Botters & BBQ on the Beach!

12:30 uur
Vertrek per luxe touringcar richting Elburg. Uiteraard kunt u de lunch ook in Elburg gebruiken of dit middagprogramma combineren met bijvoorbeeld een (actief) ochtendprogramma zoals het Klimbos, Klompvaren in Hattem, bezoek aan Paleis het Loo of Openluchtmuseum; spelprogramma in Apeldoorn of Zwolle etc.

13:30 uur
Op een gezellige locatie wordt u hartelijk ontvangen met 2 kopjes koffie of thee en gesorteerd gebak!

14:00 uur
Tijd voor het middagprogramma; u kunt kiezen uit de volgende mogelijkheden:

* Zandverhalen:
Breng een bezoek aan Zandverhalen in Elburg; één van ’s werelds grootste binnen-zandprojecten. Met zo’n 4000 m3 zand, tientallen sluisdeuren, 1000 jaren oude olijfbomen, botters en beeldhouwwerken, komen de verhalen van onze cultuur van bijbels en botters tot stand.
Zandverhalen is een revolutionair concept, ontstaan uit het creatieve brein van Aad Peters. Dit nieuwe concept toont Bijbelverhalen op één van de grootste overdekte projecten in zandsculpturen ter wereld. Zand gekoppeld aan verhalen, bijzondere materialen en kunstvormen van 4.000 m3 zand verspreid over 16.000 m2 overdekte hallen, gestileerd door de wereldtop van zandkunstenaars.
Kosten ca. € 16,50 per persoon/duur ca. 1-1,5 uur

* Hanze-Escaperoom:
In een Hanze-vestingstad als Elburg is de Vischpoort enorm belangrijk: om mensen binnen te laten, buiten te sluiten, tolgelden te heffen of als vuurtoren. Maar zonder poortwachter is een poort nutteloos… Wil jij met jouw collega’s de nieuwe poortwachter worden? Solliciteer dan nu, en kijk of je de sollicitatieprocedure met succes kunt doorlopen!  De tijd dringt, want de Vischpoort moet weer gebruikt kunnen worden… Duur ca. 60-75 minuten/ca. € 16,50 per ronde/max. 7 personen per keer

* Bezoek aan Joods Museum Sjoel Elburg; een prachtig museum dat in 2010 een Mont Blanc Award ontving voor beste kleine museum! Inmiddels is het museum wederom uitgebreid geeft het een ontroerende kijk op het leven van de Joden in de Mediene (de provincie). Nergens is dit thema zo mooi uitgewerkt als in dit museum. Sjoel Elburg is geen Holocaust museum, maar het museum besteedt wel degelijk aandacht aan deze zwarte bladzijde van de geschiedenis. Actuele thema’s als verdraagzaamheid en integratie worden boeiend gepresenteerd.
Kosten entree ca. € 7,00 p.p./ Duur ca. 1-1,5 uur (entree Museumjaarkaart is gratis) Eventueel is een 1 uur durende Joodse wandeling met gids ook mogelijk na uw bezoek aan het museum; kosten wandeling ca. € 5,00 p.p.

* Op de loopfiets of fatbike door Elburg:
Sinds 2019 is Elburg een outdoor locatie rijker! Hier kunnen o.a. loopfietsen, kano’s & E- fatbikes gehuurd worden voor een leuke tocht door en rondom het mooie Elburg!

De elektrische loopfiets kan maximaal 25 kilometer per uur. Het speciale aan deze fiets is dat je wandelend kan fietsen. Met een looptempo van ongeveer 5 km per uur voel je toch lekker de wind door je haren. Op een volle accu kunt u toch zeker 50 km vooruit. Dat maakt het lopen een stuk leuker! Door middel van elektrische ondersteuning kunt u ook blijven genieten als u de wind tegen hebt. Kosten 2 uur ca. 27,50 per fiets + € 3,50 verzekeringskosten

Met een kano kun je genieten van de rust op het Veluwemeer; Kosten 2 uur ca. € 22,00 per kano (1- of 2 persoons is zelfde prijs)

Met de E-FATBIKE kun je een onvergetelijke rit langs het Veluwemeer of door de bossen van de Veluwe maken! De E-cruiser heeft een topsnelheid van max. 25 kilometer per uur. Hierdoor is er geen helmplicht en kun je volop genieten van de mooie omgeving rondom Elburg. De actieradius van de E-cruiser is 50 km. Heb je geen rijbewijs? Geen probleem, op deze fiets mag je zonder rijbewijs! Kosten 2 uur ca. € 30,00 per fiets + € 4,50 verzekeringskosten (eigen risico maximaal € 150,00 bij incidenten).

