Actie in de Achterhoek!

09:30 uur
Onze luxe touringcar, voorzien van airco en toilet, staat voor; uw gasten hebben de tijd om in te stappen en aansluitend vertrekt u richting Doesburg.

10:45 uur
In Doesburg aangekomen wordt u op een mooie locatie hartelijk ontvangen met 2 kopjes koffie of thee en appelgebak.

11:00 uur
Na de koffie is het tijd om Doesburg nader te verkennen!
Uw gasten worden afgehaald door meerdere deskundige gidsen die u meenemen voor een mooie wandeling van ca. 1,5 uur door de oude Hanzestad.

U kunt de groep ook splitsen zodat de liefhebbers meekunnen met een gids die de Martinikerk bezoekt en aansluitend met hen de toren gaat beklimmen! De prijs blijft in dit geval hetzelfde. Bekijk Doesburg van bovenaf; met een hoogte van 94 meter is de Grote- of Martinikerk het hoogste gebouw van Gelderland en Hanzestad Doesburg. Onder leiding van de torengids kun je de 220 treden van toren te beklimmen. Deze beklimming wordt beloond met een spectaculair uitzicht over de Hanzestad, het IJssellandschap en vergezichten over de Veluwezoom, Achterhoek en Liemers. De gids vertelt je over de geschiedenis van de toren, het carillon en Hanzestad Doesburg. Let op:  i.v.m. de soms aanwezige slechtvalk in de toren kan het zijn dat er beklimmingen komen te vervallen met name als de jongen gaan uitvliegen. (meestal in juni/juli)

Doesburg
Wandelen door de historische binnenstad is teruggaan in de tijd!
Zo is de indeling van de straatjes nog net als in de Middeleeuwen. In 1672 werd Doesburg belegerd en veroverd door de Fransen. Hierna kreeg Doesburg uitgebreide 17de-eeuwse vestingwerken en brak een rustige periode aan. Dat had zo zijn voordelen: weinig steden zijn zo gaaf bewaard gebleven! Daarom is de binnenstad in 1974 aangewezen als beschermd stadsgezicht. De ligging op het punt waar de Oude IJssel en de Gelderse IJssel samenkomen, verklaart het strategische belang van de stad door de eeuwen heen. De Martinikerk met de 94 meter hoge toren getuigt van de rijkdom in vroeger tijden. Meer dan 150 monumenten verfraaien de binnenstad; historie in volle glorie!

Liever zelf de stad ontdekken; doe dan mee aan de Citygame!
Met behulp van een gps en  een rugzak met benodigde attributen wandel je in groepjes van 5/6 personen door het oude stadscentrum, langs diverse cultuurhistorische hoogtepunten van deze gezellige Hanze stad aan de IJssel. Onderweg moeten er op een creatieve manier vragen en opdrachten worden opgelost. Vragen over een monument, een gebeurtenis of iets markants; alles komt voorbij! De route leidt u ook langs diverse gezellige cafés, de leukste winkeltjes en natuurlijk de sfeervolle binnenstad van Doesburg en geeft u in korte tijd een leuke indruk van de vele gezichten van deze bruisende stad! Aan het eind is er een kleine prijsuitreiking voor het beste team!
Kiest u voor dit onderdeel i.p.v. de stadswandeling met gids dan betaalt u een toeslag van ca. € 8,50 per persoon. Dit onderdeel kan ook gedaan worden in 1,5 uur maar wil je de mensen iets vrijer laten (zodat men nog wat kan bekijken of een terrasje kan pakken), dan is het handig om 2 uur aan te houden. In de route kan ook nog een bezoek aan bijvoorbeeld het Mosterdmuseum, de Kruidentuin etc. worden opgenomen.

Wat is er nog meer te doen in Doesburg?

