De Weerribben & de Proefkolonie

09.15 uur
Onze chauffeur staat voor met een luxe touringcar, voorzien van airco en toilet. Uw gasten hebben de tijd om in te stappen en aansluitend vertrekt u naar Drenthe.

10:30 uur
In 2019 is er in Drenthe een splinternieuw museum geopend: Museum De Proefkolonie & De Maatschappij van Weldadigheid.
Hier wordt u ontvangen met een kopje koffie of thee en een ‘kolonieturfje’; toeslag voor een 2e kopje is ca. € 2,00 per kopje en liever appelgebak? Dan betaalt u een toeslag van ca. € 1,00 per persoon.

Na de koffie, rond 11 uur, is het tijd voor de inleiding met aansluitend een rondleiding; dit kan met maximaal 55-60 gasten; heeft u een grotere groep dan zal er een wisselprogramma worden uitgewerkt.

Eind 1818 staan er in het Drentse Frederiksoord 52 boerderijtjes klaar om arme stedelingen te ontvangen. Hier kunnen ze op werk en onderdak rekenen. De kinderen gaan er verplicht naar school en er is een eigen ziekenfonds. Er komen kerken, winkels, scholen en zelfs rustoorden. Een geweldig plan! Dit is een uniek stukje Nederlandse geschiedenis dat lang niet iedereen kent. In dit museum is o.a. een stuk achterbuurt uit de grote stad nagebouwd, is een prachtige filmprojectie op meerdere schermen te zien over het leven in de koloniën indertijd en kun je met de kolonietram een mooie rondrit maken! Deze tramrit voert o.a. langs de oude koloniehuisjes, het koloniekerkje, de Bosbouwschool, Huis Westerbeek, het Postkantoor en Logement. De tour door de omgeving duurt ongeveer een uur en wordt begeleid door een gids.
Deze dagtochtbestemming is een echte aanrader én ook nog eens geheel rolstoelvriendelijk. Sinds 2021 staat de Proefkolonie op de werelderfgoedlijst van Unesco.

ZIE  – BELEEF  – VERWONDER
Ga 200 jaar terug in de tijd en beleef dit unieke verhaal van Johannes van den Bosch.
Treed in de voetsporen van de eerste kolonisten en ervaar hun onvergetelijke verhaal via een unieke multimediale tijdreis! Stap binnen in de stadse achterbuurten van toen: ruik de armoede en voel de ellende. Bekijk de film die laat zien hoe de eerste kolonisten na een zware reis arriveren in hun nieuwe ‘paradijs’. Ontdek in de expositieruime wat er terechtkomt van de ambities van Van den Bosch. Hier wordt duidelijk hoe zijn tot op de cent doorgerekende plannen botsen met de weerbarstige praktijk. Krijg tenslotte antwoord op de vraag hoe het de landbouwkoloniën van de Maatschappij van Weldadigheid is vergaan en maak kennis met de unieke materiële erfenis van dit sociale experiment.

Let op: In het museum maakt u een tijdreis door 3 ruimtes.
Deze belevenis start iedere 20 minuten. Het kan dus zijn dat u even moet wachten voordat de deuren naar de eerste zaal openen.

12:30 uur
Er staat een eenvoudige maar lekkere lunch voor u klaar (aan tafel geserveerd): kopje soep van de dag –  een snee koloniebrood met een lekker kroketje – een snee koloniebrood met ham & kaas en naar keuze een kopje koffie/thee/melk/karnemelk of jus d’orange.

13:30 uur
Na de lunch maakt u nog een leuke rit met de tram, die ca. 1 uur duurt.

14:30 uur
Via een mooie route brengt onze chauffeur u naar de Weerribben.

15:00 uur
Wat een prachtig gebied is dit! De reis met de touringcar ernaar toe is al een excursie op zich en dan heerlijk rondvaren met een hybride passagiersschip met alle comfort!
De boot is geschikt voor groepen tot ca. 75 personen. Het schip kan volledig elektrisch en dus geruisloos varen, heeft een aangepast toilet en een rolstoellift naar de salon en het zonnedek dat deels overdekt is. Het vaargebied is Nationaal Park de Weerribben-Wieden maar een tochtje naar Blokzijl kan ook! Geniet van de rust en natuur van de Weerribben, een fantastisch gebied !
De tocht duurt ca. 1, 5 uur

16.45 uur
U bent weer terug en uw chauffeur staat klaar om u naar huis te brengen; uiteraard is het mogelijk om nog een diner te gebruiken; u bent dan ca. 2 uur later thuis en een 3 gangen menu is mogelijk vanaf ca. € 17,50 per persoon.

18:00 uur
Verwachte thuiskomst; einde van het programma.

Wij kunnen u dit programma als volgt aanbieden:
35 – 44 personen € 68,50 per persoon
45 – 62 personen € 64,00 per persoon
Uiteraard zijn andere aantallen of variaties in het programma mogelijk; prijzen en suggesties op aanvraag.

Deze prijs is inclusief:
* vervoer per luxe touringcar met airco & toilet
* kopje koffie of thee met wat lekkers
* entree, uitleg & rondleiding Proefkolonie
* lekkere lunch als beschreven
* rit per museumtram
* rondvaart Weerribben 1,5 uur
* verzorging van de chauffeur