Het Rijtuigmuseum & Groningen

08:45 uur
Onze chauffeur staat voor met een luxe touringcar, voorzien van airco, bar en toilet. Uw gasten hebben de tijd om in te stappen en aansluitend brengt onze chauffeur u richting Leek.

10:15 uur
In de schitterende entourage van het statige Landgoed Nienoord vindt u Museum Nienoord. Verscholen tussen het groen, bevindt zich hier de oudste borg van Groningen met de grootste collectie rijtuigen van Nederland. Ook Borg Nienoord met de prachtige 17e-eeuwse danszaal is een bezoek meer dan waard!  Hier neemt u samen met de gids een kijkje.

Een bezoek aan de rijtuigexpositie wordt gecombineerd met een rondleiding door het Nationaal Rijtuigdepot. Met een privégids bezoekt u de restauratiewerkplaats en de rijtuig-hallen waar meer dan 200 rijtuigen en arrensleden worden bewaard!
De expositiezaal en het Nationaal Rijtuigdepot zijn goed toegankelijk voor rolstoelen, evenals de benedenverdieping van de borg. De 17e-eeuwse danszaal is vanwege de steile trap beperkt toegankelijk voor rolstoel gebruikers en mensen die wat minder goed ter been zijn.

Voordat u hier alles gaat bekijken staat er eerst een kopje koffie of thee met huisgemaakt gebak voor u klaar in de balzaal of de tuinkamer! Na de koffie neemt de gids u mee voor een interessante rondleiding door het depot en het huis. Dit duurt ca. 1 uur en dan heeft u ook nog zelf de tijd om het museum, de tuin etc. te bekijken. Er gaan maximaal 20 personen met 1 gids mee.

Museum Nienoord
Sinds 1958 biedt het prachtige landgoed Nienoord onderdak aan het Nationaal Rijtuigmuseum, thans Museum Nienoord. De borg Nienoord is een 19e-eeuwse Groninger buitenplaats van allure, met een unieke collectie rijtuigen van nationaal belang. Het complex dateert oorspronkelijk uit 1524. Ervaar de geschiedenis in Ridderzaal, knechtenkamer, koetshuis en paardenstal.

Verborgen Verhalen
Het museum is gevestigd in een monumentale borg met bijgebouwen en borgtuin. De luisterrijke historie van de borg en zijn vroegere bewoners wordt op speelse wijze getoond in de expositie ‘Verborgen Verhalen’. Bijzondere animatiefilmpjes voor jong en oud, brengen het verleden tot leven. De bezoeker maakt zo kennis met de rijkdom die er eens op Nienoord was, maar ook met de roerige tijden, de oorlogen en de persoonlijke drama’s.

Bezoekers kunnen een rit maken in een rijtuig met het interactieve men-spel en ook een bezoek aan de 17e-eeuwse schelpengrot vlak naast de expositie-hal is zeker de moeite waard!

12:30 uur
Vertrek richting uw lunchlocatie.

13:00 uur
Op een gezellige locatie aan de voet van de Martinitoren staat een lekkere lunch voor u klaar die er als volgt uit kan zien: kroket, diverse soorten brood en broodjes, diverse vleeswaren en kaas, zoetbeleg, boter en 2 kopjes koffie, thee of melk.

14:30 uur
Na de lunch brengt u een bezoek aan Koninklijke Hooghoudt, net buiten het centrum dus uw chauffeur brengt u daar rond 14.15 uur heen.

KONINKLIJKE HOOGHOUDT
Een echte aanrader!  Na een hartelijke ontvangst krijgt u een leuke rondleiding bij Koninklijke Hooghoudt, waarbij je het bedrijf letterlijk van binnen leert kennen! Je ontdekt bijvoorbeeld de pronkstukken uit de afgelopen 125 jaar en welke mijlpalen er zijn geweest. In de distilleerderij ervaar je hoe men aan de diverse smaken komt; lageren, distilleren, huwen en extraheren; je beleeft het allemaal mee!

Natuurlijk sluit je dit arrangement af met een maximale proefervaring: een paar van de bekende jenevers maar genieten van een echte Hooghoudt-limonade mag en kan natuurlijk ook!  Welke smaken zijn het lekkerst?

