3Dagen Luxemburg & Trier

07:00 uur
Vertrek uit Nederland. (Dit kan uiteraard ook eerder of later) Onze chauffeur brengt u per luxe touringcar, voorzien van bar, video en toilet richting Luxemburg. (wij gaan in dit geval uit van de rechtstreekse route maar eventueel kunt u ook onderweg nog iets bezoeken; bijvoorbeeld de Watervallen van Coo, Dinant etc.)

12:00 uur
In het sfeervolle Vianden gebruikt u op een gezellige locatie de koffietafel: kroket, diverse soorten brood en broodjes, beschuit, knäckebröd, kaas, vleeswaren, boter, zoetbeleg en koffie, thee en melk naar wens.  Na de lunch gaan we verder richting Luxemburg stad maar uiteraard is het ook mogelijk uw gasten nog even vrij te geven om te genieten van dit mooie stadje. Men kan eventueel een bezoek met rondleiding, aan het kasteel brengen (ca. € 12,= p.p.) of een tochtje met de kabelbaan maken naar 440 meter hoogte, waarvandaan je een prachtig zicht op de Ourvallei en Vianden hebt. (Kosten groepsretour ca. € 9,50 p.p.).

14:15 uur
In Luxemburg stad heeft u eerst de tijd om de benen te strekken, te shoppen, een terrasje te pikken etc.

16:00 uur
Onder leiding van een deskundige gids maakt u een interessante tour door de stad waarbij u de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad passeert zoals de Europese Wijk (Kirchberg) met zijn vele Europese banken (ca. 168!), het historisch centrum en de wijk rondom het station.

Eventueel kunnen we ook nog een bezoek brengen aan de Kazematten van de Bock met de archeologische crypte. De Kazematten behoren tot de meest spectaculaire attracties in de vesting Luxemburg. Het is een ondergronds netwerk van “kazematten”; schuilplaatsen voor soldaten. Niet alleen was er plaats voor duizenden soldaten, maar ook voor hun paarden en voor werkplaatsen van ambachtslieden. Het netwerk van gangen, trappen en ruimtes is 23 kilometer lang. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bood de schuilkelder onderdak aan maar liefst 35.000 mensen. Tegenwoordig kun je er als toerist ronddwalen. U krijgt hier een rondleiding door een officiële gids. In principe worden we hier begeleid door Nederlandstalige gidsen maar dat is te allen tijde onder voorbehoud (anders worden het Duitstalige- en of Engelstalige gidsen). Indien u kiest voor een bezoek aan de Kazematten komt er ca. 1 uur bij en een toeslag van ca. € 5,= per persoon.

Het Paleis van de Groothertog is alleen in de zomermaanden t/m augustus te bezoeken; verder zijn er tal van musea in de stad Luxemburg te bekijken; wilt u hier meer over weten dan werken wij dat graag voor u uit.

18:30 uur
U checkt in bij een uitstekend 4 sterren hotel, vlakbij het vliegveld en op ca. 10 minuten/2 km. van het stadscentrum. U verblijft hier op basis van twee persoons kamers met faciliteiten, airco, tv, telefoon en minibar. Verder beschikt het hotel over een restaurant, een bar en een bistro.

Algemene informatie Hotel:
Restaurant, Bar, Receptie 24 uur, Tuin, Terras, Rookvrije kamers, Kamers / voorzieningen voor gasten met een handicap, Lift & Kluisje. Diensten: Roomservice, Vergader-/feestzaal, Wasserij & draadloos netwerk Locatie/ligging: Bij snelweg, vliegveld & beurscomplex. Op ca. 5 minuten rijden vanaf het historisch centrum. De kamers zijn voorzien van badkamer met bad en/of douche, toilet en haardroger, tv, telefoon, radio, airco en minibar. Nadat u heeft ingecheckt heeft u de tijd om u op te frissen.

19.30 uur
Er staat een uitstekend diner in buffetvorm voor u klaar:
uitgebreid salade buffet
* 2 verschillende hoofdgerechten met garnituur
* uitgebreid dessert buffet
Eventueel kan men na het diner nog op eigen gelegenheid de stad ingaan. Het centrum ligt op ca. 2 km. en er rijden uiteraard bussen of taxi’s. Bussen rijden tot 23.00 uur en een taxi kost, afhankelijk van het tijdstip ca. € 30,= enkele reis. Lopen naar het stadscentrum is ca. 25 minuten. Einde dag 1

DAG 2 

Na het ontbijtbuffet brengt de chauffeur u richting de oudste stad van Duitsland; Trier.

10:15 uur
U begint uw bezoek aan Trier met een leuke stadswandeling waarbij uw gids gekleed gaat als Romein!

