Dagje genieten in sfeervol Brussel

08:45 uur
Vertrek vanaf uw opstapplaats. Onze chauffeur brengt u per luxe touringcar, voorzien van bar, video en toilet richting België. Uiteraard kan er onderweg een koffie stop gemaakt worden maar wij kunnen ook zorgen voor koffie, thee en een heerlijke verse gevulde koek etc. aan boord van de bus. Kosten 2 x koffie met gebak onderweg ca. € 6,50 p.p. 2 x koffie of thee aan boord met een verse gevulde koek ca. € 4,50 p.p.

11:30 uur
Verwachte aankomst in Brussel waar de chauffeur uw gezelschap laat uitstappen in het centrum.

Aan sfeer ontbreekt het in Brussel niet! De binnenstad van Brussel ligt binnen een vijfhoek, met de Grote Markt als bruisend middelpunt. Typerend voor dit gedeelte van de stad zijn de kinderkopjes, prachtige gildehuizen, gezellige terrasjes en de winkel-straten. De bekendste inwoner van Brussel is natuurlijk Manneken Pis. In de Beenhouwersstraat, ook wel ‘de buik van Brussel’ genoemd, zijn talloze cafés en restaurants gevestigd. Kortom; Brussel is bezienswaardig!

Om een beetje idee te krijgen van wat er in de stad te zien en te doen is begint u met een leuke stadswandeling door het historische hart van Brussel! Tijdens deze wandeling gaan we op zoek naar de wortels van de stad: de Sint-Gorikswijk, de sporen van de Zenne en de Sint-Katelijne-wijk. Via de Sint-Niklaaskerk zakken we af naar de Niedermerckt, ofte de Grote Markt, om daarna hogere regionen te bezoeken op de Coudenberg. Op speciaal verzoek (bij de reservering) kunt u de wandeling combineren met een bezoek aan één van volgende musea :
– het Museum van Brussel (Broodhuis)
– de Musea Belvue en Coudenberg
– het museum Bruxella 1238
– de Sint-Michiels-en- Sint-Goedelekathedraal
– de Sint-Niklaaskerk
– de OLV ter Zavelkerk
– het Museum Voor Schone Kunsten (Vlaamse Primitieven)
De duur van de wandeling is ca. 2 uur maar wilt u korter of langer rondkijken, of wilt u liever een tour per bus dan kan dat ook!

13:30 uur
Na de wandeling/tour heeft u vrije tijd om te shoppen, te lunchen etc. Wilt u liever dat wij een lunch voor u regelen dan kan dat; hou er wel rekening mee dat het dan vaak een warme lunch wordt en dat de prijzen hier wel wat hoger liggen dan in Nederland maar wij sturen u graag wat suggesties toe.

Wat betreft het middagprogramma kunnen wij u natuurlijk ook het een en ander aanbieden:

* Bent u ook zo gek op chocolade? Ontdek dan het Chocolademuseum inclusief rondleiding door een gids en een lekker proevertje voor ca. € 9,= p.p! Ook voor chocolade workshops kunt u hier terecht! Ook Chocolate Village is de moeite waard; hier geeft chocolade zich helemaal bloot en leert u alles over zijn verrassende en prestigieuze geschiedenis… en ontdekt er de geheimen van het productieproces. Entree ca. € 6,00 p.p.

Diverse musea; Brussel laat ook de cultuurliefhebber niet onvermoeid. In de Musea voor Schone Kunsten hangen bekende werken van o.a. Rubens, Van Dijk en Bruegel. Een hele andere culturele ervaring is het Stripmuseum. Entreekosten musea rond ca. € 9,00 p.p.

