Achter Tralies Gevangenismuseum

08:45 uur 
Onze luxe touringcar staat voor en uw gasten hebben de tijd om in te stappen. Aansluitend vertrekt u richting het Gevangenismuseum.

10:15 uur
U bent inmiddels aangekomen bij het Gevangenismuseum waar u wordt ontvangen met 2 kopjes koffie of thee en cake.  Aansluitend neemt een deskundige gids u mee voor een boeiende rondleiding door dit prachtige en unieke museum.

Het Gevangenismuseum brengt in beeld hoe misdadigers vanaf 1600 werden berecht en gestraft. In een tocht door de tijd dwaalt men van schandpaal naar cachot en komt men via de rechtbank uiteindelijk in de hedendaagse gevangenis terecht. Bijzonder aan het Gevangenismuseum is ook zijn directe omgeving. Voormalig justitiedorp Veenhuizen telt ruim 100 rijksmonumenten en drie strafinrichtingen die nog in gebruik zijn.

Het Gevangenismuseum biedt u de mogelijkheid het dorp te bezichtigen vanuit een authentieke boevenbus, waarin vroeger gevangenen van en naar Veenhuizen werden vervoerd. De interactieve rechtbank van het museum geeft inzicht in de manier waarop een rechtszaak in Nederland wordt gevoerd, de rechten van de verdachte en de rol die al die dames en heren in zwarte toga spelen. Naast tekst en uitleg over de gang van zaken, brengt de interactieve rechtbank van het Gevangenismuseum ook het verloop van een aantal rechtszaken in beeld. Het publiek heeft daarbij de mogelijkheid mee te stemmen over de strafmaat.

Twee keer per jaar organiseert het Gevangenismuseum een tijdelijke expositie. De exposities diepen bepaalde aspecten van detentie en straf uit of zoomen in op actuele thema’s. Veel mensen kennen de geschiedenis van Veenhuizen en de Maatschappij van Weldadigheid wel enigszins, maar hoe was het nou om hier in die tijd te wonen en te werken? Hoe leefde men? Hoe keek men aan tegen dit gedwongen leven op het platteland? En waarom werd men eigenlijk ‘opgezonden’? De antwoorden op deze vragen zijn in de verrassende expositie te ervaren in de persoonlijke verhalen van diverse ‘kolonisten’, zoals de bewoners van deze gestichten genoemd werden. Door middel van beeld, tekst, audiofragmenten, brieven e.d. komen we steeds meer te weten over het leven van diverse individuen. Hun verhalen liggen verspreid over de hele tentoonstelling en de bezoeker kan ze, al lopend door de expositie, met hun meebeleven.

Het is uiteraard ook mogelijk om de lunch in het museum te gebruiken en daarna een tocht per boevenbus of eigen bus door de bijzondere omgeving te maken; een gids zal u uitleg geven. Ook kunt u een bezoek aan de echte gevangenis brengen (toeslag ca. € 4,00 p.p. en duur ca. 1/2 uur) en is er sinds enige tijd een kaasmakerij naast het museum. Wij passen het voorstel graag vrijblijvend voor u aan!

12:45 uur
Vertrek richting uw lunch-locatie.

13:15 uur
Bij de unieke Museumherberg staat op de deel een lekkere authentieke en ouderwetse Drentse koffietafel voor u klaar, inclusief een kroketje! (soep kan ook i.p.v. de kroket/toeslag ca. € 1,50 p.p.).

Uw gezelschap wordt bediend in klederdracht en de dames zullen het ambachtelijk gebakken brood tegen het schort aan snijden! Net als vroeger! Daarbij heerlijke ham, kaas en genk; heerlijke ouderwetse rauwe ham, fruit en koffie, thee naar believen! Na afloop krijgt iedereen een ‘kladdechien’ en mogen de restanten mee naar huis! Verder kunt u hier genieten van een ingerichte Drentse stijlkamer met bedsteden, een kruidenierswinkel, herenkapsalon en kinderspeelgoed waarover ook op een humoristische wijze wordt verteld! Ook is er nog een rad van fortuin uit 1910 en een prachtige toiletgroep met invalidentoilet in oude stijl.

15:15 uur
Via een leuke route brengt de chauffeur u weer terug naar huis.

TIP:
Wilt u nog wat langer blijven dan kunnen wij ook nog een bezoek regen aan de Kaasmakerij (15 minuten rijden) of de Papier-knipperij (500 meter).

Papier knipperij
Hoe leuk kan iets simpels als papier knippen zijn!? Iedereen kan het en het kost vrijwel niets…… een schaar, papier, tijd en inspiratie! En het leidt soms tot de prachtigste kunstwerken waar je versteld van staat! Bij de Papier-knipperij wordt iedereen aangemoedigd ook zelf eens wat te proberen aan de kniptafel; natuurlijk met hulp een aanwijzingen van de gevorderden! Draai je bijvoorbeeld de schaar of het papier? Alles wordt uitgelegd door enthousiaste vrijwilligers die besmet zijn met het knipvirus! Daarna kan men rondkijken in het inpandige Museum van de Papierknipkunst en daar valt je mond open van verbazing. Hoe fijn, klein, groot en artistiek papier knippen kan zijn zie je hier met eigen ogen! / Entree ca. € 4,50 p.p. / duur ca. 1 uur
(hier zijn geen mogelijkheden voor koffie/thee etc. dit zou dan eventueel nog weer kunnen bij de lunch locatie. 2 x Koffie of thee met Drentse koek kost  ca. € 6,50 p.p.)

Rondleiding Kaas- en kijkboerderij
Op dit prachtige en moderne bedrijf krijgt u een leuke videodocumentaire te zien en natuurlijk een uitgebreide uitleg over het reilen en zeilen van de boerderij! U krijgt een leuke rondleiding inclusief een bezoek aan de melkrobot en natuurlijk kunt u de kalfjes van dichtbij bekijken! Tussen de bedrijven door zijn 2 kopjes koffie of thee en cake + een kaasproeverij inbegrepen; duur ca. 1,5 uur / Kosten ca. € 8,50 p.p.

17:00 uur
Verwachte thuiskomst; einde van het programma.

Prijsindicatie:
45 – 62 personen € 62,00 per persoon
Uiteraard zijn andere aantallen en variaties op dit programma ook mogelijk; prijzen en suggesties op aanvraag.

Deze prijs is inclusief:
* vervoer per luxe touringcar met airco en toilet
* entree Gevangenismuseum incl. rondleiding
* 2 kopjes koffie of thee met cake
* Drentse koffietafel met kroket en drankjes
* bezoek aan de Museumherberg inclusief vertelling
* verzorging van de chauffeur

banner + Foto’s 1,2,3, 4 & 8 © Gevangenismuseum afdeling Marketing