Trier spreekt tot de verbeelding. Het is niet alleen de oudste stad van Duitsland, met een schat aan Romeinse bezienswaardigheden en prachtige vakwerkgevels, maar ook de grootste stad van de Moezelvallei. Liefhebbers van een goed glas Moezel of Rieslingwijn zullen zich direct thuis voelen in deze gezellige en fraaie stad die het ontdekken meer dan waard is!
Trier; Romeinse geschiedenis; met een stadswandeling leert u Trier het best kennen. Elke straathoek vertelt zijn eigen verhaal en achter iedere gevel huist een geschiedenis die soms wel terug gaat tot vlak voor onze jaartelling. De Porta Nigra uit de tweede eeuw is het onbetwiste hoogtepunt uit de Romeinse geschiedenis van de stad. Maar ook de Kaiserthermen en het amfitheater zijn goed bewaard gebleven. Net als monumenten uit latere tijden zoals de Sint-Petersdom, de Basilica en de Hauptmarkt met zijn aparte Trierer vakwerkgevels. 

Tijdens de 2 uur durende wandeling bezoekt u o.a. de Porta Nigra, het waarmerk van de stad Trier en de grootste stadspoort der Antieken. Op de route naar de Basilika komt het Romeinse verleden van deze belangrijkste stad aan de Moezel steeds weer ter sprake, o.a. bij de Dom. Verder is er een binnen bezichtiging van de Basilika, de troonzaal van keizer Constantijn de Grote en zijn opvolgers in de 4e eeuw. De rondleiding eindigt in de Kaiserthermen, een bad-paleis uit de late periode van het Romeinse Rijk met zijn labyrint van ondergrondse gangen en zijn gemetselde muren van meer dan 20 meter hoogte.

Ter informatie: entreegelden Porta Nigra en Kaiserthermen ca. € 5,00 per onderdeel. Entree Basilika is gratis. Na de wandeling, rond 12.15 uur, heeft u vrije tijd.

Uiteraard zijn er ook nog heel veel andere dingen te doen in en rond Trier!
Onderstaand vindt u een kleine opsomming van de mogelijkheden en uiteraard kunnen we dit inpassen in het programma of bijvoorbeeld op zondagochtend doen!

* Een bezoek aan de “Barbara-Hoffnung” mijnen in het Nossern-dal tussen Fell en Thomm op ca. 20 km afstand van Trier. De mijn bestaat uit twee boven elkaar gelegen dakleigroeven (mijnen) van rond 1900. Maak ongeveer 70 m onder de grond van heel dichtbij kennis met het zware werk van de mijnwerkers in leisteengroeven en met de indrukwekkende onderaardse “dom”. Deskundige gidsen geven uitleg over de techniek van de leisteen-mijnbouw en de verdere verwerking tot dakleiplaten. Kosten vanaf ca. € 8,= per persoon; eventueel uit te breiden met een soort wijnpresentatie; prijs op aanvraag. Duur rondleiding ca. 1 uur / niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn!

* Zo dicht bij de Moezel mag een wijnproeverij eigenlijk ook niet ontbreken dus tijd voor een bezoek aan één van de bekendste wijnkelders in de streek tussen Trier en Luxemburg stad; Bernard Massart! Grevenmacher is al zo’n 85 jaar de thuisbasis van Bernard-Massard, de producent van mousserende wijnen. Een groot deel van zijn wijnen kreeg een Award en hij won vele internationale prijzen. U krijgt hier een audiovisuele tour over het maken van de mousserende wijnen en u brengt een bezoek aan een deel van de kelders. Uiteraard ontbreekt een proeverij niet en kunt u drie verschillende wijnen proeven (voor diegene die niet van wijn houdt is er druivensap; dit moeten we wel op tijd doorgeven). Kosten ca. € 15,= per persoon incl. rondleiding en 3 glazen wijn proeven/ duur ca. 1,5 uur

* Ook is het mogelijk een bezoek aan de bekende Bitburg Brouwerij op ca. 30 km afstand van Trier te brengen!
De Bitburger brouwerij (opgericht in het jaar 1817) behoort tot de best gekwalificeerde brouwerijen van Duitsland. Met een jaarlijkse productie van ca. 4 miljoen hectoliter, is het Bitburger bier één der grootste nationale biermerken. Op het historische terrein van de brouwerij ontvangt het gastencentrum jaarlijks ca. 40.000 gasten uit de hele wereld. In de filmzaal starten de ca. 1,5 uur durende rondleidingen, die U een indruk geven van de ontwikkeling die dit familiebedrijf heeft doorgemaakt en van de procedure van het brouwen van Bitburger bier. Aansluitend bezichtigt u de productieruimten (ketels, gist- en opslagkelders en bottel-ruimte) en tot slot wacht u de proeverij waarbij u 2 drankjes (alcoholvrij is ook mogelijk) aangeboden krijgt met een ‘Brezel’!
Kosten ca. € 12,50 per persoon/ duur ca. 2 uur

18:00 uur

Op een gezellige locatie in Trier staat een goed verzorgd diner voor u klaar. Uiteraard kunt u ook kiezen voor een buffet of gebruiken we het diner ergens anders, afhankelijk van het middagprogramma:
* Tomatencremesuppe (tomatenroomsoep)
* Schweinerückensteak mit Pfefferrahmsauce OF Jägerschnitzel mit Pommes und Salat
  OF Putenbrustmedaillons mit Rahm,
* Panna Cotta met vruchten OF warme Apfelstrudel met slagroom

21:00 uur
Verwachte aankomst hotel; einde dag 2.