* Brussel is ook de bruisende hoofdstad van 500 miljoen Europeanen en ook de op een na meest kosmopolitische stad, waar maar liefst 184 verschillende nationaliteiten samenleven en elkaar treffen. Binnen de Europese wijk is deze multiculturele microkosmos beter voelbaar dan waar dan ook in Brussel. Met zijn imposante architectuur, talloze restaurants, cafés, boekwinkels, supermarkten – waardige vertegenwoordigers van alle EU-landen, evenals interessante bezoeken aan belangrijke EU-instellingen en een scala aan internationale eersteklas musea trekken jaarlijks steeds meer bezoekers aan. Het culturele aanbod biedt een weergave van zijn kleurrijke diversiteit: van het Parlamentarium, dat de bezoeker onderdompelt in de innerlijke werking van de Europese Unie, naar het onlangs geopende en unieke Huis van de Europese Geschiedenis, opgericht op initiatief van het Europees Parlement, en van het Natuurwetenschappelijk Museum tot de klassieke oldtimers van Autoworld; Europa ligt aan je voeten! Een bezoek met gids aan het Parlamentarium is gratis/wel ruim(soms 3 maanden) van tevoren reserveren! Dat geldt eigenlijk voor de meeste bezoekwaardigheden zoals een bezoek aan de Grote Vergaderzaal van het Europees Parlement, Bezoekerscentrum van de Europese Commissie etc.  Entree gratis maar tijdig reserveren!

*Stripfan? Je zult niet teleurgesteld worden! Brussel is ongetwijfeld de hoofdstad van het stripboek. Terwijl je door straten en stegen slentert, treft je overal strips aan! Geen wonder, aangezien zoveel Brusselse schrijvers hebben bijgedragen aan de wereldwijde snelle groei in populariteit van de strip. Verschillende musea, galeries, markten, festivals en speciaalzaken zijn volledig aan de strip gewijd. Maar een van de meest verbluffende activiteiten is zonder meer de beroemde striproute. Ontmoet Kuifje, Asterix, Blake & Mortimer, Suske & Wiske of Lucky Luke terwijl je over straat loopt, door een museum, of simpelweg een café passeert. Terwijl je ruim veertig monumentale fresco’s ontdekt, maak je kennis met deze legendarische personages en hun getalenteerde scheppers. Deze wandeling is uniek in haar soort (kosten € 2,50 p.p.) en breng dan ook een bezoek aan het BelgischStripCentrum of het Herge Museum!!

Koninklijk Paleis van Brussel. Het is een traditie; als de koninklijke familie met vakantie gaat, gaan de deuren van het (werk)paleis in Brussel open zodat iedereen de pracht en praal binnen kan bewonderen: marmeren vloeren, kristallen kroonluchters, stijlmeubelen, de grote spiegelzaal met een plafond dat versierd is met dekschilden van Thaise juweelkevers. Een absolute aanrader in de zomermaanden! Open van ca. eind juli tot begin september/vraag ons naar de exacte data/gratis entree!

*Riolenmuseum. De stad heeft een ondergronds netwerk van ongeveer 350 km dat elke dag duizenden m3 rioolwater afvoert. Het riolenmuseum neemt u mee op een ongewone reis in het diepst verborgene van Brussel, wat tegelijk het meest noodzakelijk is voor haar functioneren. Entree en rondleiding duren ca. 1 uur/Kosten ca. € 12,00 p.p.

Het Atomium; dit monument wordt ook wel de Eiffeltoren van Brussel genoemd. Het symboliseert een ijzerkristal met z’n 9 atomen en dan 165 miljard keer vergroot. Het bouwwerk bestaat uit 9 onderling verbonden bollen, die de vorm hebben van een op een spits staande kubus. Men kan ook in het Atomium. Een lift brengt bezoekers naar de bovenste bol waar vandaan men een schitterend uitzicht heeft over het Heizel gebied en de stad Brussel. Tevens is er in de bovenste bol een goed buffet restaurant gevestigd. Kosten entree: Volwassenen ca. € 13,00 per persoon.

Jubelpark ; in 1880, bij de 50e verjaardag van de Belgische staat, ontstond een plan voor een ambitieus project: een park met grote, uit ijzer en glas opgetrokken expositie-hallen, waarin de economische en industriële bloei zou worden getoond. Pas bij de 75e verjaardag kon het bouwwerk, het Jubelpark, daadwerkelijk worden voltooid.Het Jubelpark is in feite een bonte verzameling geschiedenis. Zo bestaat het uit een immens park, een paleis en meerdere musea. Bijzonder is de eclectische stijl. Verder vind je er schitterende voorwerpen die zijn gemaakt door grote kunstenaars. Openingstijden: Het park is het gehele jaar geopend/De toegang is gratis.