Uiteraard kunt u de middag ook anders indelen, bijvoorbeeld:

Een mooie stadswandeling van ca. 1,5 uur is natuurlijk altijd leuk.
Kennismaken met een stad of regio houdt in dat naast de bekende plekken ook de onbekende, onverwachte en verrassende plaatsen bezocht worden. Met die gedachte in het achterhoofd verzorgt het gidsenteam van de VVV Stad Groningen rondleidingen in de stad en de provincie. Je maakt zo kennis met de onbekende, onverwachte en verrassende plekjes in de stad en omgeving; de gidsen kunnen je allerlei leuke wetenswaardigheden vertellen. Duur ca. 1,5 uur/Kosten ca. € 120,00 per gids/Maximaal 20 personen per gids.

Ga mee met de Verhalenverteller door Groningen en ervaar de geschiedenis van de stoerste stad van het noorden! Ontmoet de oersterke turfdragers van toen; hoor hun verhalen en neem de vijandelijke bisschop Bommen Berend te grazen! Flaneer met graven en gravinnen door de tuin van hun paleis en verbaas je over de bizarre geschiedenis van de Der Aa-kerk. Laat je liefdevol verzorgen in het Rode Weeshuis en je ontdekt dat deze stoere stad ook heel menselijk kan zijn! Duur ca. 1,5 uur/Kosten ca. € 15,00 per persoon

Fietsen door Groningen; welke Nederlander fietst er nou niet graag?
Tijdens deze prachtige tocht door de stad Groningen maakt u kennis met stad en ommeland. Groningen is met al zijn studenten een bruisende, jonge en dynamische stad. Ga met een gids langs de hotspots in Groningen, fiets over de Grote Markt en langs d’Olle Grieze. Natuurlijk kunnen we altijd even uitrusten op een lekker terras waarna u weer fris en monter de rest van de tocht kan afleggen. Uw fietstocht door Groningen zal dan ook een compleet beeld geven van deze leuke studentenstad! Duur van de tocht, onder leiding van meerdere gidsen, is ca. 2 uur en uiteraard is de fietshuur inbegrepen. Kosten ca. € 20,00 p.p. incl. huur van de fiets en begeleiding door deskundige gidsen.

Liever op de step door de binnenstad? Ook dat kan! Op de step navigeer je met behulp van GPS en foto’s door de prachtige binnenstad van Groningen. De route start op de Ossenmarkt en leidt jullie onder andere langs de Prinsentuin, de Grote Markt met de Martini toren, langs de grachten en de lommerrijke singels van Groningen om vervolgens weer te eindigen op de Ossenmarkt. In het routeboek staan ook allerlei cultuur historische weetjes over de stad Groningen. Halverwege de tocht is er eventueel tijd voor een drankje op een van de vele terrassen op de Grote Markt. Duur ca. 2 uur/Kosten ca. € 20,00 p.p. incl. huur van de steps en begeleiding door deskundige gidsen.

Het is in Groningen ook mogelijk om een leuke rondvaart van 1 uur te maken. Kosten ca. € 10,00 per persoon.

Natuurlijk vergeten we een bezoek aan de Martinitoren niet!
De Martinikerk is een bezoek meer dan waard. Het is een kerkgebouw met een rijk verleden dat al begint in het jaar 1220. Sporen hiervan zijn nog volop terug te vinden. Binnen herken je bouwstijlen uit verschillende eeuwen en er zijn prachtige muur- en gewelfschilderingen. Het orgel, uit 1480, behoort tot de mooiste en bekendste barokorgels ter wereld. Kosten beklimming Martinitoren ca. € 2,50 per persoon Entree kerk ca. € 1,00 p.p. en een rondleiding kost ca. € 3,50 p.p.

De kano-puzzeltocht is ook een leuke aanrader!
Een puzzeltocht door de stadsgrachten van Groningen. Vanuit je kano heb je een mooi uitzicht op de grachtenpanden, bruggen en de drukte in de stad. Vaar langs de historische plekken en vind de schat! Er zijn aanlegplaatsen om even ergens op een terras wat te drinken (eigen rekening) om vervolgens de tocht weer voort te zetten. Kosten ca. € 20,00 per persoon/duur ca. 1,5 – 2 uur.

