friedrichstrasse. De bus kan u hier vlakbij afzetten. Tijdens deze boottocht kom je langs een aantal bekende bezienswaardigheden van Berlijn. De vaart duurt ca. 1 uur en vertrekt om 16.15 uur. Onderweg krijg je uitleg in het Duits via een band maar wil je liever een Nederlandse uitleg dan kan dat ook; hiervoor betaal je een toeslag van ca. € 2,00 p.p.

18:15 uur
U bent weer terug bij de bus en uw chauffeur brengt u naar uw hotel. Dit uitstekende **** Stadshotel ligt op 2 minuten lopen van de tramhalte Am Friedrichshain en op 1 km (ca. 15 minuten lopen) van de Alexanderplatz. De warme, moderne kamers zijn voorzien van gratis wifi, een flatscreen-hdtv, thee- en koffiefaciliteiten, een bureau en designertoiletartikelen. Dit superior 4-sterrenhotel biedt een sauna op de bovenste verdieping, een fitnessruimte en kamers met airconditioning en gratis WiFi. Je verblijft hier in de Berlijnse wijk Mitte. De kamers van Leonardo Royal Hotel Berlin Alexanderplatz zijn voorzien van grote ramen en een lichte inrichting. Je vindt er faciliteiten voor warme drankjes en een flatscreen-tv. Direct buiten het hotel stoppen er trams en bussen. Het mooie Volkspark Friedrichshain bevindt zich op een steenworp afstand.
Nadat men de bagage naar de kamer heeft gebracht is het tijd om richting dinerlocatie te gaan. Wij doen dit per metro omdat de bus vanwege de rijtijdenwet stil moet staan. De rit per OV duurt ca. 25 minuten naar de dinerlocatie.

19:30 uur
In uw hotel staat een eenvoudig maar lekker 3 gangen diner in buffetvorm voor u klaar; EINDE DAG 1

DAG 2

Vanaf 7 uur staat het lekkere ontbijtbuffet al voor u klaar; iedereen gebruikt het ontbijt op eigen gelegenheid.

09:00 uur
Uw chauffeur staat voor; het is tijd om de stad nader te verkennen en dat doen wij uiteraard met een goede Nederlandstalige gids die u meeneemt op een boeiende reis! U passeert vele highlights van de stad zoals de Reichstag, Brandenburger Tor, Gedächtniskirche, Kaufhaus des Westens, Tiergarten, Holocaust Monument, resten van de muur etc..

Onderweg tijdens de stadstour wordt er ook regelmatig gestopt, zoals bijvoorbeeld bij de  Mauergedenkstätte  http://www.berliner-mauer -gedenkstaette.de/de/ waar uw gids een duidelijke uitleg geeft over het DDR-regime en de bouw en val van de muur (zeer de moeite waard en indrukwekkend).
Nadat de Berlijnse Muur in 1989 is gevallen, zijn de meeste stukken muur zo snel mogelijk uit de stad verdwenen. Iedereen, op de DDR-staatshoofden na, was blij dat die verdomde muur eindelijk weg was. Waarom zou je die dan nog behouden? Voor diegenen die de Koude Oorlog niet bewust hebben meegemaakt, is het nu dus lastig een voorstelling te maken hoe het leven met de muur was. Hier krijg je daar dus een goed en indrukwekkend beeld van. Naast een origineel stuk muur met wachttoren staan er ook veel informatieborden over vluchtpogingen die in de Bernauer Straße hebben plaats gevonden. De straat maakte deel uit van de Franse sector van West-Berlijn en de deuren en ramen van de huizen werden nadien dichtgemetseld. De Bernauer Straße is belangrijk in de geschiedenis van Berlijn, omdat hier net na de afsluiting van de Sectorengrenzen, in augustus 1961, mensen uit hun ramen zijn gesprongen om aan het DDR-regime te ontsnappen. Hun huizen stonden in Oost-Berlijn, maar de stoep voor hun voordeur was West-Berlijn en de enige mogelijkheid om nog te kunnen ontsnappen, was door te springen in het Westen vanaf een verdieping. Verder is de Bernauer Straße bekend vanwege de vele tunnels die hier zijn gegraven van West naar Ost en door die tunnels zijn tientallen mensen uit Oost-Berlijn gevlucht, in totaal zijn er 5.000 inwoners van Oost-Berlijn naar het Westen gevlucht. Hierbij kwamen er 192 om het leven.