Doesburgs Mosterdmuseum & Gildehof
In het centrum van het oude Hanzestadje Doesburg staat de Van Ouds Alom Bekende Doesburgsche Mosterdfabriek met daarnaast De Gildehof, een pleintje met ambachtelijke winkeltjes en ateliers. In 1974 is de oude mosterdmakerij in Doesburg uitgebreid tot werkend museum en klein ambachtelijk productiebedrijf. U kunt de oude molens en bijbehorende apparatuur van diverse verdwenen Nederlandse mosterdfabriekjes bezichtigen en zien en leren hoe de ouderwetse pure boerenmosterd vandaag de dag nog wordt gemaakt en hoe handmatig de potjes met mosterd worden gevuld. Tevens kunt U in het museum een unieke collectie van honderden oude en nieuwe mosterdpotjes bekijken. Zeker is, dat U met veel smakelijke ideeën naar huis gaat. U maakt kennis met een typisch oud Hollands ambacht. Entree ca. € 3,50 per persoon (eventueel te combineren met de wandeling met gids!)

Laligue Museum in Doesburg
Het Lalique Museum is gevestigd in het hart van het historische centrum van Doesburg, vlakbij Arnhem. Het museum, dat sinds 2011 bestaat, is gewijd aan de wereldberoemde Franse juwelen- en glaskunstenaar René Lalique (1860-1945). Naast de vaste collectie zijn in het Lalique Museum met regelmaat tentoonstellingen te zien, waarbij naast werk van Lalique tevens werk van tijdgenoten te bewonderen is. De tentoonstellingsradius beslaat de periode van circa 1850-1950. Entree ca. € 15,00 p.p. en bij speciale tentoonstelling toeslag ca. € 3,50 p.p.
Mensen met een MJK of VIP kaart vriendenloterij hebben gratis entree maar betalen wel een toeslag bij een speciale tentoonstelling.

Alternatieven voor het ochtendprogramma:

Rondleiding wijngaard & kleine proeverij
Na de ontvangst met 2 x koffie of thee & gebak, brengt u een bezoek aan de grootste ommuurde wijngaard van ons land; een verborgen juweeltje in de buurt van Arnhem. Dit landgoed was vroeger van Stadhouder Willem II en is nu eigendom van Landgoed Twickel. Eigenaar Youp, heeft zijn passie, wijn en likeur maken, waargemaakt. De basis werd gelegd toen hij met zijn vader als 13-jarige jongen zelf ooit zijn eerste wijn maakte: “Dat bocht was toen niet te zuipen, maar het was wel heel erg leuk !”
Het was de basis voor wat nu een geweldig bedrijf is en Youps droom kwam uit. De rondleiding wordt door hemzelf met heel veel enthousiasme en een flinke dosis humor gegeven!  Youp en zijn vrouw Riet maken naast wijn ook heerlijke likeuren, de proeverij is dan ook altijd een doorslaand succes!
Bij uw bezoek aan de wijngaard is ontvangst door Youp met uitleg in de wijngaard + een geweldige proeverij met 3 wijnen en/of likeuren (met als thema: lekker, leuk en ludiek!) + vers stokbrood met kruidenboter inbegrepen. Ook kunt u indien gewenst, een vrijblijvend bezoek aan de bijbehorende winkel brengen!
Duur ca. 2 uur/prijs op aanvraag

En dan kan er natuurlijk nog meer, bijvoorbeeld:
Een bezoek aan Huis Verwolde in Laren (achter Apeldoorn) of een interessante rondleiding in en rondom Radio Kootwijk, bezoek aan het Kröller Muller museum en de Hoge Veluwe, of aan het vernieuwde Paleis het Loo etc. Wij werken graag een combinatie voor u uit!

13:00 uur
Er staat een lekkere Doesburgsche Lunch voor u klaar: verschillende luxe belegde broodjes (2 per persoon gezond/ham/kaas/brie/salami/ rosbief) -broodje kroket -kop mosterdsoep -koffie of thee/melk of jus d’orange

Voor een toeslag van € 2,00 per persoon is er ook een lunchschotel mogelijk bij een andere leuke locatie aan de Kade:
Plateau de Kade inclusief 1 consumptie (koffie/thee/melk/karnemelk) Glaasje Doesburgse Mostersoep – Broodje gerookte zalm van de Big Green Egg –  Broodje eiersalade – Landbrood met een rundvleeskroket en salade. Voor vegetarische gasten kan het plateau in een vegetarische variant worden aangeboden.

