Genieten in Zilverstad Schoonhoven

09:30 uur
Onze chauffeur staat voor met een luxe touringcar voorzien van airco en toilet en uw gasten hebben de tijd om in te stappen. Aansluitend vertrekt u richting Schoonhoven.

10:30 uur
In het mooie Schoonhoven aangekomen, wordt u op een gezellige locatie ontvangen met een kopje koffie of thee en appelgebak. (toeslag 2e kopje koffie of thee is ca. € 2,25 p.p.)

11:00 uur
Na de koffie is het tijd voor een bezoek aan het op ca. 200 meter gelegen EDELambachtshuys. In het EDELambachthuys worden rondleidingen verzorgd, zodat u alles te weten komt over de historie van het Schoonhovens zilver, de zilversmid en het gebouw. Zowel kleine als grote groepen kunnen genieten van een excursie of een rondleiding door het gebouw en langs de museumcollectie. De aangeboden kwaliteitsexcursies zijn telkens verrassend, veelzijdig en actueel. De deskundige medewerkers doen er alles aan om u en uw gasten een geslaagde dag te laten beleven. Uw gids vertelt over het zilver dat werd gebruikt in de synagoge en de historie van de Schoonhovense Edelsmeedkunst.

De excursies met het thema “Zilver in de Synagoge” in het EDELambachtshuys, de voormalige Synagoge van Schoonhoven, bestaan uit het volgende:
* Een film
* Een rondleiding op de vrouwengalerij met antiek Schoonhovens zilver 1600- 1930.
(Niet toegankelijk voor mensen in een rolstoel/per trap bereikbaar)
* Een demonstratie door de zilversmid en een bezoek aan de Joodse ‘Mikwah’.
* Een bezoek aan de zilversmidsewinkel.

12:30 uur
Er staat een lekkere lunch klaar op een mooie locatie aan de Lek; ambachtelijke kroket, diverse soorten brood en luxe broodjes, krentenbrood, kruidenboter, roomboter en jam assortiment, fijne vleeswaren, twee soorten boerenkaas en 2 x koffie, thee of melk (Toeslag voor heldere gevogelte-bouillon ca. € 2,75 p.p.)

14:00 uur
Een deskundige VVV gids neemt u mee voor een leuke wandeling door het mooie hart van de stad en zal u van alles vertellen over de historie van Schoonhoven.

Schoonhoven; Zilverstad van Nederland
Schoonhoven zilverstad heeft als belangrijkste publiekstrekkers het Nederlands Zilvermuseum, de verschillende zilverwerkplaatsen en -ateliers en het historische centrum met aantrekkelijke winkels en horecagelegenheden. Maar Schoonhoven is meer dan alleen zilverstad. Schoonhoven is een oude Hollandse vestingstad met vele bezienswaardigheden. Deze enige stad in de Krimpenerwaard is schitterend gelegen in het Groene Hart van Holland aan de rivier de Lek en is zeker een bezoek waard.

Een stadswandeling maakt uw bezoek aan Schoonhoven compleet
Een stadswandeling door Schoonhoven is een verkenningstocht door het oude centrum van de stad. U zult de historie van Schoonhoven intens beleven. U ziet fraaie oude woonhuizen en monumentale gebouwen. Uw aandacht wordt gevestigd op de overblijfselen van de vestingwerken waaronder resten van de middeleeuwse stadsmuur en de Veerpoort. En terwijl u wandelt door deze oude vestingstad, waarvan het middeleeuwse stratenpatroon nog vrijwel geheel intact is, zal ook het ambacht waaraan Schoonhoven haar naam als Zilverstad ontleent niet onbesproken blijven. Zelfs mensen die Schoonhoven denken te kennen zullen verrast worden door nieuwe aspecten en zeker door de verhalen.

Uiteraard houdt de gids rekening met het tempo van uw gezelschap! Er zullen, afhankelijk van het aantal deelnemers, meerdere gidsen worden ingezet.

15:30 uur
Na de rondleiding heeft u even lekker de tijd om zelf rond te kijken te shoppen of nog iets te gebruiken op 1 van de gezellige terrasjes of bij 1 van de restaurants. Uiteraard kunnen wij dat ook voor u reserveren; kosten voor 1 x koffie of thee met bijvoorbeeld cake bedragen ca. € 3,75 p.p.

Ook is het mogelijk om nog een bezoek aan het Zilvermuseum te brengen;
Hier ziet u de geschiedenis van het Nederlands zilver en behalve prachtig tafelzilver en exclusieve gouden siervoorwerpen, worden ook diverse technieken en de geschiedenis van de zilvermerken getoond. De zeer gevarieerde collectie uurwerken uit binnen- en buitenland geeft een goed inzicht in de ontwikkeling van de tijdmeetkunde. Indien gewenst, kunnen wij zorgen voor deskundige gidsen die u meenemen voor een boeiende rondleiding van ca. 1 uur.  Entree ca. € 8,00 p.p. en een rondleiding kost ca. € 50,- per gids/uur voor maximaal 20 personen. Mensen met een Museumjaarkaart hebben gratis entree.

TIP:
Uiteraard kunt u dit museum ook ’s morgens bezoeken in plaats van het Edelambachtshuys; in dat geval betaalt u een toeslag van ca. € 5,50 per persoon (zonder rondleiding). U bezoekt dan wel HET Zilvermuseum van Nederland en het Edelambachtshuys is meer een commercieel bedrijf maar gelegen in een museaal pand (oude Synagoge) met ook een prachtige collectie en een mooi en betaalbaar excursieprogramma van 1,5 uur!

18:00 uur
Verwachte thuiskomst; einde van het programma.

Prijsindicatie:

35 – 44 personen € 54,50 per persoon
45 – 62 personen € 51,50 per persoon
Uiteraard zijn andere aantallen en variaties op dit programma ook mogelijk; prijzen en suggesties op aanvraag.

Deze prijs is inclusief:

* vervoer per luxe touringcar met airco en toilet
* kopje koffie of thee met appelgebak
* entree EDELambachtshuys incl. film, rondleiding en demonstratie
* heerlijke lunch met kroket en drankjes als beschreven
* stadswandeling Schoonhoven 1,5 uur o.l.v. deskundige gidsen
* vrije tijd
* verzorging van de chauffeur

foto’s © Schoonhoven Partners /Schoonhoven Zilverstad