Ook een bezoek aan Topografie des Terrors  http://www.topographie.de/ waar je de gruwelijke macht van de Nazi kopstukken ziet in een indrukwekkende en gratis tentoonstelling, is zeer de moeite waard. Dit is niet bij de tour inbegrepen maar kunt u uiteraard wel later op eigen gelegenheid bezoeken!

13:00 uur
Einde van de tour; uw gasten hebben de middag vrij om Berlijn op eigen gelegenheid te bezoeken. Liever samen iets doen?
Dit is een greep uit de vele mogelijkheden en uiteraard kunt u hiermee ook ‘schuiven’ dus bijvoorbeeld de 1e dag een bezoek aan de Fernsehturm in plaats van de rondvaart of een fiets- of wandeltocht door Berlijn met gids in plaats van de tour per bus al kom je met de fiets weer op heel andere plekken dan met de bus!

*Ondergrondse stadswandeling “Berliner Unterwelten”
Honderden mensen lopen elke dag langs het metrostation Gesundbrunnen.
Nog maar weinigen staan stil bij de historie van dit station en het omringende metrostelsel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft dit ondergrondse stelsel veel Berlijners het leven gered. Maar hoe oncomfortabel moet het geweest zijn om vast te zitten in de smalle ruimtes met het constante geluid van de grote ventilatoren en het gedonder van de bombardementen. Deze sfeer is tot op de dag van vandaag nog steeds voelbaar. Advies: draag tijdens dit bedrijfsuitje warme kleding en stevige schoenen. Er zijn rondleidingen met verschillende thema’s, bijvoorbeeld de Koude Oorlog of de Tweede Wereldoorlog. Een rondleiding duurt circa 1,5 uur/Kosten voor 2 gidsen ca. € 400,00 totaal 

*Schloss Charlottenburg
Schloss Charlottenburg is het enige slot van de Hohenzollern in Berlijn dat nog overeind staat. Na zware schade door bombardementen in 1943 is het zorgvuldig gerestaureerd. Het slot werd gebouwd vanaf 1695 als buitenverblijf voor koningin Sophie Charlotte en heette aanvankelijk Lietzenburg. Door de tijd heen hebben er vele uitbreidingen plaatsgevonden. De laatste bouwfase begon in 1787 toen het theater aan het einde van de oranjerie werd toegevoegd. In de vleugels van het paleis en de paviljoens zijn interessante tentoonstellingen ondergebracht.
Een bezoek met audioguide duurt circa 2 uur/Kosten ca. € 12,00 per persoon

*Gedenkstätte Berlin-Hohenschönhausen
De gevangenis waar mensen in voorlopige hechtenis werden vastgehouden door het voormalig Oost-Duitse ministerie van Staatsveiligheid (MFS), of ook wel ‘Stasi’ genoemd, is sinds 1994 een monument. De gevangenis wordt beheert door een stichting die zorg draagt voor de verstrekking van informatie via tentoonstellingen, evenementen en publicaties. Op deze manier dragen zij bij tot het kritisch bewustzijn van de methoden en de gevolgen van politieke vervolging en onderdrukking in de communistische dictatuur. Aangezien de overgrote meerderheid van de gebouwen, uitrusting en meubilair intact zijn gebleven biedt de gedenkplaats een zeer authentiek beeld.
Een bezoek met Duits- of Engelstalige gids duurt circa 2 uur/Kosten ca. € 9,00 per persoon > uw groep zal worden verdeeld in kleinere groepen

