Genieten rondom Maastricht

08.45 uur
Onze chauffeur staat voor en uw gasten hebben de tijd om in te stappen. Eventueel kunnen eventuele rollators en opvouwbare rolstoelen mee in de bagageruimte.

09:00 uur
Vertrek richting Maastricht.

10:45 uur 
In Maastricht aangekomen ligt de boot al klaar en wordt u ontvangen met 2 kopjes koffie of thee en Limburgse Vlaai.

11:00 uur
U maakt een korte maar leuke tocht van ca. 50 minuten, waarbij u o.a. de historische St. Servaasbrug, de O.L.V. Basiliek, een gedeelte van de eerste omwalling van Maastricht (uit 1229), de nieuwe stadswijk Céramique” met het Bonne­fantenmu­seum, en het Gouvernementsgebouw (bekend van het “Verdrag van Maastricht”) zult passeren. Er kunnen ook andere gasten aan boord zijn maar uiteraard zit u met uw gasten bij elkaar; wilt u toch liever een eigen boot dan is dat mogelijk. In dat geval gelden wel andere tarieven die wij graag voor u opvragen en uitwerken.

Wilt u liever een langere boottocht maken dan kan dat ook, zoals de 4-sluizen tocht https://www.dagjeuit.net/reis/prachtige-4-sluizen-boottocht-maastricht/ of bijvoorbeeld een tocht naar Luik!

12:30 uur
Op een mooie en sfeervolle locatie staat een heerlijk, luxe koud- & warm live cooking lunchbuffet voor u klaar met een keur aan warme en koude gerechten!
U geniet 1,5 uur lang van een zeer uitgebreid lunchbuffet met o.a. een soepenbuffet, diverse broodsoorten, een ruim assortiment aan samengestelde salades, vlees en verse vis à la minute van de bakplaat, een bijgerechtenbuffet met verschillende warme en koude bijgerechten, een verrassend dessertbuffet en vers fruit. Tevens zijn koffie, thee, water en vruchtensappen inbegrepen!

14:00 uur
Tijd voor het middagprogramma; bij een groter gezelschap kunt u uw gasten ook de keuze geven uit 2 of 3 onderdelen!

WAT KAN ER ALLEMAAL IN MAASTRICHT:

* Margraten Begraafplaats
Op ca. 12 km buiten Maastricht ligt deze indrukwekkende begraafplaats.
Bezoek het enige oorlogskerkhof van de Verenigde Staten in Nederland en laat je imponeren door de sereniteit van deze bijzondere plek. Eindeloze rijen met duizenden, identieke witte kruisen staan op een groene grasvlakte. Een indrukwekkend gezicht dat raakt, met een sereniteit die in groot contrast staat met de gruwel van de oorlog. Elk kruis vertegenwoordigt één gesneuvelde Amerikaanse oorlogsheld die tijdens de Tweede Wereldoorlog streed voor de vrijheid van Nederland. Luister naar de ontroerende menselijke verhalen van de gids en leer de geschiedenis van deze plek kennen. Bezoek tevens het Ereplein met toren, kapel, vijver en ‘Wall of the missing’.
De rondleidingen duren ca. 1,5 uur en er mogen ca. 40 personen met 1 gids mee. Kosten per gids ca. € 93,00

* Monumentjes stadswandeling
Wandelen in de oude binnenstad is genieten! Combineer je dit met een aantal culinaire stops, dan is dit het ultieme uitje. Afhankelijk van voorkeur en budget maken wij graag een wandeling met proeverij of bezoek, op maat; de mogelijkheden zijn eindeloos. Wat dacht u van een bezoekje aan het monumentale pand van Brouwerij Bosch, waar je getrakteerd wordt op een speciaal biertje? Of een proeverij van chocola of ambachtelijk ijs in smaken die u vast nog niet kent. Liever op de culturele tour, dan kunt u genieten van de rijke geschiedenis van de Ellebroederskapel. Hier word je ontvangen met koffie en bezichtig je de kapel. Ook is het mogelijk om een bezoek te brengen aan Atelier Pauline in het oude Jekerkwartier. Zij vertelt enthousiast over de door haar gemaakte exclusieve hoeden voor dames en heren, tassen, sieraden en accessoires van vilt. Duur ca.2 uur/prijs ca. € 9,00 p.p. exclusief proeverij.

