3 Dagen uitwaaien op Texel

DAG 1

08:15 uur
Onze luxe touringcar, voorzien van bar, airco en toilet, staat voor en uw gasten hebben de tijd om in te stappen. Aansluitend vertrekt u richting Den Helder.

09:30 uur
U bent inmiddels aangekomen bij het Woudagemaal waar u wordt ontvangen met 2 kopjes koffie of thee en Friese Oranjekoek.
Na de koffie nemen deskundige gidsen u mee voor een bezoek aan het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld!

DE KRACHT VAN STOOM EN WATER
Het grootste stoomgemaal ter wereld maakt indruk! In de enorme machinehal staan vier stoommachines met daaraan gekoppeld vier machtige vliegwielen, die nog steeds operationeel zijn. De stoommachines en vliegwielen drijven acht ronde centrifugaalpompen (ook wel Jaffapompen genoemd) aan die per dag ongeveer 6 miljoen m³ water verplaatsen.

STRIJD TEGEN HET WATER
Het gemaal wordt nog steeds ingezet om het waterpeil in de Friese wateren te verlagen. Om de ketels te vullen met water, de zware stookolie voor te verwarmen en de acht pompen één voor één op te starten, is een ploeg van minimaal elf mensen nodig. Na zes uur opstarten en opwarmen draait de bijna 100 jaar oude machine op volle toeren. En dat is een fantastisch gezicht! Het Woudagemaal staat overigens al sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO

INTERACTIEVE EXPOSITIERUIMTE
In het bezoekerscentrum worden jong en oud geïnformeerd over de werking van het stoomgemaal en het waterbeheer in Fryslân. De interactieve expositie biedt een kijkje in de wereld van stoom, kracht, waterbeheer en beweging. Hier wordt ook op een eenvoudige manier uitgelegd hoe de machines van het gemaal werken, en welke werktuigbouwkundige, natuurkundige en technische principes hieraan ten grondslag liggen. Zo wordt verteld hoe het stoomgemaal functioneert en waarom het gemaal door UNESCO is erkend als van een uitzonderlijke universele waarde.

De rondleiding met meerdere deskundige gidsen, duurt ca. 1 uur en daarna heeft u dan nog de tijd om de 3D film te bekijken (van ca. 15 minuten) en de interactieve bezoekersruimte te bezoeken.

Het bezoek aan het gemaal is slechts een suggestie; u kunt natuurlijk ook rechtstreeks naar de boot rijden of een bezoek aan bijvoorbeeld het Marinemuseum in Den Helder, Aldfaers Erf route Allingawier (erg leuk!) of Sonnema in Bolsward brengen etc.; wij passen het graag voor u aan!

12:00 uur
In de buurt van Joure staat een goed verzorgde lunch klaar: kroket, diverse soorten brood, bolletjes, diverse soorten vleeswaren en kaas, zoetbeleg en 2 kopjes koffie of thee.

14:15 uur
We zijn inmiddels aangekomen in Den Helder waar we op tijd aanwezig dienen te zijn voor het vertrek van de boot. De boot vertrekt vanuit Den Helder ieder uur op het halve uur.

14:30 uur
Vertrek per boot van Den Helder naar Texel; deze tocht duurt ca. 20 minuten.
Belangrijk: mochten we door files etc. later aankomen dan zal het programma voor die dag verschuiven omdat we dan een boot later moeten nemen (11.30 uur). Ook kunnen we geen reservering maken voor de boot dus vol = vol (moet in principe geen probleem zijn maar DAGJE UIT is niet verantwoordelijk voor eventuele vertragingen). Op de boot vindt u de nodige voorzieningen, zoals toiletten, een buffet, diverse zonneterrassen etc.

