Dagje Bourgondisch Maastricht

08:45 uur
Onze chauffeur staat voor met een luxe touringcar; u heeft de tijd om in te stappen en vertrekt aansluitend richting het Limburgse land. Onderweg gebruikt u aan boord van de touringcar een kopje koffie, thee of flesje fris met een lekkere, verse gevulde koek van de warme bakker. Uiteraard kunnen we ook een stop maken om koffie met gebak te gebruiken.

11:00 uur
Verwachte aankomst op het wijngoed, gelegen in het schilderachtige Jekerdal, even buiten de stad Maastricht. De monumentale hoeve, gebouwd om een grote binnenplaats, dateert uit ongeveer 1600. U krijgt hier een rondleiding met deskundige toelichting en bezoekt o.a. de wijngaard, de wijnkelders en natuurlijk ontbreekt de wijnproeverij niet! (inclusief 3 verschillende wijnen proeven en brood).

13:00 uur
U gebruikt de lunch bij de eeuwenoude Watermolen in Maastricht. Hier worden alleen de allerbeste streekproducten gebruikt zoals diverse soorten Kollenberger Speltbrood, Livar (kloostervarken), vleeswaren, kaas, Limburgse zoetwaren, pure appelsap of melk en een kopje koffie of thee van Blanche Dael. Desgewenst is een luxe warm- en koud lunchbuffet ook mogelijk; toeslag ca. € 6,00 per persoon.

Na de lunch wandelt u in ca. 20 – 30 minuten naar het beginpunt van de Avonturentocht d’Artagnan. Uiteraard kan de chauffeur u ook brengen maar dat duurt ongeveer even lang! Aan u de keus!

14:30 uur
In de Kazematten, de onderaardse vestingwerken van Maastricht, start de Avonturentocht d’ Artagnan. In deze uit de 16e eeuw daterende ondergrondse verdedigingswerken moet u de weg zoeken. De in 1673 gesneuvelde Commandant van de Eerste Compagnie der Musketiers, d’ Artagnan, speelt de hoofdrol in deze tocht. Door het opvolgen van zijn aanwijzingen en het uitvoeren van verschillende opdrachten kunt u de weg naar buiten vinden. Deze tocht vereist stevig schoeisel en sportieve kleding. Iedereen moet zelf voor een zaklantaarn zorgen. Deze tocht is niet geschikt voor mensen met engtevrees. Uw gezelschap wordt hier verdeeld in kleine groepjes van ca. 8 – 10 personen.

Eventuele alternatieven voor het middagprogramma kunnen zijn:

*De Scrabbletour!
Een puzzeltocht door de binnenstad van Maastricht waarbij u bij iedere vraag letters kunt verdienen om later woorden mee te vormen. Bij het eindpunt wint het team met de meeste juiste woorden. De combinatie van de leuke route en de vragen zorgen voor een optimale hoeveelheid beziens- en wetenswaardigheden. Aan het eind is er een prijsuitreiking en een drankje is daarbij inbegrepen! Dit onderdeel duurt ca. 2,5 uur en kiest u hiervoor dan blijft de prijs gelijk.

*Een rondvaart over de Maas in combinatie met de St. Pietersberg
Tijdens deze tocht vaart u langs het dorpje St. Pieter en de bekende St. Pietersberg. Hier gaat u na ca. 15 minuten van boord en krijgt u een rondleiding door het 20.000 gangen tellende labyrint in de St. Pietersberg. De gidsen vertellen u over het ontstaan, de historie en de gebeurtenissen in deze onderaardse gangen, die uitsluitend met een gids bezocht mogen worden bezocht. Na deze tocht wandelt u weer terug naar de steiger waarvandaan de boot u in ca. 40 minuten weer terug brengt naar Maastricht. Dit is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. Dit onderdeel duurt ca. 3 uur en kiest u hiervoor dan krijgt u een korting van ca. € 3,= p.p. Vaste tijden: vertrek om 14.00 uur en u bent weer terug om 17.00 uur.

Wilt u eens heel iets anders dan kunnen wij u ook een *Steptocht door Maastricht aanbieden! De tocht start vanuit het centrum van Maastricht. Hier ontvangt u een kaart en een autoped. Op de kaart staat de route duidelijk uitgetekend. Deze tocht voert u deels door de oude binnenstad en deels door het prachtige Jekerdal. Na afloop levert u de autoped weer in bij het café en krijgt u ter afsluiting een lekker kopje koffie of thee met vlaai! Dit onderdeel duurt ca. 2,5 uur en kiest u hiervoor dan betaalt u een toeslag van ca. € 4,00 p.p.