* FIETSTOCHT BERLIJN 3 UUR > ECHTE AANRADER!
Er zijn diverse routes mogelijk zoals het Hart van Berlijn, een Architectuur Tour en de Berliner Muur tocht; om een mooi beeld van de stad te krijgen raden wij u de tocht door het Hart van Berlijn aan;
Berlijn – ooit de grootste industriestad van Europa – is wereldgeschiedenis op elke straathoek. Tot het einde van de Eerste Wereldoorlog was Berlin-Mitte het centrum van het Duitse keizerrijk; na de WOI het slagveld van communisten en nationaalsocialisten. Hier begaat Hitler zelfmoord in een totaal verwoeste „Welthauptstadt Germania“. Na 1945 is er de deling van Duitsland en zijn hoofdstad die met de bouw van de Berlijnse Muur in 1961 definitief lijkt. Maar dan in november 1989; de val van de muur en de hereniging van Duitsland! Berlijn wordt het centrum van techno muziek en regering en parlement komen. Er wordt gebouwd, gebouwd en nog eens gebouwd. Het wordt allemaal mooier, moderner en chiquer. Maar klaar? Dat lijkt het nooit te zijn!
Kortom; een mooie en gezellige fietstocht langs de belangrijkste bezienswaardigheden door het oude en nieuwe centrum van Berlijn!

Uw gezelschap wordt verdeeld in kleine groepen van ca. 15 personen per groep en elk groepje krijgt een Nederlandstalige gids mee die je van alles vertelt onderweg. Er wordt uiteraard onderweg ook regelmatig stil gestaan! Duur ca. 3,5 uur/Kosten ca. € 35,00 per persoon, inclusief begeleiding van Nederlandstalige gidsen & fietshuur.

* Rondleiding op vliegveld Tempelhof
De voormalige luchthaven Tempelhof heeft in 2008 haar deuren moeten sluiten. Nu is het terrein omgebouwd tot park en kun je er waanzinnig skateboarden, fietsen of hardlopen. Aan de rand van het park zijn community tuintjes aangelegd en in het luchthavengebouw in nazi-bouwstijl worden rondleidingen gegeven. Duur ca. 1,5 uur/Kosten ca. € 17,50 per persoon

Fernsehturm > ook mooi als het schemer is!
De televisietoren, door de Berlijners zelf Telespargel genoemd, is met zijn 365 meter de hoogste toren van de stad en een van de hoogste torens van Europa en is daarom tijdens uw bedrijfsuitje aan Berlijn een bezoek meer dan waard! De Berliner Fernsehturm is naast de Brandenburger Tor en de Reichstag 1van de belangrijkste herkenningspunten van Berlijn. Zonder Fernsehturm is Berlijn geen Berlijn!
Over de Berlijnse Fernsehturm
De 365-meter hoge toren is naast een functionele televisietoren uit DDR-tijden ook een populair uitzicht platform én het hoogste bouwwerk in Duitsland.
Door de grote bal onder de spitse toren is de Fernsehturm erg herkenbaar en dankzij zijn hoogte zie je de Fernsehturm vanuit bijna alle hoeken van Berlijn boven de rest van de stad uitsteken. In die bol zit een uitkijkplatform en een restaurant waar je kunt genieten van het prachtige uitzicht over Berlijn, en tot zelfs ver daarbuiten.
De Feiten
De Fernsehturm is 365 meter hoog en daarmee het hoogste gebouw van Berlijn.
Op 203 meter hoogte bevinden zich een restaurant en een uitzichtplatform.
De toren is gebouwd tussen 1965 en 1969. Op 3 oktober 1969 is de Fernsehturm in gebruik genomen. De Fernsehturm bevindt zich in het voormalige Oost-Berlijn.
Bovenop het betonnen deel bevindt zich een bol bedekt met plaatstaal met daarin het uitzichtplatform en een restaurant.
Let op: Dit is een zeer drukke bestemming en je moet de kaarten ver van tevoren reserveren voor een bepaalde tijd en dan nog kan het zijn dat je even in de rij moet staan maar voor een toeslag van ca. € 4,00 is het mogelijk een ‘fast track’ ticket te kopen! Duur ca. 1,5 uur/Kosten ca. € 22,50 per persoon