DAG 3,  

09:00 uur
Na het ontbijtbuffet is het tijd om uit te checken en vertrekt u via een mooie route naar het schilderachtige Monschau in de Eifel (Duitsland).
In het sfeervolle Monschau begint u met een bezoek aan de Handwerkersmarkt in de voormalige wolfabriek! (gratis entree en erg leuk om even te kijken!); een leuke en gezellige locatie waar zich allerlei mensen die oude ambachten uitvoeren, hebben verzameld en hun waar te koop aanbieden; van glasblazer tot zijdekunstenaar! Er is tevens een eenvoudig restaurant aanwezig en ook zijn er zandsculpturen te bewonderen (hiervoor betaalt u ca. € 10,= p.p.). Uiteraard kan men ook even de benen strekken, een terrasje pikken, een bezoek aan Burg Monschau brengen etc.

13:15 uur
U kunt de mensen op eigen gelegenheid een hapje laten eten in Monschau maar we kunnen u eventueel ook het volgende ‘afscheidsbuffet’ aanbieden voor ca. € 37,50 per persoon:
Vorspeisen und Salate: Tomate und Mozzarella mit Pesto, Honigmelone mit Rauchschinken (meloen met ham), Räucherlachs (gerookte zalm), Räuchermakrele (makreel) und geräucherte Forellenfilets (gerookte forelfilet), Sahnemeerrettich (soort pittige boter) und Preiselbeeren (cranberrys), deftige Hausmacher- Platte mit Blut und Leberwust, Sülze und Senf (diverse soorten vleeswaren), Thunfisch (tonijn) mit Zwiebeln und Kapern, Nudelsalat, Kartoffelsalat, Krautsalat, griechischer Bauernsalat, Rotkrautsalat, Waldorfsalat, Bohnensalat, Farmersalat, Rettichsalat, Eisbergsalat, Lollo Rosso, Radicchio, Tomaten und Gurken, verschiedene Dressings (diverse salades, groene sla en dressings).
Warme Speisen: (variërend) auerbraten in Rotwein- Rosinensauce, Putenbrust (kalkoen) mit mediterranen Gemüsen, Atlantikseelachs  (zalm) in Gartenkräutersauce, Schweinegulasch ungarische Art  nudeln und Kroketten, Kaisergemüse und Rotkohl, Geschnetzeltes (reepjes kippenborst) von der Hähnchenbrust in Ananas Curryrahm, Reis und hausgemachter Spätzle oder Semmelknödel, Kartoffelgratin.
Desserts: hausgemachte Mousse au chocolate, verschiedene Puddings, Panna Cotta mit Erdbeermark, Milchreis mit Zimt und Zucker, Kompottfrüchte und Rote Grütze, kleine Kuchenauswahl (diverse soorten cake), Käsebrett (kaasplankje) mit Trauben und Nüssen

15:00 uur
Vertrek huiswaarts.

18:00 uur
Verwachte thuiskomst; einde van het programma.

Ter informatie:
Het spreekt voor zich dat u op de terugreis ook via een andere route kunt rijden; bijvoorbeeld de watervallen van Coo of langs de Moezel en dan nog ergens een leuke rondvaart maken etc.

Prijsindicatie:
45 – 62 personen                 € 365,00 per persoon
Toeslag 1 persoons kamer  €   99,00 per persoon
Uiteraard zijn andere aantallen, een eenvoudiger hotel etc. mogelijk; prijzen op aanvraag. Eventuele parkeergelden zijn niet inbegrepen en worden achteraf aan u doorbelast.

Deze prijs is inclusief:
· vervoer per luxe touringcar met bar, video en toilet
· lunch 1e dag Vianden als beschreven
· bezoek aan Luxemburg stad 1e dag
· stadstour met Gids Luxemburg stad
· 3 gangen diner in buffetvorm 1e dag als beschreven (excl. drankjes)
· 2 x overnachting op basis van 2 persoons kamers Novotel Kirchberg
· 2 x ontbijtbuffet
· stadswandeling Trier o.l.v. deskundige Nederlandstalige gidsen
· vrije tijd in Trier
· 3 gangen diner 2e dag (excl. drankjes)
· bezoek aan Monschau
· Buitenlandse belastingen en tolgelden
· verzorging van de chauffeur (hotel + maaltijden)