* Michielskathedraal; één van de belangrijkste architectonische kostbaarheden van Brussel. Tegenwoordig verdwijnt ze helaas geheel tussen lelijke kantoorgebouwen. Al tussen 1225 en 1481 werd er aan het gebouw gewerkt. Het gebouw munt uit door de harmonische verhoudingen en de kathedraal is rijk versierd waarbij aan ieder detail ruime aandacht is geschonken. Open tot ca. 18.00 uur / gratis entree.

* Specifieke wandelingen zoals “Brussel, hart van de Europese Unie”; In 1992 werd op de Europese top van Edinburgh, Brussel als hoofdstad van Europa gekozen. Deze beslissing betekende voor de Brusselaars een nieuwe reeks uitdagingen: ontwerpen en inrichten van de Europese wijk, ervoor zorgen dat ongeveer 40.000 ambtenaren zich konden vestigen in de redelijke nabijheid van hun werkplaats, de veiligheid van de instituten en de stad verzekeren, vooral op het moment van de grote ministeriële topbijeenkomsten. De gidsen willen u de diverse facetten van deze enorme organisatie laten ontdekken. Gedurende een 2 uur durende wandeling komen de voornaamste onderwerpen die met Europa te maken hebben aan bod, samen met de rol van de Commissie, de Ministerraad, het Parlement en de talrijke lobby’s.  Duur van de wandeling: 2 uur Kosten ca. € 180,= per gids / max. 20 personen.

* Mini Europe; Ontdek de mooiste plekjes van Europa! Aan de voet van het Atomium ligt Mini-Europa, het enige park waar u in enkele uren door heel Europa reist. Een unieke tocht die u nergens anders kan maken. U kunt met een combi-ticket aan een voordelige prijs de twee attracties bezoeken! Entree Mini Europe volw. ca. € 15,00/Combiticket Mini Europe + Atomium volw. ca. € 25,= p.p.

Brouwerij: De familie Van Roy-Cantillon nodigt u uit voor een bezoek aan een fantastisch stuk erfgoed: een van de oudste nog in gebruik zijnde brouwerijen in Brussel! De werktuigen, de machines en het brouwproces zijn hetzelfde gebleven en ook aan de smaak van het bier werd niets veranderd. Natuurlijk zult u een authentieke, traditionele Geuze-Lambik kunnen proeven en als u meer wilt weten over kriek of frambozenbier, roep de brouwer er dan gerust even bij. Het is een onderwerp waar hij graag over praat! Kosten ca. € 9,50 per persoon.

TIP: er zijn ook nog tal van andere combitickets zoals met het chocolademuseum, een bezoek aan de brouwerij etc. Vraag ernaar en wij zullen u graag adviseren!

17:00 uur
Vertrek richting uw dineradres, net boven Breda.

18:30 uur
Op een gezellige locatie staat een goed verzorgd diner voor u klaar dat er als volgt uit kan zien:
* champignonsoep
* kalkoenoester met een zachte Stroganoff saus, aardappelkroketjes, aardappelschijfjes, 2 soorten groenten, salade en appelmoes,
* bavarois met slagroom
Eventueel is een barbecue of een ander menu of een liVe cooking buffet ook mogelijk (toeslag inclusief drankjes gedurende 2 uur ca. € 17,00 p.p.); vraag ons naar de mogelijkheden.

20:30 uur
Vertrek huiswaarts.

22:15 uur
Verwachte thuiskomst; einde van het programma.

PRIJSINDICATIE:
45 – 62 personen € 54,50 per persoon
Exclusief eventuele parkeergelden. Iedereen dient in het bezit te zijn van een geldig reisdocument. Uiteraard zijn aanpassingen of voordeliger variaties op dit programma mogelijk.

DEZE PRIJS IS INCLUSIEF:
· vervoer per luxe touringcar met airco en toilet
. vrije tijd in Brussel
· stadswandeling o.l.v. deskundige gidsen
· 3 gangen diner als beschreven (excl. drankjes)
· Belgische belastingen