15:00 uur
Op Texel aangekomen rijden we door naar het prachtige Juttersmuseum; uw gezelschap wordt hier in 2 groepen verdeeld. Deel 1 kan eerst zelf rondkijken en deel 2 krijgt een geweldige presentatie door de jutter. Na ca. 45 minuten wordt er van programma gewisseld! Ze zijn er nog steeds: jutters die bij westenwind naar het strand gaan met de hoop dat er ergens op het strand dat ene, bijzondere, met niets te vergelijken, prachtige voorwerp aanspoelt waar iedereen jaloers op is. Hoe donkerder de wolken, hoe harder de regen, hoe meer het stuift, hoe beter het is voor de jutter op het strand. Niemand te zien, geen strandvonder in de buurt. Het strand is van de jutter. De jutters vertellen hun verhalen met humor, maar ook met een kritische blik op consumptie en vervuiling. Een pleidooi voor vrijheid en avontuur dichtbij huis.

U kunt met eigen ogen zien wat er in de loop der tijd allemaal gevonden is op het strand van Texel. Het is een belevenis om hier rond te lopen en te kijken tussen de manden met touw, netten, drijvers, zoeklichten, buitenboordmotoren en zelfs bijna 4000 verschillende flessen. Kortom te veel om op te noemen.

Verder is er een buitenterrein waar u zich in een klein Openluchtmuseum waant en waar u terug gaat naar de jaren 30 – 50; in het oude winkeltje annex bakkerij ziet u hoe het er 50 jaar geleden aan toeging en er worden verder regelmatig demonstraties van bijvoorbeeld visroken, smeden netten boeten etc. aan het publiek vertoond. Mensen met een Museumjaarkaart hebben gratis entree en krijgen achteraf van ons een korting van ca. € 7,50 p.p.

17:30 uur
U bent inmiddels aangekomen bij een uitstekend ***hotel, gelegen in een rustige en bosrijke omgeving aan de rand van de duinen van het nationale park van Texel en op 15 minuten lopen van het Noordzeestrand.  U verblijft hier op basis van 2 persoons standaard kamers met twee 1 persoons boxspring bedden, badkamer met inloopdouche en toilet, flatscreen tv, bureau en gratis WiFi.

Er wordt elke ochtend een uitgebreid ontbijtbuffet verzorgd en u kunt ontspannen in de gezellige pub waar verschillende lokale bieren, likeuren en andere dranken worden geserveerd. Verder beschikt het hotel over een sauna en zonnebank (tegen betaling).

18:45 uur 
Nadat iedereen heeft ingecheckt en even de tijd heeft gehad staat er een goed verzorgd 3 gangen diner in buffetvorm voor u klaar dat er als volgt uit kan zien:
* vers afgebakken stokbrood met kruidenboter
* varkensfilet met pepersaus, kipsaté met satésaus en kabeljauwfilet met witte
wijn- en bieslooksaus. Geserveerd met groentemix van het seizoen,
groentequiche, aardappelgratin en gebakken krielaardappeltjes
* salade van vers fruit, 2 soorten parfait, chocolademousse, keuze uit puur, melk
of witte chocolade, bavarois van rood fruit, geserveerd met slagroom en
vruchtensaus
Uiteraard is een ander diner, een (BBQ) buffet of andere locatie ook mogelijk; prijzen en suggesties op aanvraag. Na het diner heeft men vrije tijd en kan men nog even de omgeving verkennen of iets gebruiken aan de bar! Uiteraard beiden op eigen gelegenheid.

TIP:
Het hotel beschikt over een eigen fietsverhuur waar u voor ca. € 20,00 per persoon twee dagen een fiets kunt huren; toeslag voor een E bike is ca. € 12,00 p.p.          EINDE DAG 1                            

DAG 2

09:45 uur
Nadat u heeft kunnen genieten van een heerlijk ontbijtbuffet brengt onze chauffeur u naar Oudeschild waar u op tijd in de haven wordt verwacht.