Wilt u liever een lunchbuffet dan betaalt u een toeslag van ca. € 4,75 p.p.: kroket, diverse soorten broodjes, diverse vleeswaren, kaas, zoetbeleg en koffie, thee en melk naar wens.

14:00 uur
In Dieren aangekomen is het tijd voor het actieve middagprogramma! Overigens is het ook mogelijk dat u de lunch hier gebruikt rond 12.45 uur. Deze bestaat uit zoete aardappelsoep, diverse verse broodjes, hartig beleg, zoet beleg, kroket, Griekse salade (met feta, olijf en ui), Salade Caprese (met tomaat en mozzarella), pasta salade met tonijn, watermeloen, melk, karnemelk en jus d’ orange. Kiest u voor deze lunch dan betaalt u een toeslag van ca. € 4,50 p.p.

U kiest voor deze middag (van tevoren) zelf de activiteiten uit waar uw gasten dan aan kunnen deelnemen:

Escapetour Veluwe ca. € 23,50 per persoon (maximaal 100 personen)
Ontsnap jij uit het bos met je team binnen de gestelde tijd? En welk team is het snelst? Jullie worden “losgelaten” in het bos en probeert de oplossingen, raadsels en opdrachten uit te voeren om zo snel mogelijk te ontsnappen. Samen weet je heel veel. Je zult verrast zijn wat er allemaal mogelijk is als team. Succes!! Voor het winnende team is er een leuke prijs!

Cryptische Foto Veluwetocht Kort (2 uur) ca. € 19,00 per persoon (maximaal 100 personen)
De meest creatieve en humoristische groep wint! De foto’s wijzen jullie de prachtige route (3 a 4 km.) over de Veluwe. Misschien komen jullie ook wel wild tegen! Het is de bedoeling om de locatie te vinden waar de opdracht , een foto maken, moet worden uitgevoerd. Je verzint samen met je team de leukste en meest creatieve foto en je wint hopelijk deze geweldige activiteit. Deze activiteit is ook te doen als “lange” versie (6 a 7 km.). Je komt dan ook bij een veerpontje (overtocht inclusief) en een café alwaar je opdrachten uit moet voeren en wat te drinken krijgt.

Driekamp (maximaal 80 gasten) ca. € 23,50 per persoon
U kiest 3 activiteiten en de locatie regelt de rest! U moet rekenen op  ca. 30 minuten per onderdeel.
Activiteitenkeuze: Klimmen/Wandelende A-frame/Handboogschieten/Cornhole/Bijlwerpen/Katapult bouwen/Bamboestieken/Brug van Da Vinci/ Curling/Kruisboogschieten (vanaf 18 jaar)/ Luchtdruk pistoolschieten (vanaf 18 jaar)/Trefbal/Voettennis/Lopende A/Archery Tag/Lasergame forest/Klootschieten

Schietorama (maximaal 60 personen/minimaal 18 jaar) ca. € 23,50 per persoon
Het Schietorama is een afwisselend indoor programma, zonder al te veel inspanning. U speelt drie verschillende wedstrijden, luchtdruk pistoolschieten, kruis – en handboogschieten. Uiteraard wordt dit programma professioneel begeleid.

De Alleskunner (maximaal 60 personen) ca. € 31,50 per persoon
Wie is de alleskunner? Iedereen doet alle activiteiten (Muurklimmen, hand-boogschieten, trefbal, bamboestieken, curlen, archery tag en meer…) Maar er valt niemand af want het moet wel leuk blijven voor iedereen! Je kunt hierbij punten verdienen voor het Finale spel dus doe je best!!