* Voormalig Concentratiekamp Sachsenhausen > zeer indrukwekkend en daardoor wellicht niet voor iedereen geschikt
Ten noorden, op ca. 1 uur rijden van Berlijn, ligt Sachsenhausen Memorial.
Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog zijn in het Sachsenhausen concentratiekamp zo’n 50.000 mensen omgekomen. Het kamp werd in 1936 gebouwd door gevangenen uit Esterwegen. Als gevolg van de wreedheden van de SS-bewakers en ondervoeding, overleefden de meesten gevangenen dit kamp niet. U bezoekt onder andere de strafcellen, het crematorium en het executieterrein, de ziekenhuisafdeling pathologie en de plek waar slachtoffers werden ‘gedumpt’. Entree is gratis/ rondleiding Nederlands duurt ca. 2 uur en kost ca. € 6,00 per persoon (afhankelijk van het aantal gasten en exclusief eventuele extra buskosten omdat dit buiten de stad ligt (je bent dus totaal een uur of 4 kwijt incl. er heen rijden en weer terug de stad in > dit is eventueel ook te boeken op zondag na het ontbijt en daarna door naar Nederland al is het ook wel een ‘beladen’ bezoek….).

18:00 uur
Iedereen wordt verwacht op een eenvoudige maar gezellige locatie waar een lekker 3 gangen diner voor u klaarstaat : soep – mixed grill – dessert
Wilt u liever een wat luxer diner of buffet dan hebben we leuke locaties in het centrum; vraag ons naar de mogelijkheden en prijzen!

20:00 uur
Na het diner gaat u terug naar uw hotel. Uiteraard kan men ook in de stad blijven of maakt u een leuke ‘Berlin-by-night’ tour! Ook een bezoek aan de Fernsehturm bij schemer is een leuke optie! EINDE DAG 2

DAG 3

Vanaf 7 uur kan men gebruik maken van het ontbijtbuffet en daarna wordt de bagage aan boord van de touringcar gebracht die vanaf 9 uur klaar zal staan.

09:00 uur
De gids meldt zich bij het hotel en zal u begeleiden naar Potsdam.

10:00 uur
P
otsdam, de hoofdstad van de deelstaat Brandenburg, ligt op zo’n 30 kilometer van Berlijn. Potsdam was lang de woonplaats van de Pruisische koninklijke familie waardoor de stad een erg prestigieus imago genoot. Vandaag staat de stad vooral bekend om de Conferentie van Potsdam in 1945 waar het akkoord gesloten werd na de Tweede Wereldoorlog. Potsdam is bijna het Versailles van Berlijn, ga er ronddwalen in en rond de gigantische koninklijke paleizen, de groene stadsparken verkennen en de Russische en zelfs Hollandse wijk bezoeken!

Onze gids neemt u mee voor een leuke rondleiding te voet en per bus door Postdam; Helaas is het met grotere groepen moeilijk om Slot Sanssouci of Cecilienhof te bezoeken want dan moet je in kleine groepjes van ca. 25 worden gesplitst en dat redt je vaak niet met de tijd maar een rondleiding door de prachtige tuinen en een bezoek aan Cecilienhof (u blijft wel buiten) en de Russische en Hollandse wijk, is ook zeer de moeite waard! Kosten ca. € 8,00 per persoon/Duur ca. 2 uur. Na de rondleiding hebben uw gasten nog even vrije tijd om te lunchen of wat te drinken voordat we terug naar Nederland gaan.

13:30 uur
Vertrek richting Nederland.

17:45 uur
U sluit deze reis af met een lekker en goed verzorgd dinerbuffet dat er als volgt uit kan zien: soep van de dag – uitgebreid saladebuffet – 2 verschillende hoofdgerechten met groente- en aardappelgarnituur en een lekker dessertbuffet. Tevens is 1 drankje per persoon inbegrepen (bier, wijn of fris). Uiteraard is een ander menu of een andere locatie ook mogelijk; vraag ons naar de mogelijkheden; zonder diner krijgt u een korting van ca. € 24,00 per persoon.

22:00 uur
Verwachte thuiskomst; einde van het programma.

Extra informatie OV Berlijn
Even afhankelijk van welk hotel u kiest en wat het programma precies gaat worden, zullen we af en toe gebruik maken van de Metro omdat de bus stilstaat vanwege de rijtijdenwet.

