Borg Nienoord & het Gevangenismuseum

08:30 uur 
Onze chauffeur staat voor met een luxe touringcar voorzien van airco en toilet. Uw gasten hebben de tijd om in te stappen en aansluitend brengt onze chauffeur u richting Leek.

10:15 uur
In de schitterende entourage van het statige Landgoed Nienoord vindt u Museum Nienoord. Verscholen tussen het groen, bevindt zich hier de oudste borg van Groningen met de grootste collectie rijtuigen van Nederland.Ook Borg Nienoord met de prachtige 17e-eeuwse danszaal is een bezoek meer dan waard! Hier neemt u samen met de gids een kijkje.
Een bezoek aan de rijtuigexpositie wordt gecombineerd met een rondleiding door het Nationaal Rijtuigdepot. Met een privégids bezoekt u de restauratiewerkplaats en de rijtuighallen waar meer dan 200 rijtuigen en arrensleden worden bewaard! De expositiezaal en het Nationaal Rijtuigdepot zijn goed toegankelijk voor rolstoelen, evenals de benedenverdieping van de borg.
De 17e-eeuwse danszaal is vanwege de steile trap beperkt toegankelijk voor rolstoel gebruikers en mensen die wat minder goed ter been zijn.

Voordat u hier alles gaat bekijken staat er eerst een kopje koffie of thee met huisgemaakt gebak voor u klaar in de balzaal of de tuinkamer!

Na de koffie neemt de gids u mee voor een interessante rondleiding door het depot en het huis. Dit duurt ca. 1 uur en dan heeft u ook nog zelf de tijd om het museum, de tuin etc. te bekijken. Er gaan maximaal 20 personen met 1 gids mee.

Museum Nienoord

Sinds 1958 biedt het prachtige landgoed Nienoord onderdak aan het Nationaal Rijtuigmuseum, thans Museum Nienoord. De borg Nienoord is een 19e-eeuwse Groninger buitenplaats van allure, met een unieke collectie rijtuigen van nationaal belang. Het complex dateert oorspronkelijk uit 1524. Ervaar de geschiedenis in de Ridderzaal, knechtenkamer, koetshuis en paardenstal.

Verborgen Verhalen
Het museum is gevestigd in een monumentale borg met bijgebouwen en borgtuin. De luisterrijke historie van de borg en zijn vroegere bewoners wordt op speelse wijze getoond in de expositie Verborgen Verhalen. Bijzondere animatiefilmpjes voor jong en oud brengen het verleden tot leven. De bezoeker maakt zo kennis met de rijkdom die er eens op Nienoord was, maar ook met de roerige tijden, de oorlogen en de persoonlijke drama’s.

13:00 uur
U bent inmiddels aangekomen bij het Gevangenismuseum waar u wordt ontvangen met een lekkere lunch:
Huisgemaakte soep, Ambachtelijk broodje gezond, Broodje kroket, Fruitmand, Biologische melk, en -karnemelk en jus d’orange (er zijn ook andere lunches mogelijk; vraag naar de mofelijheden!)

14:00 uur
Na de lunch heeft u de tijd om het museum te bezoeken! Wij raden u aan om voor de rondleiding met gids te kiezen; deze duurt ca. 1 uur en kost ca. € 35,00 per gids/ca. 25 personen.

Dit museum brengt in beeld hoe misdadigers vanaf 1600 werden berecht en gestraft. In een tocht door de tijd dwaalt men van schandpaal naar cachot en komt men via de rechtbank uiteindelijk in de hedendaagse gevangenis terecht.
De interactieve rechtbank van het museum geeft inzicht in de manier waarop een rechtszaak in Nederland wordt gevoerd, de rechten van de verdachte en de rol die al die dames en heren in zwarte toga spelen. Naast tekst en uitleg over de gang van zaken, brengt de interactieve rechtbank van het Gevangenismuseum ook het verloop van een aantal rechtszaken in beeld. Het publiek heeft daarbij de mogelijkheid mee te stemmen over de strafmaat.

Twee keer per jaar organiseert het Gevangenismuseum een tijdelijke expositie. De exposities diepen bepaalde aspecten van detentie en straf uit of zoomen in op actuele thema’s. Veel mensen kennen de geschiedenis van Veenhuizen en de Maatschappij van Weldadigheid wel enigszins, maar hoe was het nou om hier in die tijd te wonen en te werken? Hoe leefde men? Hoe keek men aan tegen dit gedwongen leven op het platteland? En waarom werd men eigenlijk ‘opgezonden’? De antwoorden op deze vragen zijn in de verrassende expositie te ervaren in de persoonlijke verhalen van diverse ‘kolonisten’, zoals de bewoners van deze gestichten genoemd werden. Door middel van beeld, tekst, audiofragmenten, brieven e.d. komen we steeds meer te weten over het leven van diverse individuen. Hun verhalen liggen verspreid over de hele tentoonstelling en de bezoeker kan ze, al lopend door de expositie, met hun meebeleven.
Eventueel is een rit in de ‘boevenbus’ of rondleiding door voormalige strafgevangenis “De Rode Pannen” ook mogelijk! Ook kunnen we hier een dagprogramma voor maken; vraag naar de mogelijkheden!

16:00 uur
Vertrek huiswaarts; wilt u onderweg nog dineren dan kan dat uiteraard; u bent dan ca. 2 uur later thuis en een 3 gangen diner kan vanaf ca. € 17,50 p.p.

18:00 uur
Verwachte thuiskomst; einde van het programma.

Prijsindicatie:
35 – 44 personen € 68,50 per persoon
45 – 62 personen € 65,00 per persoon
Uiteraard zijn andere aantallen en variaties op bovenstaand programma ook mogelijk; prijzen en suggesties op aanvraag

Deze prijs is inclusief:
*
vervoer per luxe touringcar voorzien van airco en toilet
* 1 kopje koffie of thee met gebak
* entree en rondleiding Borg Nienoord & Depot Rijtuigenmuseum
* lunch als beschreven
* entree gevangenismuseum (excl. rondleiding)
* verzorging van de chauffeur

Foto’s 4 + 5 ©Museum Nienoord
Banner + foto’s 1, 3, 4 & 5 © Gevangenismuseum Veenhuizen afdeling Marketing