* Wijnproeverij & Rondleiding
U brengt een bezoek aan het schilderachtige Jekerdal, even buiten de stad Maastricht waar bij een monumentale hoeve, gebouwd om een grote binnenplaats, een prachtige wijngaard ligt. U krijgt hier een rondleiding met deskundige toelichting en bezoek verder o.a. de wijngaard, de wijnkelders en natuurlijk ontbreekt de wijnproeverij niet waarbij het proeven van 3 verschillende wijnen en brood is inbegrepen! Duur ca. 1,5 uur/ Kosten € 17,50 per persoon/dit kan eventueel met de hele groep

* Stadswandeling o.l.v. een deskundige gids
U maakt een mooie wandeling door het centrum van Maastricht waarbij bijvoorbeeld ook een bezoek aan het Vrijthof met de O.L.V.-kathedraal ingepast kan worden.
Kosten ca. € 5, = p.p. (afhankelijk van het aantal deelnemers) Duur ca. 2 uur

* Kasteel Hoensbroek (half uur rijden)
Eén van Nederlands grootste en mooiste kastelen; prachtig gerestaureerd met meer dan veertig authentiek ingerichte vertrekken, daterend van de middeleeuwen tot en met de 18e eeuw. U kunt als groep worden rondgeleid, maar ook zonder rondleiding is een bezoek zeer de moeite waard! Duur ca. 1,5 uur/ Kosten ca. € 11,25 per persoon/duur ca. 2 uur met een gids/toeslag ca. € 35,00 per gids (max. 20 personen) MJK gratis entree

* Ontdek de geheimen van Fort Sint Pieter
Ontdek het oorlogsverleden van Maastricht. Laat je verrassen tijdens een rondleiding door dit bijzondere, historische monument en de boeiende verhalen van de gids. Hoe waren de leefomstandigheden tijdens belegeringen door de eeuwen heen? Waarom heeft het fort de vorm van een vijfhoek? Wie zijn de huidige bewoners van het fort? Je ontdekt het allemaal tijdens een bezoek aan Fort Sint Pieter dat dateert uit begin 1700 en grotendeels nog intact is. Samen met de gids wandel je door de donkere tunnels via verschillende niveaus. Hierbij kom je onder andere langs de kruitkamers, de waterput, de schietgaten en de kanonnengalerij. De gids vertelt je over de turbulente geschiedenis van het fort. Het fort is een beschermd natuurmonument. Ook de bijzondere fauna en flora komen aan bod tijdens deze tour. Misschien kom je één van de huidige bewoners, de vleermuis, tegen! Boven op Fort Sint Pieter kun je genieten van een prachtig uitzicht over Maastricht en het Maas- & Jekerdal. Duur rondleiding ca. 1 uur/Kosten ca. € 7,50 p.p.

* Rondleiding Sint Servaas & de Schatkamer
Bezoek één van de belangrijkste trekpleisters van Maastricht en ontdek een schatkamer aan traditie, historie, religieuze cultuur en bouwkunst. Op het grootste plein van Maastricht staat de imposante en monumentale Sint Servaasbasiliek. Deze oudste basiliek van Nederland heeft één van de rijkste schatkamers van Europa. Niet voor niets prijkt zij op de lijst van UNESCO. Eén van de toppers van Maastricht die een bezoek waard is! Samen met een gids wordt de basiliek en haar uitgebreide schatkamer bezichtigd.