 * Bezoek aan de historische visafslag!
Het gebouw in de haven dateert uit 1916 en na het sluiten van de deuren werd het gebouwtje verkocht aan een boer die het gebruikte als schuur voor het vee! In 1985 werd de oude visafslag teruggekocht en na een grondige restauratie fungeert de visafslag als een leuk en interessant visserijmuseum met als pronkstuk de unieke afmijnklok. Duur ca. 30-40 minuten/Kosten ca. € 3,50 per persoon incl. het mijnen van een paar visjes!

* Bezoek aan de Historische Botterwerf
In het museale deel van de werf maakt u kennis met de traditionele botterbouw en de historie van de visserij. Diverse soorten (miniatuur) botters staan uitgestald en oude ambachten worden getoond. In de grote loodsen worden de botters gerestaureerd en vaarklaar gemaakt. Vanaf de balustrade kan het publiek dit waarnemen. Niet alleen het decor van de oude botters, maar de totale beleving maakt dat oude tijden herleven. Dit is niet alleen te zien, maar zeker ook te ruiken. U wordt via een vaste looproute meegenomen vanuit het verleden naar het heden. De filmzaal toont oude beelden die tot de verbeelding spreken en de gidsen vertellen op een boeiende wijze de verhalen van vroeger. Hoe de oude vissers bij regen, wind en storm hun werk moesten doen op de voormalige Zuiderzee. Kosten ca. € 3,50 p.p.

Fotopoly
is een interactief spel voor jong en oud dat buiten gespeeld wordt binnen de stadsgrachten van Elburg. Het spel is uiterst geschikt voor groepen en in kleinere teams gaat men, gewapend met een fotoboek, op ontdekkingstocht door Elburg. Elk team heeft zijn eigen teamkleur. De deelnemers krijgen onder het genot van een consumptie (Bier, wijn of fris), instructies over de regels van het spel. Als alle regels duidelijk zijn, gaan de teams gewapend met een fotoboek op pad. Wanneer een team denkt de afbeelding op één van de foto’s gevonden te hebben, belt de teamcaptain naar de organisatie en noemt de teamkleur en het nummer van de foto die het team gevonden denkt te hebben. De organisatie stelt vervolgens een vraag die het team alleen kan beantwoorden als ze echt op de plek staat waar de foto genomen is. Het doel van het spel is zoveel mogelijk punten te behalen. Het team met de meeste punten wint en krijgt naast eeuwige roem nog een leuk prijsje! Duur ca. 1,5-2 uur. Kosten ca. € 7,00 p.p. incl. consumptie

Havenwandeling met gids
Ga mee voor een prachtige wandeling door het havengebied. Inclusief een bezoek aan de botterwerf en de visafslag. Een deskundige gids vertelt u alles over de visserijgeschiedenis van  Elburg. Duur ca. 2 uur/Kosten ca. € 8,50 p.p.. Een gewone stadswandeling kan natuurlijk ook; dit kost ca. € 6,50 p.p.

Rondleiding Bierbrouwerij
In de oude vesting van Elburg ligt de nieuwe Stadsbrouwerij waar bieren van Eembier worden gebrouwen. Een tour door de brouwerij duurt ca. 1uur incl. het proeven van 3 speciaalbieren; per tour kunnen maximaal 25 personen deelnemen. Kosten rondleiding incl. proeverij 3 speciaalbieren ca. € 14,50 p.p. Let op: de brouwerij is niet dagelijks open!

15:30 uur
De botters liggen al op u te wachten!