En wat dacht u van een *Reflectortocht door de grotten van de Sint Pieter? Een actief programma waarbij uw gezelschap wordt verdeeld in kleine teams en aansluitend op pad gaat door de donkere berg. De enige hulpmiddelen zijn zaklampen, enkele reflectors en gezond verstand… Onderweg moeten verscheidene opdrachten worden uitgevoerd en aan het eind van de tocht worden de teams opgevangen door een ervaren bergloper die trakteert op een regionaal drankje waarna u nog kort wordt rondgeleid door het gangenstelsel. Dit onderdeel duurt ca. 2,5 uur en kiest u hiervoor dan blijft de prijs gelijk.

Ook leuk om de stad te ontdekken is de *Foto Jacht; een ludiek teambuilding programma waarbij de onderweg gemaakte foto’s de doorslag zullen geven. Alle antwoorden op de vragen dienen door de teams op de gevoelige plaat te worden vastgelegd. Het resultaat van de opdrachten zal middels een zelfgemaakte reportage als bewijs aan de jury overhandigd moeten worden. De deelnemers komen spelenderwijs op de mooiste plekjes van de stad en nemen de fotoreportage mee naar huis. Tijdens dit ludieke teambuilding programma is 1 consumptie en prijsuitreiking inbegrepen. Dit onderdeel duurt ca. 3,5 uur en kiest u hiervoor dan betaalt u een toeslag van ca. € 7,50 p.p.

Wilt u liever culinair bezig zijn dan kunt u bij de historische bakkerij / watermolen zelf aan de slag en gaat u een echte Limburgse Vlaai maken!!! Dit onderdeel duurt ca. 3 uur en kiest u hiervoor dan betaalt u een toeslag van ca. € 12,50 p.p.

* Margraten Begraafplaats
Op ca. 12 km buiten Maastricht ligt deze indrukwekkende begraafplaats.
Bezoek het enige oorlogskerkhof van de Verenigde Staten in Nederland en laat je imponeren door de sereniteit van deze bijzondere plek. Eindeloze rijen met duizenden, identieke witte kruisen staan op een groene grasvlakte. Een indrukwekkend gezicht dat raakt, met een sereniteit die in groot contrast staat met de gruwel van de oorlog. Elk kruis vertegenwoordigt één gesneuvelde Amerikaanse oorlogsheld die tijdens de Tweede Wereldoorlog streed voor de vrijheid van Nederland. Luister naar de ontroerende menselijke verhalen van de gids en leer de geschiedenis van deze plek kennen. Bezoek tevens het Ereplein met toren, kapel, vijver en ‘Wall of the missing’. De rondleidingen duren ca. 1,5 uur en er mogen ca. 40 personen met 1 gids mee. Kosten per gids ca. € 93,00

* Monumentjes stadswandeling
Wandelen in de oude binnenstad is genieten! Combineer je dit met een aantal culinaire stops, dan is dit het ultieme uitje. Afhankelijk van voorkeur en budget maken wij graag een wandeling met proeverij of bezoek, op maat; de mogelijkheden zijn eindeloos. Wat dacht u van een bezoekje aan het monumentale pand van Brouwerij Bosch, waar je getrakteerd wordt op een speciaal biertje? Of een proeverij van chocola of ambachtelijk ijs in smaken die u vast nog niet kent. Liever op de culturele tour, dan kunt u genieten van de rijke geschiedenis van de Ellebroederskapel. Hier word je ontvangen met koffie en bezichtig je de kapel. Ook is het mogelijk om een bezoek te brengen aan Atelier Pauline in het oude Jekerkwartier. Zij vertelt enthousiast over de door haar gemaakte exclusieve hoeden voor dames en heren, tassen, sieraden en accessoires van vilt. Duur ca. 2 uur/prijs ca. € 9,00 p.p. exclusief proeverij.