Curlen en Handboogschieten (maximaal 30 personen) ca. € 21,50 per persoon
Dit programma wordt in wedstrijdvorm gespeeld. Bij het Curlen is het de bedoeling om zo dicht mogelijk bij de “Dolly” te eindigen met de steen. Als een steen in het huis ligt mag je hem weg tikken!! Echter let op dat er geen “guard” ligt, deze mag absoluut niet geraakt worden! Vervolgens gaat het schiettoernooi starten. Na de uitleg gaan we proberen het gele vakje te raken. U zult zien dat oefening kunst baart. Ook hierbij geldt: wie de meeste punten heeft wint!!

17:00 uur
Tijd voor een drankje en de prijsuitreiking!
Let op; drankjes zijn niet inbegrepen en worden nabelast op basis van nacalculatie of wij spreken bijvoorbeeld af dat iedereen 1 of 2 drankjes mag nemen.

17:15 uur
Na de prijsuitreiking (consumpties niet inbegrepen) staat er een lekker Oostenrijks Buffet voor u klaar:
Warme gerechten: Oostenrijkse curryworst met heerlijke currysaus, Tiroler Braten (stukjes gemarineerd varkensvlees met spekjes en ui), beenhammetje met een zachte honing- en mosterdsaus, Tiroler Gröstl (gebakken krielaardappelen met uitjes, diverse soorten groenten en Oerfrietjes
Koude gerechten: aardappelsalade met uitgebakken spekjes, pastasalade, huissalade, stokbrood met kruidenboter

Liever een luxe BBQ?
Italiaanse spiesjes, karbonade, Berner worst omwikkeld met spek en gevuld met kaas, speklapjes – saté spiesjes, gemarineerde biefstuk spiesjes, rundvleessalade, vissalade, oerfrieten, aardappelgratin en groenten, satésaus, mayonaise, cocktailsaus en knoflooksaus en natuurlijk stokbrood met kruidenboter!
Een BBQ met vis is ook mogelijk: karbonade en speklappen worden dan vervangen door gambaspies en visspies. De toeslag is in dat geval ca. € 3,= per persoon.

Ook dit Veluwse Buffet is een echte aanrader:
Warme gerechten:
een heerlijke Veluwse Wildstoofpot, beenhammetje met romige pepersaus, rollade van wild met rode port/bosbessen saus, oerfriet, Rozeval aardappelen met rozemarijn en olijfolie, rode kool, witlof met ham en kaas
Koude gerechten: salade van het huis, zoete stoofpeer, stokbrood en kruidenboter.
U sluit de maaltijd af met een lekker ijsdessert. U kunt 3 bolletjes kiezen uit 7 ambachtelijk gemaakte ijssoorten van de plaatselijke ijssalon; erg lekker!!

TIP:
In plaats van het buffet in Dieren kunt u ook kiezen voor een heerlijk 2 uur durend wereldgerechtenbuffet. Dat is onbeperkt genieten van een keur aan heerlijke voorgerechten, hoofdgerechten (vlees/vis en vegetarisch) & nagerechten. Tevens zijn alle aanwezige drankjes inbegrepen! Kiest u voor een all-inclusive buffet dan betaalt u een toeslag van ca. € 12,50 per persoon.

20:30 uur
Verwachte thuiskomst; einde van het programma.

Prijsindicatie:
45 – 62 personen € 99,00 per persoon
Uiteraard zijn andere aantallen en variaties op bovenstaand programma ook mogelijk; prijzen en suggesties op aanvraag.

Deze prijs is inclusief:
*
vervoer per luxe touringcar met airco & toilet
* 2 kopjes koffie of thee met appelgebak
* stadswandeling o.l.v. deskundige gidsen
* lunch als beschreven incl. soep, kroket en drankjes
* middagprogramma (excl. entreegelden, afhankelijk van waar u voor kiest)
* Oostenrijks Buffet als beschreven (excl. drankjes)
* verzorging van de chauffeur