10:30 uur
Garnalenvissen op de Waddenzee!
De schippers nemen u mee voor een vistocht op de Waddenzee en al snel na het verlaten van de haven van Oudeschild gaan de netten uit. Men vist op garnalen maar er komt nog veel meer in het net; krabben, zeesterren, knorhaantjes, pietermannen, platvisjes en soms een zandhaai. De vangst gaat in grote bakken op het dek en op geheel onnavolgbare (Texelse) wijze legt de schipper uit wat er vandaag allemaal gevangen is. Pret gegarandeerd maar ook heel leerzaam voor jong en oud! Daarna zet men alles weer overboord….Behalve de garnalen! Die gaan ter plekke in een grote kookpot en de schipper legt uit hoe je ze pelt; daarna kun je uitgebreid proeven; zo vers at je ze nog nooit! Ook bij minder weer vaart men uit; hoe meer wind, hoe groter het avontuur! Deadliest Catch op z’n Texels! Alleen bij zware storm vaart men niet en bij regen doet u gewoon een regenasje aan! Mist of miezer? Dan is het wad juist op z’n mooist (en stilst)! Met een beetje geluk kunt u ook zeehonden zien maar omdat de zandbanken, waar ze normaal liggen, wat verder uit de kust liggen weet je het nooit zeker! De tocht duurt ca. 2 uur.

13:15 uur
In uw hotel gebruikt u de lunch: soep, kroket, diverse soorten brood en broodjes, diverse vleeswaren, kaas, zoetbeleg, fruit en 2 koffie, melk of thee. Eventueel kunnen wij ook zorgen voor een goed lunchpakket: hard luxe broodje belegd met gerookte zalm crème fraîche, kappertjes en rode ui, hard luxe broodje met carpaccio, Parmezaanse kaas en pijnboompitten, zacht luxe broodje met Texelse kaas, Rucola en honing mosterddressing, krentenbol met boter, fruitsalade, chocolade muffin en pakje vruchtensap.

14:15 uur
Voor het middagprogramma zijn er diverse mogelijkheden.

* Bezoek aan ‘’Ecomare’’ Duur ca. 2 uur/Kosten ca. € 14,00 per persoon
Hier maakt u kennis met het leven in het Waddengebied en de Noordzee én komt u alles te weten over het ontstaan van Texel. U vindt hier wisselende exposities, prachtige aquaria, een vogelopvang en natuurlijk zeehonden want daar is Ecomare vooral bekend om! Nieuw is het mooie bassin met grote kijkruiten, waar u bruinvissen en zeehonden in hun natuurlijke omgeving kunt bewonderen. In de opvang zijn vaak jonge of zieke zeehonden te zien. De vaste groep bestaat uit ongeveer 20 dieren en vooral het voeren van de zeehonden is een hoogtepunt dat dagelijks om 11.30 uur en 15.30 uur plaats vindt.

Dagprogramma (onder voorbehoud)
14:30 Vissen voeren – Bekijk de onderwaterwereld rond Texel
15:30 Zeehonden voeren – Ontdek de grootste roofdieren van Nederland

* Vrije tijd in Den Burg
Na de lunch brengt onze chauffeur uw gasten naar het gezellige Den Burg waar men vrije tijd heeft.

* Fietstocht Texel
Fietsen zijn te huur via het hotel dus hou je van fietsen dan kun je er zaterdagmiddag lekker op uit trekken!         

* Crazy 88 Duur ca. 2 uur/Kosten ca. € 25,00 per persoon
Een hilarisch spel waarbij de ene opdracht nog gekker is dan de andere! Welk team voert de meeste opdrachten uit binnen de beschikbare tijd? Meerdere teams worden na een korte uitleg op het eiland gedropt met 15 doldwaze opdrachten, zoals: Doe midden op het plein van Den Burg allemaal tegelijk een gechoreografeerde dans…  Wissel met je hele team van kleding en ga bij een Texelaar op de koffie! Het zijn absoluut geen ‘vunzige grappen’, maar reken wel op aparte opdrachten! En dat alles leg je vast op video, dus er is bewijsmateriaal!

