Chocolade & BiesboschMuseumEiland

09:00 uur 
Onze luxe touringcar voorzien van airco en toilet staat en uw gasten hebben de tijd om in te stappen. (Eventuele opvouwbare rollators en rolstoelen kunnen uiteraard gewoon mee in de bagageruimte onderin de bus). Aansluitend brengt onze chauffeur u richting het chocoladeatelier in de buurt van Rotterdam.

10:15 uur
Bij het sfeervolle Chocoladeatelier van Frits aangekomen wordt u hartelijk ontvangen in een gezellige en moderne demonstratieruimte waar uw hele gezelschap via de geluidsinstallatie en een groot videoscherm goed kan volgen wat er gebeurt. En natuurlijk is het af en toe ook lachen wanneer Frits op humoristische wijze zijn verhaal vertelt!
Voorafgaand aan de demonstratie gebruikt u 2 kopjes koffie met chocolaatjes en bonbons; liever een overheerlijk gebakje met chocolade? Dat kan ook; toeslag ca. € 2,50 p.p.
Verder wordt er een interessante film vertoond, is er natuurlijk de demonstratie en mag er geproefd worden! Aan het eind kunt u vrijblijvend rondkijken in het leuke winkeltje waar van alles van chocolade te koop is tegen leuke prijzen!

Aansluitend staat er een lekkere en goed verzorgde lunch voor u klaar: eerst is er voor iedereen een broodje kroket en daarna staan er diverse schalen met goed belegde broodjes op tafel en is er fruit, koffie, thee en melk bij inbegrepen. Er wordt uiteraard voor voldoende broodjes gezorgd!

13:00 uur
Na de lunch brengt onze chauffeur u naar het BiesboschmuseumEiland in Werkendam.

13:45 uur
Verwachte aankomst in Werkendam waar de fluisterboot al op u ligt te wachten voor een leuke 75 minuten durende rondvaart door de Biesbosch. Bij de boot aangekomen, heeft u de tijd om uit te stappen en aan boord van de boot te gaan die om 14 uur zal vertrekken. Bent u met 40 personen of meer dan vaart de boot exclusief voor uw gezelschap. Op de boten die men beschikbaar heeft is plek voor maximaal 50 gasten en alleen op de boot “Oh so still’’ is een liftje aanwezig en kunnen er maximaal 4 rolstoelen mee. Tevens zijn de boten voorzien van centrale verwarming. Dankzij de geringe diepgang kunnen de fluisterboten door de sloot Beneden Petrus varen, één van de smalste kreken in de Biesbosch. Grotere rondvaartboten mogen en kunnen daar niet komen. Dankzij de grote openslaande ramen hebben de boten in de zomer een open karakter en op deze manier komen de passagiers dichter bij de natuur. De bedoeling is om op zoek te gaan naar bevers en hun sporen in hun natuurlijke omgeving.

Het Nationaal park de Biesbosch is een uitzonderlijk natuurgebied dat grote bekendheid en waardering heeft gekregen o.a. door zijn unieke landschap, brede en smalle kreken en spaarbekkens voor drinkwatervoorziening. De eeuwenoude getijdendelta heeft door de aanleg van de Deltawerken z’n grote getijdenwerking verloren maar het tijverschil bedraagt toch nog altijd zo’n 40 cm. Het natuurgebied is meer dan 8000 ha groot. Hier vind je dan ook nog bevers en talloze vogelsoorten. De beste manier om deze unieke plek te ontdekken is natuurlijk per boot!

15:15 uur
Terug aan vaste wal heeft u de tijd voor een bezoek aan het Biesboschmuseum; In dit museum beleeft u hoe wij al eeuwenlang omgaan met de uitdagingen en kansen die het water ons biedt.