* Kasteel Hoensbroek (half uur rijden)
Eén van Nederlands grootste en mooiste kastelen; prachtig gerestaureerd met meer dan veertig authentiek ingerichte vertrekken, daterend van de middeleeuwen tot en met de 18e eeuw. U kunt als groep worden rondgeleid, maar ook zonder rondleiding is een bezoek zeer de moeite waard! Duur ca. 1,5 uur/ Kosten ca. € 11,25 per persoon/duur ca. 2 uur met een gids/toeslag ca. € 35,00 per gids (max. 20 personen) MJK gratis entree

* Ontdek de geheimen van Fort Sint Pieter
Ontdek het oorlogsverleden van Maastricht. Laat je verrassen tijdens een rondleiding door dit bijzondere, historische monument en de boeiende verhalen van de gids. Hoe waren de leefomstandigheden tijdens belegeringen door de eeuwen heen? Waarom heeft het fort de vorm van een vijfhoek? Wie zijn de huidige bewoners van het fort? Je ontdekt het allemaal tijdens een bezoek aan Fort Sint Pieter dat dateert uit begin 1700 en grotendeels nog intact is. Samen met de gids wandel je door de donkere tunnels via verschillende niveaus. Hierbij kom je onder andere langs de kruitkamers, de waterput, de schietgaten en de kanonnengalerij. De gids vertelt je over de turbulente geschiedenis van het fort. Het fort is een beschermd natuurmonument. Ook de bijzondere fauna en flora komen aan bod tijdens deze tour. Misschien kom je één van de huidige bewoners, de vleermuis, tegen! Boven op Fort Sint Pieter kun je genieten van een prachtig uitzicht over Maastricht en het Maas- & Jekerdal. Duur rondleiding ca. 1 uur/Kosten ca. € 7,50 p.p.

* Rondleiding Sint Servaas & de Schatkamer
Bezoek één van de belangrijkste trekpleisters van Maastricht en ontdek een schatkamer aan traditie, historie, religieuze cultuur en bouwkunst. Op het grootste plein van Maastricht staat de imposante en monumentale Sint Servaasbasiliek. Deze oudste basiliek van Nederland heeft één van de rijkste schatkamers van Europa. Niet voor niets prijkt zij op de lijst van UNESCO. Eén van de toppers van Maastricht die een bezoek waard is! Samen met een gids wordt de basiliek en haar uitgebreide schatkamer bezichtigd.

In de schatkamer koestert Maastricht haar grootste schatten. Het schrijn van Sint Servaas, ook Noodkist genaamd, is de meest kostbare. Hierin wordt een deel van het gebeente van Sint Servaas, de eerste bisschop van Nederland, bewaard. Dit Maaslands edelsmeedwerk behoort tot de meest kostbare van Nederland. Bewonder daarnaast de pelgrimsstaf, het borstbeeld, het borstkruis, de kelk met draagaltaar, de vele relieken en reliekhouders, liturgische voorwerpen en textiel. Er is veel te zien!

Bijzonderheden:
Indien er een Heilige Mis of plechtigheid in de kerk plaatsvindt, is alleen een bezoek aan de schatkamer mogelijk. De Schatkamer is van maandag t/m zaterdag open van 10.00 uur tot 17.00. Duur rondleiding is 1,5 uur maar dit kan desgewenst worden ingekort. Entree voor groepen is ca. € 4,50 per persoon en kosten voor de gids bedraagt ca. € 95,00 per gids. Er mogen maximaal 20 personen per gids mee. Uiteraard kan een bezoek ook zonder gids, dan betaalt u alleen de entreekosten.

* Het Bonnefantenmuseum
Museum voor oude, moderne en hedendaagse kunst met een afwisselend tentoonstellingsaanbod. Het opvallende gebouw schittert aan de skyline van Maastricht. Entree ca. € 13,00 per persoon en kosten voor een gids zijn ca. € 80,00 per uur/maximaal 20 personen. Met een MJK heeft u gratis entree.

Uiteraard is vrije tijd in Maastricht (of Valkenburg) ook erg leuk! Omdat u in de buurt van Valkenburg bent kunnen wij ook daar diverse opties aanbieden om de middag door te brengen; bijvoorbeeld:

