De Marker Wadden

09:30 uur
Onze luxe touringcar , voorzien van airco en toilet, staat voor en uw gasten hebben de tijd om in te stappen. Aansluitend vertrekt u richting Harderwijk.

10:30 uur
Bij de ambachtelijke Palingrokerij aan de rand van Harderwijk, wordt u ontvangen met 2 kopjes koffie of thee en appelgebak.

Al meer dan 40 jaar bestaat dit bedrijf en in 2018 hebben ze een prachtig nieuw bedrijf neergezet dat helemaal is ingericht op het ontvangen van groepen. Hier krijgt u een uniek kijkje achter de schermen in de ambachtelijke palingrokerij, kunt u een bezoekje brengen aan het leuke palingmuseum, bekijkt u een film over de palingvangst etc. Verder is er een demonstratie paling fileren en natuurlijk mag iedereen een stukje van de lekkerste paling proeven! Na afloop van de Paling Experience kan men eventueel in de visspeciaalzaak nog een lekker visje mee naar huis nemen waarbij je kunt kiezen uit meer dan 100 soorten vis & vislekkernijen.  Alles is hier onder 1 dak en ook prima toegankelijk voor mensen die wat slechter ter been zijn.

Natuurlijk wordt er ook aan de inwendige mens gedacht en staat er voor iedereen, een heerlijk broodje paling OF een bakje verse kibbeling klaar. Een kopje koffie, thee, glaasje fris of bier is inbegrepen! Liever een lekkerbek- of kibbeling menuutje? Dan betaalt u een toeslag van ca. € 5,00 p.p. en vertrekt u een kwartiertje later.

12:00 uur
Onze chauffeur brengt u richting Lelystad.

12:45 uur
In Lelystad aangekomen ligt de boot al klaar om u mee te nemen voor een bezoek aan de Marker Wadden.

13:00 uur
Vertrek van de boot die u in ca. 45 minuten naar het bezoekerscentrum zal brengen. Uiteraard is het mogelijk om aan boord nog iets te gebruiken, bijvoorbeeld de ‘snelle lunch’: Italiaanse belegde bol, fruit en een flesje fruitsap a ca. € 11,00 p.p. of de ‘Polderlunch’: rugzakje met 2 luxe broodjes, fruit, stroopwafel, bidon van Nieuw Land  met water en een slaatje a ca. € 15,00 p.p. Kopje thee of koffie met een muffin ca. € 3,25 p.p.

Onderweg krijgt u al heel veel uitleg aan boord van de nostalgische boot uit 1921 die in 2013 ook betrokken was bij de eerste werkzaamheden aan het natuurgebied dat inmiddels uit 7 eilanden bestaat. Ook is er een tentoonstelling aan boord van de boot over het hele project, de Zuiderzeewerken en de inpoldering van Flevoland. U kunt overal rondkijken; van stuurhut tot kombuis! De boot is niet geschikt voor mensen met een rolstoel of rollator maar in dat geval kunnen wij kijken voor de modernere boot van de rederij!

Marker Wadden is een groot project dat zorgt voor het natuurherstel van het Markermeer. Door de aanleg van natuureilanden met zand, klei en slib uit het Markermeer komt nieuwe natuur tot ontwikkeling. Zowel onder als boven water. Een natuurparadijs voor vissen en vogels en een heerlijk recreatie-eiland. Met de aanleg van Marker Wadden creëren Natuurmonumenten, Rijkswaterstaat en Boskalis een robuust natuurgebied in het hart van Nederland, waar we op innovatieve wijze bouwen met en voor de natuur. Op het haveneiland van Marker Wadden zijn bezoekers van harte welkom. Er is een kleine nederzetting met een aantal voorzieningen voor ontvangst van bezoekers, zoals een eilandpaviljoen met informatieruimte en sanitair.

14:00 uur
Aangekomen bij het bezoekerscentrum heeft u ruim de tijd om rond te kijken of een lekkere wandeling te maken. Ook kunt u hier iets gebruiken op eigen gelegenheid. Aan boord van de boot krijgt u veel informatie, er is zelfs een quiz gemaakt die u op de terugweg met uw gasten kunt doen (kunt u zien wie er goed heeft opgelet😊). Ook in het bezoekerscentrum staat alles duidelijk beschreven maar wilt u toch nog ook graag op pad met een deskundige gids dan kan dat alleen met een gids van Natuurmonumenten die ca. € 7,00 per persoon kost voor een wandeling van 1,5 uur.

16:00 uur
De boot brengt u in ca. 45 minuten terug naar Lelystad.

17:00 uur
Vertrek huiswaarts. Uiteraard kunt u de dag ook afsluiten met een 3- gangen diner (vanaf ca. € 20,00 p.p.) en u bent dan ca. 2 uur later thuis > extra bushuur ca. € 65,00 per bus/per uur.

18:30 uur 
Verwachte aankomst; einde van het programma.

TIP:
Uiteraard kunt u, in plaats van een bezoek aan Harderwijk/Palingrokerij, ook ’s morgens een bezoek brengen aan, bijvoorbeeld, Batavialand met de Bataviawerf, Bataviastad of het Aviodrome!
Zonder Palingroker en 2 x koffie of thee met gebak, krijgt u een korting van ca. € 21,50 persoon. Entree Bataviawerf & Museum ca. € 12,50 per persoon / MJK gratis entree/ Rondleiding ca.
€ 75,00 per gids/maximaal 20 personen/1,5 uur. Entree Aviodrome ca. € 17,50 p.p. /MJK gratis entree. Let op: op de Bataviawerf heb je veel trappen en opstapjes!

Prijsindicatie:
45 – 49 personen € 92,00 per persoon
Uiteraard zijn andere aantallen en variaties op bovenstaand programma ook mogelijk; prijzen en suggesties op aanvraag.

Deze prijs is inclusief:
*
vervoer per luxe touringcar met airco & toilet
*bezoek aan de Pangrokerij incl. rondleiding en uitleg
*2 x koffie of thee met appelgebak
*portie kibbeling of broodje paling met consumptie als beschreven
*boottocht Lelystad – Marker Wadden v.v. incl. uitleg
*verzorging van de chauffeur

foto’s: Palingrokerij Dries van de Berg