Het Woudagemaal & Hindeloopen

09:00 uur
Onze chauffeur staat voor met een luxe touringcar met airco en toilet, uw gasten hebben de tijd om in te stappen en aansluitend vertrekt u richting Friesland.

10:00 uur
Bij het Woudagemaal wordt u ontvangen met 2 kopjes koffie of thee en Friese Oranjekoek.

10:30 uur 
Na de koffie nemen deskundige gidsen u mee voor een bezoek aan het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld!

DE KRACHT VAN STOOM EN WATER
Het grootste stoomgemaal ter wereld maakt indruk. In de enorme machinehal staan vier stoommachines met daaraan gekoppeld vier machtige vliegwielen, die nog steeds operationeel zijn. De stoommachines en vliegwielen drijven acht ronde centrifugaalpompen (ook wel Jaffapompen genoemd) aan die per dag ongeveer 6 miljoen m³ water verplaatsen.

STRIJD TEGEN HET WATER
Het gemaal wordt nog steeds ingezet om het waterpeil in de Friese wateren te verlagen. Om de ketels te vullen met water, de zware stookolie voor te verwarmen en de acht pompen één voor één op te starten, is een ploeg van minimaal elf mensen nodig. Na zes uur opstarten en opwarmen draait de bijna 100 jaar oude machine op volle toeren. En dat is een fantastisch gezicht! Het Woudagemaal staat vanaf 1998 op de lijst van het Werelderfgoed van de UNESCO.

INTERACTIEVE RUIMTE
In het bezoekerscentrum worden jong en oud geïnformeerd over de werking van het stoomgemaal en het waterbeheer in Fryslân. De interactieve expositie biedt een kijkje in de wereld van stoom, kracht, waterbeheer en beweging. In het interactieve bezoekerscentrum wordt op een eenvoudige manier uitgelegd hoe de machines van het gemaal werken, en welke werktuigbouwkundige, natuurkundige en technische principes hieraan ten grondslag liggen. Zo wordt verteld hoe het stoomgemaal functioneert en waarom het gemaal door UNESCO is erkend als van een uitzonderlijke universele waarde. De rondleiding met deskundige gidsen, duurt ca. 1 uur en daarna heeft u dan nog de tijd om de 3D film te bekijken (van ca. 15 minuten) en de interactieve bezoekersruimte te bezoeken.

13:00 uur
Op een sfeervolle locatie in Hindeloopen aangekomen, staat een heerlijke lunch voor u klaar: kroket, 5 broodsoorten en beschuit, onbeperkt 4 vleeswarensoorten en kaas en 2 kopjes koffie of thee. Na de lunch is het tijd voor een mooie toertocht door het Gaasterland. Onderweg vertelt een deskundige gids u natuurlijk van alles over de mooie dorpjes en natuurgebieden die u passeert.

15:30 uur
Terug in Hindeloopen neemt men plaats in de naastgelegen kerk waar u een mooie presentatie bijwoont over de gebruiken, klederdrachten en tradities van Hindeloopen!  Zeer de moeite waard!

16:15 uur
Na de presentatie staat er nog een kopje koffie of thee met een lekkere plak suikerbrood voor u klaar staat. Tevens is er nog een kleine verloting waarbij men een heerlijk en echt Fries suikerbrood kan winnen! (Gratis)

16:45 uur
Vertrek huiswaarts.

18:00 uur
Verwachte thuiskomst; einde van het programma.

TIP:
Uiteraard kan er onderweg nog gedineerd worden, bijvoorbeeld in de buurt van Emmeloord rond 17.45 uur:
* Heldere kippensoep in terrine
* Gesneden Varkenshaas, warme groentekrans, gebakken aardappelen, frites
pommes frites, aardappelkroketten, rabarber en gemengde sla
* Bosvruchtenmousse
In dat geval bent u rond 20.30 uur thuis en betaalt u een toeslag van ca. € 17,50 voor diner en de extra bushuur.

Prijsindicatie

45 – 54 personen € 59,00 per persoon
55 – 62 personen € 57,00 per persoon
Uiteraard zijn andere aantallen of variaties op bovenstaand programma mogelijk; prijs op aanvraag

Deze prijs is inclusief:

*vervoer per luxe touringcar met airco en toilet
*2 kopjes koffie of thee met Oranjekoek
*entree en rondleiding en film Wouda Gemaal
*lunch met kroket en drankjes als beschreven
*mooie toertocht met gids door Gaasterland
*presentatie Hindeloopen over tradities, klederdrachten etc.
*kopje koffie of thee met suikerbrood
*verzorging van de chauffeur