Aldfaers Erf & Woudagemaal

09:30 uur
Onze chauffeur staat voor met een luxe touringcar, voorzien van 60 zitplaatsen, airco en toilet. Uw gasten hebben de tijd om in te stappen en aansluitend vertrekt u richting Friesland.

10:30 uur
Bij het gemaal aangekomen,  wordt u ontvangen met 2 kopjes koffie of thee en lekkere Friese Oranjekoek. Na de koffie nemen deskundige gidsen u mee voor een bezoek aan het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld!                            

DE KRACHT VAN STOOM EN WATER
Het grootste stoomgemaal ter wereld maakt indruk! In de enorme machinehal staan vier stoommachines met daaraan gekoppeld vier machtige vliegwielen, die nog steeds operationeel zijn. De stoommachines en vliegwielen drijven acht ronde centrifugaalpompen (ook wel Jaffapompen genoemd) aan die per dag ongeveer 6 miljoen m³ water verplaatsen.
STRIJD TEGEN HET WATER
Het gemaal wordt nog steeds ingezet om het waterpeil in de Friese wateren te verlagen. Om de ketels te vullen met water, de zware stookolie voor te verwarmen en de acht pompen één voor één op te starten, is een ploeg van minimaal elf mensen nodig. Na zes uur opstarten en opwarmen draait de bijna 100 jaar oude machine op volle toeren. En dat is een fantastisch gezicht!

Het Woudagemaal staat overigens al sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO

Interactieve expositieruimte
In het bezoekerscentrum worden jong en oud geïnformeerd over de werking van het stoomgemaal en het waterbeheer in Fryslân. De interactieve expositie biedt een kijkje in de wereld van stoom, kracht, waterbeheer en beweging. Hier wordt ook op een eenvoudige manier uitgelegd hoe de machines van het gemaal werken, en welke werktuigbouwkundige, natuurkundige en technische principes hieraan ten grondslag liggen. Zo wordt verteld hoe het stoomgemaal functioneert en waarom het gemaal door UNESCO is erkend als van een uitzonderlijke universele waarde.

De rondleiding met meerdere deskundige gidsen, duurt ca. 45- 60 minuten; daarna heeft u dan nog de tijd om de 3D film te bekijken (van ca. 15 minuten) en de interactieve bezoekersruimte te bezoeken.

12:30 uur
Onze chauffeur brengt u richting uw lunch locatie.

12:45 uur
Op een gezellige locatie staat een lekkere 3 gangen lunch voor u klaar die er als volgt uit kan zien:
* soep
* schnitzel met groente, aardappelgarnituur, rauwkost
* ijsdessert
Uiteraard is een broodmaaltijd ook mogelijk!

14:30 uur
U gaat verder richting Allingawier.

15:00 uur
U bent inmiddels aangekomen in Allingawier, een dorpje dat behoort tot de bekende ‘Aldfaers Erf Route’ wat in het Fries betekent: het pad van mijn voorvaderen.

In Museumboerderij “de Izeren Kou” luisteren uw gasten naar het vermakelijke verhaal over het ontstaan van de Friese uilenborden en van het Verenschilderij van boerenknechtje Sjoerd.
Bij een kijkje in de woon- en werkvertrekken van de boerderij lijkt het alsof de bewoners elk moment kunnen terugkeren. Verderop in het straatje geeft de smid graag uitleg over zijn zware arbeid bij het smidsvuur. Druk in de weer met hamer en aambeeld heeft hij toch best tijd voor een praatje! Tegenover de Smederij is de ingang van het Woord- en Beeld kerkje waar op elk heel uur de audiovisuele voorstelling “de Achtste dag” start met unieke beelden uit de omgeving. Tot slot is er nog tijd om buiten rond te kijken bij het o.a. de schilders werkplaats, het arbeidershuisje, het brandweerhuis en de stropers hut! De gebouwen zijn goed toegankelijk voor mindervaliden.

15:45 uur
In de boerderij sluit u de dag af met 2 kopjes koffie of thee en een lekkere plak cake.

17:00 uur
Verwachte thuiskomst; einde van het programma.
Uiteraard is het ook mogelijk de dag af te sluiten met een diner en tussen de middag de broodmaaltijd te gebruiken; vraag ons naar de mogelijkheden!

PRIJSINDICATIE:
45 – 54 personen € 74,50 per persoon
55 – 60 personen € 72,00 per persoon
Uiteraard zijn andere aantallen of variaties op bovenstaand programma mogelijk; prijs op aanvraag.

Deze prijs is inclusief:
* vervoer per luxe touringcar voorzien van 60 zitplaatsen en airco en toilet
* 2 kopjes koffie of thee met Friese koek
* entree en rondleiding Woudagemaal
* 3 gangen warme lunch als beschreven (excl. drankjes)
* entree en uitleg Aldfaers Erf Allingawier
* kopje koffie of thee met cake
* verzorging van de chauffeur