In de schatkamer koestert Maastricht haar grootste schatten. Het schrijn van Sint Servaas, ook Noodkist genaamd, is de meest kostbare. Hierin wordt een deel van het gebeente van Sint Servaas, de eerste bisschop van Nederland, bewaard. Dit Maaslands edelsmeedwerk behoort tot de meest kostbare van Nederland. Bewonder daarnaast de pelgrimsstaf, het borstbeeld, het borstkruis, de kelk met draagaltaar, de vele relieken en reliekhouders, liturgische voorwerpen en textiel. Er is veel te zien!

Bijzonderheden:
Indien er een Heilige Mis of plechtigheid in de kerk plaatsvindt, is alleen een bezoek aan de schatkamer mogelijk. De Schatkamer is van maandag t/m zaterdag open van 10.00 uur tot 17.00. Duur rondleiding is 1,5 uur maar dit kan desgewenst worden ingekort. Entree voor groepen is ca. € 4,50 per persoon en kosten voor de gids bedraagt ca. € 95,00 per gids. Er mogen maximaal 20 personen per gids mee. Uiteraard kan een bezoek ook zonder gids, dan betaalt u alleen de entreekosten.

* Onze Lieve Vrouwe Sterre ter Zee
Robuuste muren, kleine ramen en een donkere sfeer. Deze basiliek is met haar romaanse bouwstijl een beeldbepalende kerk in Maastricht. De kerk heeft een authentiek karakter: je ervaart de ruimte grotendeels zoals de mensen dat in de twaalfde eeuw deden. In de kerk vind je verschillende eeuwenoude wandschilderingen en gekleurde houten beelden.

De kunstwerken vertellen een eigen verhaal en volgens legendes helpen de afgebeelde heiligen mensen in nood. Er zijn heiligen die helpen bij hoofdpijn, koorts en kiespijn, anderen bieden bescherming tegen brand, hagel, watersnood en zelfs een plotselinge dood. Met de Audiotoer van ca. 30 minuten ontdek je verborgen schatten in deze kerk! De hoogtepunten van de basiliek zijn voor u geselecteerd. Achter elk van deze hoogtepunten schuilt een bijzonder verhaal. Vraag bij je bezoek naar de audiotoer en luister al dwalend door de kerk naar de verhalen. Of laat je meevoeren met de tour die alle highlights aan het licht brengt. Toegang tot de kerk is gratis en kosten voor de tour zijn ca. € 3,50 p.p.

* Rondrit met de Zonnetrein
Beleef de binnenstad van Maastricht met de milieuvriendelijke Zonnetrein! U ontdekt het gezellige Vrijthof, de karakteristieke Markt, het oude Onze Lieve Vrouweplein en het authentieke Bassin. Verder neemt u kennis van het moderne Mosea Forum en de eigentijds gerenoveerde Maasboulevard en passeert u o.a. de oude stadsgracht met haar Kompen en rijdt u door het prachtige Stadspark. Tijdens de route vertelt men u in diverse talen de vele wetenswaardigheden van de stad en haar historie. Kosten rit ca. € 6,00 per persoon/duur ca. 50 minuten/maximaal 47 personen per rit/ De trein vertrekt ieder heel uur vanaf de Kesselskade.

* Het Bonnefantenmuseum
Museum voor oude, moderne en hedendaagse kunst met een afwisselend tentoonstellingsaanbod. Het opvallende gebouw schittert aan de skyline van Maastricht. Entree ca. € 13,00 per persoon en kosten voor een gids zijn ca. € 80,00 per uur/maximaal 20 personen. Met een MJK heeft u gratis entree.

Uiteraard is vrije tijd in Maastricht (of Valkenburg) ook erg leuk!