* Steenkolenmijn Valkenburg
Uniek in Europa! Ontdek de wereld van de mijnbouw in een mysterieuze omgeving onder de grond.  Daal af in de wereld van de mijnbouw. Bekijk en beleef de ondergrondse pracht van steenkolenwinning aan de hand van unieke filmbeelden, demonstraties van mijnbouwmachines en boeiende, persoonlijke verhalen van ex-koempels (mijnwerkers). Je begint met een kennismaking met de wereld van de mijnwerkers in de ondergrondse filmzaal, die in mijnbouwstijl is ingericht. Daar zie je de unieke promotiefilm van de Staatsmijnen (DSM) uit het midden van de jaren zestig. Deze film geeft je een goed beeld van alle facetten van de mijnbouw. Hierna bezoek je samen met een ex-mijnwerker de wereld van de steenkoolwinning. Je maakt een reis door het verleden langs de machines, die werden gebruikt om kolen te winnen, waarbij demonstraties worden gegeven. Deze tocht wordt op bijzondere wijze opgeluisterd door het persoonlijke verhaal van een ex-mijnwerker dat doorspekt is met humor en anekdotes.  Duur bezoek ca. 75 minuten/Prijs ca. € 9,50 p.p./kosten rondleiding door gids ca. € 20,00 (max. 25 gasten). Het spreekt voor zich dat men wel goed ter been dient te zijn voor een bezoek aan de mijn!

* Mergelrijk in Valkenburg
Wandel op je eigen tempo door het eeuwenoude en unieke grottenstelsel in Valkenburg dat vele historische en educatieve verhalen waarborgt. MergelRijk neemt zijn bezoekers mee op een avontuurlijke reis, gevisualiseerd door miniaturen en mergel- en zandsculpturen. Op interactieve en creatieve wijze waarbij beleving centraal staat, deelt MergelRijk zijn verhalen over mergel, dinosaurussen en diverse andere educatieve thema’s omtrent de Limburgse historie. Één van de hoogtepunten is een levensgrote replica uit mergel van De Nachtwacht. Ga daarnaast op zoek naar de fossielen in de mergelgrot, bekijk de films van o.a. de zandtovenaar, test je kennis met de interactieve tablets én ga zelf aan de slag met mergel en maak gratis je eigen mergelsouvenir in het grottenatelier!

Spelenderwijs leren
Speciaal voor kinderen valt er ook een heleboel te beleven! De kinderen ontvangen een boekje met een speurtocht waardoor ze spelenderwijs de grot kunnen ontdekken. Geïnspireerd door de film van de zandtovenaar maken kinderen hun eigen zandtekening en in de fossielengroeve gaan de kinderen op zoek naar schelpen en haaientanden. Een van de hoogtepunten voor kinderen is de ondergrondse jungle van Dino Adventure! De speurtocht eindigt in het grottenatelier waar de kinderen aan de slag kunnen gaan met mergel en hun eigen mergel souvenir kunnen maken.
Duur ca. 1,5 uur/Entree ca. € 10,00 p.p.

Er kan natuurlijk nog veel meer; u kunt ook ’s morgens een bezoek aan Kasteeltuinen Arcen brengen maar een leuke Vlaaienworkshop is ook een optie; of een meer actief programma!

17:45 uur
Op het Vrijthof staat op een mooie locatie het diner al voor u klaar:
* Franse uiensoep met kaas-croutons of een frisse salade
* Varkenshaasje gevuld met brie in een Limburgse mosterdsaus of
   Duo van zalm en tong met een kreeftensaus
* Crêpe Suzette

Uiteraard is een ander menu ook mogelijk:
* Rundercarpaccio met truffelcrème en Parmezaanse kaas
* Kalfsoester met een frisse Calvadossaus met appeltjes of
   Duo van zalm en tong met een kreeftensaus
* Warm appelgebak met kaneelijs en slagroom
Toeslag voor dit menu is ca. € 7,= per persoon.

Liever een andere locatie of een heerlijk, luxe Live cooking buffet incl. drankjes? (Toeslag ca. € 20,00 p.p.) Wij werken het graag voor u uit!

22:00 uur
Verwachte thuiskomst; einde van het programma.

PRIJSINDICATIE:
45 – 62 personen  € 105,00 per persoon
Uiteraard zijn andere aantallen of voordeliger variaties op bovenstaand programma ook mogelijk; prijzen op aanvraag.

DEZE PRIJS IS INCLUSIEF:
· vervoer per luxe touringcar met bar & toilet
· kopje koffie/thee of fris met gevulde koek aan boord van de bus
· wijnproeverij als beschreven
· lunch met drankjes als beschreven
· avonturentocht D’ Artagnan
· drie gangen diner (excl. drankjes)
· verzorging van de chauffeur

Foto’s 1,2,3,5,7 © Maastricht Marketing/Jonathan Vos
Foto 4 © Rederij Stiphout
Foto 8 © Maastricht Marketing/Hugo Thomassen