Hanzestad Zwolle & Kasteel Nijenhuis

09:15 uur
Onze chauffeur staat voor met een luxe touringcar voorzien van airco, bar en toilet. Uw gasten hebben de tijd om in te stappen en aansluitend brengt onze chauffeur u richting Zwolle.

10:30 uur  
In Zwolle aangekomen staat op een prachtige en sfeervolle locatie aan het water de koffie of thee met gebak al voor u klaar! Deze zal worden geserveerd in het restaurant. Wilt u liever een aparte ruimte dan betaalt u een zaalhuur van ca. € 125,00. De toeslag voor een 2e kopje koffie of thee bedraagt ca. € 2,50 p.p.

11:00 uur
Na de koffie wordt uw gezelschap opgehaald door deskundige gidsen die u meenemen voor een interessante stadswandeling door het centrum van Zwolle!

Zwolle is een bezienswaardige Hanzestad met binnen zijn stadsgrachten een keur aan monumenten, musea, historische gevels, kunstwerken en karakteristieke panden. Ontdek de geheimen van de stad tijdens een wandeling langs de historische bezienswaardigheden, de sfeervolle straatjes en verstopte binnentuinen van Zwolle. Al wandelend door de middeleeuwse binnenstad proeft u het rijke verleden, en leert u de stad (een klein beetje) kennen!

Zwolle, dat in 1230 van de Utrechtse bisschop Willebrand van Oldenburg stadsrechten kreeg, groeide in de loop der tijd uit tot een stad van betekenis. Dit kwam voornamelijk doordat Zwolle een gunstige ligging aan de bestaande handelsroutes had. In 1407 trad Zwolle toe tot het Keulse kwartier van de Duitse Hanze. Als Hanzestad beleefde Zwolle in de 15e eeuw haar ‘Gouden Eeuw’.
Er zijn tal van thema’s voor deze wandelingen waaruit u kunt kiezen, zoals Zwolle in Oorlogstijd, Joods Zwolle, Vestingwandeling, Kunstwandeling, Natuurhistorische wandeling etc.

Liever iets anders doen?
We hebben ook leuke theatrale wandelingen zoals bijvoorbeeld een wandeling met Keetje…..

Op pad met Keetje
Ga mee op stadswandeling met Keetje, een Meisje van Plezier van weleer! Zij weet als geen ander dé plekjes van Zwolle en doet hierbij op ludieke wijze haar verhaal met interessante weetjes over de stad. Deze theatrale rondleiding zal beginnen met een kopje koffie of thee met een lekkernij erbij. Vervolgens start de wandeling, die langs de hoogtepunten gaat die Zwolle te bieden heeft. Tussen de wandeling door zal er een echt Zwols balletje worden geproefd bij het Zwolse Balletjeshuis en aan het eind worden jullie bij een leuke Zwolse kroeg afgezet voor een hapje en een drankje! Kiest u hiervoor in plaats van de gewone stadswandeling met gids dan betaalt u een toeslag van ca. € 13,00 per persoon maar is er dus ook nog na afloop een hapje & drankje inbegrepen!

Ook is het mogelijk een leuke tocht per sloep te maken, te gaan suppen, een escapetour te maken, een fietstocht te reserveren, een bezoek te brengen aan 1 van de vele musea zoals het bekende museum de Fundatie of het Herman Brood museum etc. Vraag ons naar de mogelijkheden!

13:00 uur
Terug bij de Brasserie staat een lekkere lunch voor u klaar die er als volgt uit kan zien: kopje soep, verse ovenwarme broodjes, 9 lunchitems zowel warm als koud en 3 verse sappen, yoghurt & fruit. Uiteraard is een andere locatie of eenvoudiger lunch ook mogelijk; in het laatste geval krijgt u een korting van ca. € 7,50 p.p.

15:00 uur
U brengt een bezoek aan Kasteel het Nijenhuis, onderdeel van Museum de Fundatie en prachtig gelegen in de buurt van Heino.

Kasteel het Nijenhuis is één van de best bewaard gebleven havezaten in Overijssel. Gelegen tussen de dorpen Heino en Wijhe is het omgeven door een prachtig landschap.
De geschiedenis van kasteel het Nijenhuis begint in de late middeleeuwen. De eerste vermelding dateert van 1382. Het kasteel werd bewoond door diverse adellijke geslachten, onder wie de families Van Ittersum, Bentinck en Von Knobelsdorff. Nadat de familie Van Pallandt het landgoed in 1934 had verkocht, volgde een periode van verval. Totdat collectioneur Dirk Hannema het provinciebestuur van Overijssel ervan overtuigde dat Kasteel het Nijenhuis voor verder verval behoed moest worden. Op zijn initiatief werd het kasteel gerestaureerd en de bouwhuizen onder architectuur verbouwd tot museum, met de verzameling van Hannema als uitgangspunt. De grondlegger van Museum de Fundatie bewoonde Kasteel het Nijenhuis van 1958 tot aan zijn dood in 1984. In 2003/2004 is het kasteel onder leiding van architect Gunnar Daan grondig verbouwd en gerenoveerd. Het huis werd geheel heringericht en is sinds september 2004 volledig toegankelijk voor het publiek.

Hannema’s veelzijdige verzameling omvat onder meer schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerken en toegepaste kunst uit vele perioden en culturen. Museum de Fundatie zet Hannema’s werk voort en toont tegenwoordig een deel van zijn omvangrijke collectie in het kasteel.

Beeldentuin
Ruim 100 beelden uit de collecties van Museum de Fundatie, Museum Beelden aan Zee (Scheveningen) en de provincie Overijssel worden getoond op 4,5 hectare siertuin, grasveld en bos. Uw toegangsbewijs is geldig voor zowel kasteel als beeldentuin.

TIP:
Mensen met een geldige Museumjaarkaart of VIP-kaart Vriendenloterij hebben op vertoon van de kaart gratis entree! Eventueel is het mogelijk om een rondleiding met gids te reserveren in het Kasteel; deze duurt 60 minuten en kost ca. € 75,00 voor maximaal 10 personen.

17:00 uur
Vertrek huiswaarts.

18:00 uur
Verwachte thuiskomst; einde van het programma.

Prijsindicatie:
35 -44 personen € 84,50 per persoon
45 -60 personen € 79,50 per persoon
Uiteraard zijn andere aantallen en variaties op bovenstaand programma ook mogelijk; prijzen en suggesties op aanvraag.

Deze prijs is inclusief:
*
vervoer per luxe touringcar voorzien van airco & toilet
* 1 kopje koffie of thee met gebak
* stadswandeling Zwolle o.l.v. deskundige gids 2 uur
* lunch als beschreven incl. warme & koude gerechten
* entree Kasteel het Nijenhuis
* verzorging van de chauffeur

Fot0 1 & 6 (rechts) Museum de Fundatie/Pedro Sluiter