In 2015 is het Biesbosch Museumeiland compleet nieuw gebouwd, een spectaculair mooi museum met een grasdak, gelegen op een eiland en geheel ingebed in het landschap. Via de brug kunnen touringcars er goed bij komen. Het museum is zeer ruim opgezet, in 7 paviljoens wordt stapsgewijs het ontstaan van de Biesbosch en het leven en werken in dit gebied verteld. Het museum beschikt over twee 50-persoons fluisterboten met een eigen steiger. Het milieuvriendelijke en duurzame gebouw beschikt over ruime horeca en een panoramaruit van ca. 50 meter voor grandioos uitzicht. Buiten is er de ‘Mini-Biesbosch-Beleving’, een maquette met waterloop en eb-en-vloed simulatie.

De vaste tentoonstelling vertelt het unieke verhaal van de historische ontwikkeling van de Biesbosch. Zo kan je buiten ontdekken wat je binnen geleerd hebt. In de vaste tentoonstelling ontdek je hoe het zoetwatergetijdengebied ontstond na de Sint Elisabeths vloed van 1421. De bewoners, hun economische activiteit, hun ambachten en de natuur: het komt allemaal aan bod in zintuigprikkelende ruimtes.

Biesbosch beleving
Dankzij de Biesbosch kunnen omringende, hoger gelegen gebieden niet zomaar overstromen. Maar hoe werkt dat precies? Ervaar het in de ‘Biesbosch beleving’. Een schaalmodel van de Biesbosch, compleet met polders, dijken en stromen. Dit model – van 30 bij 30 meter – maakt de waterhuishoudkundige werking van het gebied meteen inzichtelijk. Bij langdurige droogte kan het zijn dat de Biesbosch-beleving niet werkt vanwege een tekort aan water. De Biesbosch beleving is in bedrijf van april tot en met oktober.

Het Biesbosch MuseumEiland heeft nóg een gedeelte dat je kunt bezoeken.
Aan de andere kant van het water ligt namelijk het gratis toegankelijke buitenmuseum de Pannekoek. Wij zijn als mensen bepalend geweest voor hoe de Biesbosch eruit ziet. Ooit stond de Biesbosch vol met grienden: aangeplante akkers met wilgen. Door op grote schaal biezen, riet en griend te planten, te oogsten en te verwerken ontstond een levendige handel; de griend- en rietcultuur. Beleef als bezoeker de wereld van griendwerkers – een beroep dat inmiddels niet meer bestaat.
In het museum kunt u desgewenst ook iets gebruiken (dit is voor eigen rekening).

17:00 uur 
Uw chauffeur staat al klaar om u naar uw diner-locatie te brengen.

17:30 uur
Op een gezellige locatie staat een goed verzorgd diner voor u klaar dat er als volgt uit kan zien:
Champignonsoep
***
Rollade met zigeunersaus,
groente- & aardappelgarnituur en salade
***
Dame blanche

Voor een toeslag van ca. € 3,50 p.p. is dit menu ook mogelijk:
* Monica Cocktail
* Varkenshaas medaillons met een passende saus, groente- & aardappelgarnituur en salade
* Sorbet
Drankjes Hollandse Bar kosten op deze locatie ca. € 3,50 per drankje.
Uiteraard is een ander diner of buffet of GEEN diner ook mogelijk (u bent dan ca. 2 uur eerder thuis en krijgt dan een korting van ca. € 24,00 p.p.)

20:30 uur
Verwachte thuiskomst; einde van het programma.

Prijsindicatie:
45 – 60 personen € 99,50 per persoon
Mensen met een Museumjaarkaart dienen deze kaart te tonen bij het museum en krijgen dan op de eindrekening een korting van ca. € 5,50 per persoon
Uiteraard zijn andere aantallen en variaties op dit programma mogelijk; prijzen en suggesties op aanvraag

Deze prijs is inclusief:
* vervoer per luxe touringcar met airco en toilet
* 2 kopjes koffie met chocolaatjes & bonbons
* entree en demonstratie Chocoladeatelier
* heerlijke lunch met o.a. kroket en drankjes als beschreven
* rondvaart 75 minuten per fluisterboot met eenvoudig toilet door de Biesbosch
* entree BiesboschMuseumEiland
* 3 gangen diner als beschreven (excl. drankjes)
* verzorging van de chauffeur

Foto’s 4, 5 & 7: persfoto’s BiesboschMuseumEiland