* Dropping Texel (ook leuk ’s avonds!) Duur ca. 2 uur/Kosten ca. € 22,50 p.p. incl. vervoer
Gedropt in een of meerdere groepen in de Texelse dennen. Aan de hand van een kaart en kompas gaan jullie op zoek naar het eindpunt. Maar eerst moeten jullie dat “checkpoint” nog vinden!
Tijdens de dropping kom je langs verschillende punten waar de nieuwe locatie verkregen wordt in ruil voor antwoorden. Heb jij de juiste antwoorden of word je letterlijk en figuurlijk het bos ingestuurd? Aan het eind van de activiteit wordt deze gezamenlijk afgesloten met een drankje.

* Fietspuzzeltocht op de tandem Duur ca. 2 tot 3 uur/Kosten ca. € 21,00 p.p.
Het eiland ontdekken op een tandem met een uitdagende fietspuzzeltocht?
De route gaat langs diverse historische en prachtige bezienswaardigheden op Texel. Deze plekjes moet je tijdens een bezoek aan het eiland zeker gezien hebben!
Aan de hand van een foto en/of cryptische omschrijvingen word je het eiland over gestuurd, en moet je op sommige van deze locaties vragen beantwoorden of opdrachten uitvoeren. De fietspuzzeltocht is prima te combineren met een extra activiteit of een bezoekje aan een van de vele musea of excursies op het eiland, zoals: Texelse Bierbrouwerij entree en rondleiding ca.€ 13,00 p.p. of een rondleiding bij Fort de Schans ca. € 4,50 p.p.

* Strandzeilen Duur ca. 1,5 uur Kosten ca. € 32,00 per persoon
Zin in iets actiefs waarbij je de wind om je oren voelt razen? Op Texel kun je heel goed strandzeilen! In een ingenieuze strandzeilwagen met daarop een zeil tot wel 5,5 m2, bereik je al gauw verbluffende snelheden. Men werkt hier met een zogenaamd buddy systeem. Dit houdt in dat er per strandzeiler twee personen zijn, waarvan er één achter het stuur plaatsneemt en de ander vanaf de zijlijn de bestuurder coacht en aanmoedigt. Op deze manier leer je binnen de kortste keren het maximale uit de strandzeiler te halen! Strandzeilen op Texel is geschikt voor jong en oud.

 Ook zonder enige zeilervaring kun je prima aan dit programma deelnemen. De echte waaghalzen kunnen deelnemen aan een competitie met een GPS systeem. Hieruit kan men de snelheid van de deelnemers afmeten. Bij een grotere groep kun je dit programma ook leuk combineren met Powerkiten; je bent dan ca. 3 uur bezig in een wisselprogramma en de kosten zijn ca. € 47,50 per persoon.

Geen wind?
Strandzeilen is een activiteit die afhankelijk is van de weersomstandigheden. Vanaf 4bft tot 6bft kan het strandzeilen doorgaan. Indien het te hard of te zacht waait, biedt men een vervangende activiteit aan!

* Branding kajakken & Branding raften Duur ca. 2 uur/ Kosten ca. € 30,00 p.p.
Met vrienden, familie of collega’s de woeste golven van Texel bedwingen? Dat kan bij het branding kajakken en -raften op Texel! Met de zwemkleding onder de arm kom je naar de accommodatie op het strand in Den Hoorn. Hier krijg je een wetsuit, anorak, reddingsvest en een prachtige helm!

Branding kajakken
Zodra iedereen omgekleed is, volgt de instructie van het branding kajakken en gaan we onder begeleiding het water op. Probeer in een uur tijd prachtige “surfs” te maken op de Texelse branding en ervaar de kracht van de golven en de snelheid die zij kunnen genereren.