1. Losse tickets
Wanneer u slechts een of enkele ritten maakt in Berlijn ligt het voor de hand losse tickets te kopen, deze zijn er in verschillende soorten en maten. Voor een kort ritje van maximaal drie haltes met de S-Bahn of U-Bahn betaalt u ca. € 2,00. Dit ticket kan erg handig zijn als u de stad grotendeels te voet wilt verkennen. Bovendien is overstappen met dit ticket eveneens toegestaan, het maximum van drie haltes in acht genomen. In bussen en trams is het ticket ook te gebruiken met een maximum van zes haltes, maar zonder overstap. Een iets uitgebreidere enkele reis, onbeperkt overstappen en gebruikmakend van elk vervoersmiddel naar keuze gedurende twee uur, kost ca. € 2,90 voor zones A en B. Het is alleen niet mogelijk om te reizen in de richting van uw beginpunt. Dit wordt gezien als een terugreis en hiervoor is een nieuw ticket vereist. Doorgaans volstaat een ticket voor zone AB. Wanneer u meerdere losse tickets denkt te gebruiken kunt u er ook vier tegelijk kopen en daarmee geld besparen. Voor vier korte ritten betaalt u ca. € 6,75, de prijs van vier normale tickets voor zone AB is ca. € 9,50.

2. Periodetickets
Indien u een dag gebruik wilt maken van het openbaar vervoer in Berlijn, dan kunt u een dagkaart kopen voor ca. € 9,00, deze is geldig in zones A en B. Dit ticket is goedkoper dan drie normale losse tickets. Meer info over de prijzen voor het openbaar vervoer in Berlijn kunt u hier raadplegen.

3. WelcomeCard en CityTourCard
Berlijn heeft twee kaarten speciaal voor toeristen die kunnen worden gebruikt in het openbaar vervoer en toegang geven tot toeristische attracties. U kunt kiezen tussen de Berlin WelcomeCard (vanaf ca. € 23,00 voor 48 uur) en de Berlin CityTourCard (vanaf ca. € 20,00 voor 2 dagen). Als het u slechts te doen is om het openbaar vervoer in de stad, dan kunt u beter kiezen voor periodetickets. Het belangrijkste verschil tussen beide kaarten is dat de WelcomeCard korting biedt bij meer dan 200 attracties en de CityTourCard bij slechts 15 attracties. Beide kaarten kennen geen gereduceerd tarief voor kinderen. De kaarten kunnen wij of u, het beste online kopen. Tot slot is er nog een speciale variant van de WelcomeCard, deze kost ca. € 52,00 voor 72 uur in zones A en B. Met deze kaart kunt u gedurende een dag naar keuze binnen 72 uur gratis in alle musea op het museumeiland, de kaart heet dan ook de Berlin WelcomeCard + Museuminsel.

Prijsindicatie:
70 – 89 personen € 369,00
Toeslag 1 persoons kamer € 135,00 per persoon
Uiteraard zijn andere aantallen en variaties op dit programma mogelijk; prijzen op aanvraag. Eventuele parkeergelden zijn niet inbegrepen en worden achteraf aan u doorbelast. Iedereen dient in het bezit te zijn van een geldig reisdocument en dit bij zich te dragen. 

Deze prijs is inclusief:
* Vervoer per luxe dubbeldekker touringcar met ca. 90 zitplaatsen, airco & toilet
* Kopje koffie of thee met grote verse gevulde koek aan boord van de bus (dag 1)
* Zeer uitgebreid ontbijtbuffet incl. drankjes als beschreven op de heenreis
* Rondvaart 1 uur Berlijn
* 3 Gangen diner in Buffetvorm 1e dag in uw hotel (excl. drankjes)
* Overnachting op basis van 2 persoons kamers met faciliteiten
* Toeristenbelasting
* Ontbijtbuffet in hotel op dag 2 en dag 3
* Stadstour per bus Berlijn 4 uur incl. Nederlandstalige gids
* Vrije tijd Berlijn
* Dinerbuffet dag 2 als beschreven (excl. drankjes)
* Ochtendprogramma dag 3 (even afhankelijk van waar u voor kiest)
* Afscheidsdiner dag 3 als beschreven (excl. drankjes)
* Verzorging van de chauffeur
* Begeleiding door medewerker van Dagje Uit
(gratis maar te allen tijde onder voorbehoud)

De prijs per persoon is exclusief eventuele metrokaartjes