Een zeiltocht met een originele Elburger Botter is een schitterende ervaring. Twee vrijwilligers van de Botterstichting varen met u mee en vertellen u over de historie, de botters en de omgeving. Aan boord kunt u zelf meehelpen met zeilen hijsen, zwaarden neerlaten, sturen enz. Per botter kunnen er maximaal 12 personen mee. De tocht duurt 1.5 uur en uw gezelschap zal worden verdeeld over meerdere botters. De botters beschikken niet over een toilet en zijn er mensen bij die niet goed ter been zijn, dan raden wij dit af. Ook kunnen wij zorgen voor een hapje en een drankje onderweg!

17:00 uur
Terug aan vaste wal wandelt u richting de diner locatie in het hart van de oude stad.

17:15 uur
Er staat een heerlijk diner in buffetvorm voor u klaar:
Voorgerecht uitgeserveerd: Kop Hollandse groentesoep
Hoofdgerechten in buffetvorm: salade van de dag, appelcompote of stoofpeertjes, rauwkostsalade, runder-stoofpot, Cajun schotel, gehaktballetjes, satéstokjes, frites,  gebakken aardappelen, stokbrood met kruiden boter
Dessert uitgeserveerd:  IJsje van ambachtelijke Bakkerij Schuld (keuze uit 5 verschillende smaken)
Liever een dessertbuffet? Dan kan vanaf een toeslag van ca. € 4,00 p.p. 

Ook kunnen wij u net buiten de stad, aan het strand, de ”BBQ on the Beach” van harte adviseren:
runderhamburgers – gemarineerde kippenboutjes – gemarineerde speklapjes – braadworstjes – kipsaté met satésaus – rundvleessalade – aardappelsalade – gemengde salade – boerenfriet – stokbrood met huisgemaakte kruidenboter & pesto – 2 soorten huisgemaakte soep & diverse koude en warme sauzen

LUXE BBQ:
Hollandse kogelbiefstuk – gemarineerde knoflook gamba’s, karbonades, kipfilet en filetlapjes – braadworstjes – kipsaté met satésaus, rundvleessalade – pastasalade met tonijn – aardappelsalade – gemengde salade – boerenfriet – stokbrood met huisgemaakte kruidenboter, pesto – 2 soorten huisgemaakte soep en diverse koude en warme sauzen
Kiest u voor deze optie dan betaalt u en toeslag van ca. € 6,00 p.p. Indien u uw vlees liever laat bereiden, is dat mogelijk om dit door een van de koks te laten doen!

Het is ook mogelijk om naast uw barbecue-/buffetarrangement een drankenarrangement te nemen. Onbeperkt consumpties voor u en uw gasten (binnenlands gedistilleerde dranken).
Kosten voor 2 uur ca. € 17,50 p.p.
U kunt de BBQ eventueel afsluiten met 2 soorten schepijs naar keuze met slagroom. Kosten ca. € 7,00 p.p. Uiteraard is een dessertbuffet ook mogelijk; dit kan vanaf ca. € 10,50 p.p.: – diverse luxe ijstaarten, slagroom, warme kersen, warme chocoladesaus & vuurwerk
Toeslag voor de eenvoudige BBQ in plaats van het diner in buffetvorm is ca. € 5,00 p.p. 

19:30 uur
Einde van het dinerbuffet; vertrek huiswaarts.

20:30 uur
Verwachte thuiskomst; einde van het programma.

Prijsindicatie:
35- 44 personen € 86,00 per persoon
45- 62 personen € 83,50 per persoon
Uiteraard zijn andere aantallen en variaties op bovenstaand programma ook mogelijk; prijzen en suggesties op aanvraag. Dit programma is ook uitstekend wanneer u met eigen vervoer bent; u kunt de hele dag gratis parkeren in Elburg!

Deze prijs is inclusief:
* vervoer per luxe touringcar met airco & toilet
* 2 kopjes koffie of thee met gesorteerd gebak
* zeiltocht per botter 1,5 uur incl. begeleiding
* 3 gangen dinerbuffet als beschreven (excl. drankjes)
* verzorging van de chauffeur