Raften
Na het eerste uurtje wisselen we de branding kajak om voor een raft, welke plaats biedt aan 10 personen! Na de instructie gaan jullie met een ervaren instructeur het water op, om eerst tegen de golven in te beuken en vervolgens achter de golven om te keren. Probeer dan maar eens de gigantische golven te trotseren en surfs te maken op de golven.
En er kan nog meer!
Wat dacht u van paintballen, wandeling met gids door natuurgebied, tuk tuk rally, klootschieten, wie is de mol, voetgolf, Highland Games etc. Meer weten? Wij werken het graag voor u uit!

19:00 uur
Er staat een heerlijk BBQ buffet voor u klaar dat er als volgt uit kan zien: vers afgebakken stokbrood met roomboter & kruidenboter. Een saladebar met gemengde verse sla, tomaat en komkommer, rauwkostsalade, huzarensalade, zalmsalade, pastasalade. 2 soorten dressing en salade van vers fruit. Warme gerechten: saté, weissworst, kipdrumstick, spareribs, biefstuk, gemarineerde speklapjes, varkensfilet & garnalen spiesjes. Geserveerd met cocktailsaus, knoflooksaus, satésaus, bbq saus, shashliksaus en gepofte aardappel met zure room. U sluit af met een heerlijk dessertbuffet: salade van vers fruit, 2 soorten parfait, chocolademousse, keuze uit puur, melk of witte chocolade, bavarois van rood fruit, slagroom en vruchtensaus.

Wij zijn uitgegaan van een BBQ buffet bij uw hotel maar het spreekt voor zich dat wij dit ook kunnen organiseren aan bijvoorbeeld het strand bij 1 van de mooie strandtenten die Texel rijk is; de prijs zal dan wel wat hoger liggen maar wij werken het graag voor u uit!

21:00 uur
Einde van de barbecue; uw gasten hebben de tijd iets te gebruiken in de gezellige bar van het restaurant of men kan nog een bezoek brengen aan 1 van de gezellige bars in De Koog of elders. de omgeving van het hotel; uiteraard op eigen gelegenheid.   EINDE DAG 2

DAG 3

10:15 uur
Nadat u heeft kunnen genieten van een heerlijk ontbijtbuffet is het tijd om uit te checken en brengt u de bagage naar de bus. Uiteraard is het mogelijk om ’s morgens nog iets te ondernemen op Texel (zie suggesties dag 2) of ‘en route’ naar huis nog iets te doen.

11:00 uur
Overtocht Texel – Den Helder.

11:30 uur
Vertrek uit Den Helder huiswaarts; eventueel kunt u onderweg nog lunchen of iets bezoeken; prijzen en suggesties op aanvraag.

13:30 uur
Verwachte thuiskomst; einde van het programma.

Prijsindicatie:

45 – 62 personen € 285,00 per persoon
Toeslag 1 persoons kamer € 60,00 per persoon voor 2 nachten
Uiteraard zijn andere aantallen en variaties op bovenstaand programma ook mogelijk; prijzen en suggesties op aanvraag.

Deze prijs is inclusief:

* vervoer per luxe touringcar met airco & toilet
* 2 kopjes koffie of thee met Friese Koek
* entree en rondleiding Woudagemaal
* lunch met kroket en drankjes als beschreven 1e dag
* entree en rondleiding Museum Kaap Skil
* 3 gangen dinerbuffet als beschreven 1e dag in hotel (excl. drankjes)
* 2 overnachtingen in 2 persoons kamers *** Hotel
* 2 x ontbijtbuffet (2e en 3e dag)
* boottocht Garnalen vissen 2e dag
* lunch met kroket en drankjes als beschreven 2e dag
* middagprogramma 2e dag (excl. entreegelden als beschreven/afhankelijk waar u voor kiest)
* BBQ buffet inclusief dessertbuffet 2e dag (excl. drankjes)
* overtocht boot Den Helder – Texel v.v.
* verzorging van de chauffeur (hotel en maaltijden)
* begeleiding door Dagje Uit (gratis maar te allen tijde onder voorbehoud)