Omdat u in de buurt van Valkenburg bent kunnen wij ook daar diverse opties aanbieden om de middag door te brengen; bijvoorbeeld:

* Steenkolenmijn Valkenburg
Uniek in Europa! Ontdek de wereld van de mijnbouw in een mysterieuze omgeving onder de grond.  Daal af in de wereld van de mijnbouw. Bekijk en beleef de ondergrondse pracht van steenkolenwinning aan de hand van unieke filmbeelden, demonstraties van mijnbouwmachines en boeiende, persoonlijke verhalen van ex-koempels (mijnwerkers). Je begint met een kennismaking met de wereld van de mijnwerkers in de ondergrondse filmzaal, die in mijnbouwstijl is ingericht. Daar zie je de unieke promotiefilm van de Staatsmijnen (DSM) uit het midden van de jaren zestig. Deze film geeft je een goed beeld van alle facetten van de mijnbouw. Hierna bezoek je samen met een ex-mijnwerker de wereld van de steenkoolwinning. Je maakt een reis door het verleden langs de machines, die werden gebruikt om kolen te winnen, waarbij demonstraties worden gegeven. Deze tocht wordt op bijzondere wijze opgeluisterd door het persoonlijke verhaal van een ex-mijnwerker dat doorspekt is met humor en anekdotes. Duur bezoek ca. 75 minuten/Prijs ca.€ 9,50 p.p./kosten rondleiding door gids ca. € 20,00 (max. 25 gasten). Het spreekt voor zich dat men wel goed ter been dient te zijn voor een bezoek aan de mijn!

* Mergelrijk in Valkenburg
Wandel op je eigen tempo door het eeuwenoude en unieke grottenstelsel in Valkenburg dat vele historische en educatieve verhalen waarborgt. MergelRijk neemt zijn bezoekers mee op een avontuurlijke reis, gevisualiseerd door miniaturen en mergel- en zandsculpturen. Op interactieve en creatieve wijze waarbij beleving centraal staat, deelt MergelRijk zijn verhalen over mergel, dinosaurussen en diverse andere educatieve thema’s omtrent de Limburgse historie. Één van de hoogtepunten is een levensgrote replica uit mergel van De Nachtwacht. Ga daarnaast op zoek naar de fossielen in de mergelgrot, bekijk de films van o.a. de zandtovenaar, test je kennis met de interactieve tablets én ga zelf aan de slag met mergel en maak gratis je eigen mergelsouvenir in het grottenatelier!

Spelenderwijs leren
Speciaal voor kinderen valt er ook een heleboel te beleven! De kinderen ontvangen een boekje met een speurtocht waardoor ze spelenderwijs de grot kunnen ontdekken. Geïnspireerd door de film van de zandtovenaar maken kinderen hun eigen zandtekening en in de fossielengroeve gaan de kinderen op zoek naar schelpen en haaientanden. Een van de hoogtepunten voor kinderen is de ondergrondse jungle van Dino Adventure! De speurtocht eindigt in het grottenatelier waar de kinderen aan de slag kunnen gaan met mergel en hun eigen mergel souvenir kunnen maken.
Duur ca. 1,5 uur/Entree ca. € 10,00 p.p.

Er kan natuurlijk nog veel meer; u kunt ook ’s morgens een bezoek aan Kasteeltuinen Arcen brengen maar een leuke Vlaaienworkshop is ook een optie; of een meer actief programma!

17:15 uur
Vertrek huiswaarts en wilt u de dag afsluiten met een diner dan kan dat uiteraard! Het vertrek kan ook eerder of later; afhankelijk van wat u gaat doen die middag.

19:15 uur
Verwachte thuiskomst; einde van het programma.

PRIJSINDICATIE:
45 – 62 personen € 62,50 per persoon
Uiteraard zijn variaties op dit programma ook mogelijk; prijzen en suggesties op aanvraag.

DEZE PRIJS IS INCLUSIEF:
*
vervoer per luxe touringcar met airco en toilet
* 2 kopjes koffie of thee met Limburgse Vlaai
* rondvaart Maastricht als beschreven
* luxe koud & warm live cooking buffet incl. drankjes als beschreven
* middagprogramma (excl. entreegelden als beschreven, afhankelijk van waar u voor kiest)
* verzorging van de chauffeur

Foto 1 & 7: © Rederij Stiphout
Foto 2,6,8 & 9: © Maastricht Marketing/Jonathan Vos