Battlefieldtour & het Vrijheidsmuseum

09:15 uur
Vertrek uit de regio. Onze chauffeur brengt u per luxe touringcar met bar en toilet via een mooie route richting Groesbeek. Uiteraard zal hij onderweg het één en ander vertellen.

11:00 uur
Bij het in september 2019 vernieuwde Vrijheidsmuseum (voormalig Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945) wordt u ontvangen met een kopje koffie of thee en bevrijdingsgebak.

In het prachtige groene en heuvelachtige landschap van Groesbeek ligt het Vrijheidsmuseum. Het museum ligt dicht bij Duitsland en midden in het gebied van twee van de belangrijkste operaties aan het Westfront tijdens WO2: Market Garden en Veritable. Het is een publiekstrekker voor jong en oud, uit binnen- en buitenland. De bezoekers beleven het boeiende Verhaal van Oorlog en Vrijheid zonder Grenzen in zowel Nederland als Duitsland, Europa en daarbuiten. Er is nooit één verhaal. De Tweede Wereldoorlog krijgt in het museum vanuit verschillende perspectieven een veelzijdig gezicht, in samenhang met de 20e eeuw en de actualiteit. De bezoeker wordt uitgedaagd kritisch na te denken over vrijheid toen en nu, vol beleving, interactiviteit en museale topstukken. Ook het duurzame gebouw zelf, de 12 meter hoge Dome, is een attractie en heeft een sterke gelijkenis met een enorme parachute. Vanaf het terras heeft u een panoramisch uitzicht over het historische landschap van toen. 

Deskundige gidsen zullen u hierbij ca. 90 minuten rondleiden! Er gaan maximaal 20 personen per gids mee.

13:00 uur
Op een gezellige locatie in de Ooijpolder staat een lekkere lunch voor u klaar: goed gevulde runderbouillon, kroket  2 belegde broodjes en een kop koffie of thee. Uiteraard is een koffietafel of lunchbuffet (toeslag vanaf ca. € 2,50 p.p.) ook mogelijk. Ook een warme lunch (toeslag ca. € 6,00 p.p.) is een optie; vraag ons naar de mogelijkheden.

14:00 uur
Tijd voor de Battlefieldtour. Onder leiding van een deskundige gids aan boord van de bus maakt u een 1,5 uur durende rondrit langs de bijzondere historische plekken en landingsterreinen van operatie Market Garden. TIP: Er is ook een fietstocht van ca. 10 km met deskundige gidsen mogelijk!

U gaat terug in de tijd; het is zondag 17 september 1944. Nederland lijdt nog steeds onder het juk van de nationaal-socialistische bezetting. Als een geschenk uit de hemel vallen er op deze zondag 8000 dappere Amerikaanse parachutisten uit de lucht, die Nederland willen bevrijden. Mede dankzij deze luchtlanding begon de opmars van het Britse landleger door Brabant richting Nijmegen en Arnhem met als doel in één snelle actie de bruggen over de waterwegen in zuid-oost Nederland te veroveren. De operatie legde de basis voor de bevrijding van Nederland.

15:30 uur
Nadat de gids is uitgestapt vertrekt u huiswaarts.

Uiteraard kunt u aansluitend ook nog een bezoek aan bijvoorbeeld Nijmegen brengen en daar een mooie rondvaart maken of een bezoek aan een nabijgelegen wijnhoeve brengen; ook een rit met de zonnetrein door de Ooipolder is mogelijk en wilt u onderweg nog een diner of buffet gebruiken dan maken wij graag een passend voorstel voor u.

17:00 uur
Verwachte thuiskomst; einde van het programma.

PRIJSINDICATIE:
35 – 44 personen € 52,50 per persoon
45 – 62 personen € 49,50 per persoon
Mensen met een geldige Museumjaarkaart hebben op vertoon van de kaart, gratis entree; wij verrekenen dit achteraf met u.
Uiteraard zijn andere aantallen en variaties op bovenstaand programma ook mogelijk; prijzen en suggesties op aanvraag. Op deze reis zijn de Algemene Reisvoorwaarden van toepassing

Deze prijs is inclusief:
· vervoer per luxe touringcar met airco en toilet
· 1 kopje koffie of thee met bevrijdingsgebak
· entree museum inclusief rondleiding
· lekkere lunch als beschreven
. “Battlefieldtour” per bus o.l.v. deskundige gids
. verzorging van de chauffeur

Foto’s 1,5 & 6 © Flip Fransen / Vrijheidsmuseum