Op de solex door Groningen en omgeving!
Solex avontuur is hét avontuur waarbij u met collega’s, familieleden of vrienden er op uit gaat op een ‘fiets’ met een solexmotor oftewel, de solex! Deze niet dagelijkse bezigheid zorgt voor veel pret vooraf, maar zeker ook onderweg. Stelt u zichzelf eens voor in een leren jas met bijbehorende solexcap, tuffend door het Groninger Land. Een uitje om niet snel te vergeten! Duur ca. 2,5 uur/Kosten vanaf ca. € 30,00 p.p. Iedereen dient in het bezit te zijn van een rijbewijs B; een optie voor de mensen zonder rijbewijs is dezelfde tocht maken per elektrische fiets!

Het Groninger Museum staat voor extrovert en veelkleurig. Met een veelzijdige collectie op gebied van kunst en oudheden en een reeks bijzondere, vernieuwende tentoonstellingen van internationale allure weet het museum telkens weer een breed publiek aan te spreken. Het museum is op zichzelf al een kunstwerk, waarin elke ruimte tevens een verwijzing is naar de collectie. Het bouwwerk van Alessandro Mendini met deelontwerpen van Michele De Lucchi, Philippe Starck en Coop Himmelb(l)au, is een inspirerend omhulsel voor een evenzo kunstzinnige inhoud! Entree ca. € 15,00 per persoon/Mensen met een MJK hebben gratis toegang maar betalen een kleine toeslag bij bijzondere tentoonstellingen. Een rondleiding vanaf 1 uur is ook mogelijk; kosten ca. € 5,00 per persoon, afhankelijk van het aantal deelnemers.

The Escape Room is onvoorspelbaar, uitdagend, educatief en vooral super spannend! Spelers worden opgesloten in een kamer met objecten, waarbij ze het gevoel hebben in een computerspel terecht te zijn gekomen. Al zoekend naar aanwijzingen en raadsels moet je binnen 60 minuten een mysterie oplossen. Wat je nodig hebt is een scherpe geest, ‘out of the box’ denken en teamwork. Lukt het je niet, dan zit je voor altijd opgesloten…… Er zijn 6 kamers met drie verschillende thema’s. In elke kamer kunnen twee tot zes personen spelen. In totaal kunnen er dus 36 mensen tegelijk Escape Hunt spelen! Duur van het programma zelf is ca. 60 minuten/Kosten per persoon ca. € 22,50.

Uiteraard zijn er ook allerlei spelmogelijkheden zoals bijvoorbeeld Expeditie Robinson (vanaf ca. € 27,50 p.p.) een lekkere lunch inclusief een pubquiz (duur ca. 3,5 uur/kosten vanaf ca. € 57,50 p.p.) GPS Speurtocht (duur ca. 2,5 uur vanaf ca. € 22,50 p.p.) en nog veel meer!

En………………….even een uurtje of anderhalf vrije tijd  valt ook altijd in de smaak en kost niets!

16:15 uur
Terug in de stad heeft u nog even vrije tijd (of u kiest nog een leuke activiteit uit bovenstaande opties).

17:30 uur
Vertrek huiswaarts en uiteraard is het ook mogelijk om voordat u weer huiswaarts keert een 3 gangen diner te gebruiken in Groningen, bijvoorbeeld:
* Groninger Mosterdsoep met droge worst en bosui
* saté van varkenshaas of heekfilet
* Dame blanche of witte chocoladetaart
Dit menu kost ca. € 21,00 per persoon en u bent dan ook ca. 2 uur later thuis waardoor er extra bushuur bij zal komen a ca. € 45,00 per uur.

19:00 uur
Verwachte thuiskomst (wanneer u geen diner gebruikt); einde van het programma.

Prijsindicatie:

35 – 44 personen € 67,50 per persoon
45 – 62 personen € 63,00 per persoon
Uiteraard zijn andere aantallen en variaties op bovenstaand programma ook mogelijk; prijzen en suggesties op aanvraag.

Deze prijs is inclusief:

* vervoer per luxe touringcar voorzien van airco en toilet
* 1 kopje koffie of thee met gebak
* entree en rondleiding Borg Nienoord & Nationaal Rijtuigmuseum
* lunchbuffet met kroket en drankjes als beschreven
* entree en rondleiding Koninklijke Hooghoudt
* vrije tijd om te kunnen klootschieten
* verzorging van de chauffeur

Foto’s 1,2,3 & 4 Museum Nienoord