Historie in Orvelte & Westerbork

08:30 uur
Onze luxe touringcar voorzien van bar, dvd en toilet staat voor en uw gasten hebben de tijd om in te stappen. Aansluitend vertrekt u rond 9 uur richting Westerbork.

10:00 uur
In Westerbork wordt u op een gezellige locatie ontvangen met 2 kopjes koffie of thee en appelgebak. Na de koffie vertrekt u naar Orvelte. Eventueel kan de koffie ook in Orvelte worden gebruikt maar dat legt even aan de groepsgrootte.

11.00 uur
Deskundige gidsen nemen uw gasten mee voor een boeiende rondleiding te voet, door het prachtige Orvelte. Er mogen maximaal 25 gasten per gids mee. Houdt u er wel rekening mee dat de route door het dorp, over keitjes en een oneffen weg gaat!

Tijdens de rondleiding brengt u ook een bezoek aan het Ottenshoes, waar u de film ‘het Orvelter Dagboek’ zult bekijken en natuurlijk even rond kunt neuzen in de prachtige boerderij die eens door de familie Ottens werd bewoond! Er kunnen ca. 50-60 gasten per keer de film bekijken die ca. 15 minuten duurt.

Orvelte is een levend monumentendorp!
De ambachtelijke bedrijvigheid van 100 jaar geleden is hier nog live aanwezig in allerlei demonstraties van de houtzager, de klompenmaker, de kaasmaker etc. Verder vindt u hier prachtige Saksische boerderijen, diverse winkeltjes, een smederij, een zuivelfabriek, een glasblazer, een drukkerij en diverse ateliers! De panden zijn vaak niet alleen aan de buitenkant te bewonderen maar ook binnen kunt u zien hoe men vroeger leefde en werkte!

Orvelte; werken en leven zijn hier vastgelegd in rustieke gebouwen, gegroepeerd rond het centrale dorpsplein: de Brink. De riet gedekte boerderijen in dit historische dorp behoren tot de oudste bewaard gebleven parels van Saksische bouwkunst. De straatjes en erven zijn geplaveid met oude klinkers en zwerfkeien.

Het dorp zelf is gratis te bezoeken; voor demonstraties en entree woningen vraagt men soms een bijdrage maar dit staat duidelijk aangegeven! De rondleiding duurt ca. 1 uur en de onderbreking in het Ottenshoes, ca. 30 minuten.Daarna kan men zelf nog even rondkijken en wordt iedereen tegen enen weer terug verwacht bij het restaurant voor de lunch.

13:00 uur
Terug bij het restaurant staat een goed verzorgd lunchbuffet voor u klaar: Drentse bollen (rogge, volkoren & krent), witbrood, volkorenbrood, tarwebrood & Waldkorn, vruchtenbroodjes, zachte bolletjes (witte, tarwe, krent & muesli), krentenbrood & suikerbrood, beschuit & roggebrood, kroket, luxe vleessoorten & kaassoorten, zoet beleg, roomboter & dieet margarine, koffie, thee &(karne)melk. 

14:30 uur
U brengt een bezoek aan het museum van Herinneringscentrum Kamp Westerbork.
Omdat een bezoek aan het museum + het kamp zelf wel een uur of 3,5/4 in beslag neemt, kiest u of voor het museum of voor een bezoek aan het kamp; 50/50 zou eventueel ook kunnen, afhankelijk van de datum waar u voor kiest.

In het museum wordt uw gezelschap in kleinere groepen verdeeld en krijgt u een korte uitleg en film te zien waarna u ook tijd heeft om zelf rond te kijken. Gaat u naar het kamp dan brengt de bus van het museum (eigen bus mag niet/er rijdt 1 bus) u vanaf het museum naar het kamp dat op ca. 3 km. van het museum ligt en krijgt u daar een rondleiding.
Wilt u wel het museum en het kamp bezoeken dan passen wij het programma graag voor u aan.

In het museum van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork wordt over het leven van slachtoffers en overlevenden van het kamp verteld. Persoonlijke verhalen in tentoonstellingen en films maken het verhaal van kamp Westerbork voor alle leeftijden toegankelijk. Filmbeelden uit 1944, een gedeeltelijk ingerichte barak, een uit de trein geworpen laatste afscheidsgroet, een grote maquette van het kamp, tekeningen van spelende kinderen geven een beeld en een gevoel van dit sprekende verleden. De meer dan honderdduizend namen van de slachtoffers worden in het museum continue geprojecteerd. Naast tentoonstellingen worden er vele activiteiten in het museum georganiseerd. Te zien zijn bijzondere films over de geschiedenis van kamp Westerbork of mensen die er gevangen zaten.  Brengt u een bezoek aan het kamp dan wordt het verhaal van kamp Westerbork verteld op de plek zelf. Dat vormt de kern van de rondleiding, die voert langs sporen, reconstructies en monumenten.

16:45 uur
Vertrek huiswaarts.

Uiteraard kan er onderweg nog een diner of buffet worden gebruikt, bijvoorbeeld:
* boeren-groentesoep
* schnitzel/rollade/kipfilet met aardappelen, frites, salade en diverse groenten
* ijsdessert of kopje koffie
Kiest u voor een diner dan betaalt u een toeslag van ca. € 16,50 p.p. en bent u ca. 2 uur later thuis.

18:00 uur
Verwachte thuiskomst; einde van het programma.

TIP: 
Wilt u een meer actief programma, bijvoorbeeld omdat het om een bedrijfsuitje met een teambuilding karakter gaat, dan kunnen wij Orvelte of Westerbork combineren met bijvoorbeeld een rondleiding bij TT Assen, een solex tocht, Daf Speurtocht, Bamboestieken, Wie is de Mol spel, GPS speurtochten etc. Vraag ons naar de mogelijkheden!

Prijsindicatie:

35 – 44 personen € 59,00 per persoon
45 – 62 personen € 57,50 per persoon
Uiteraard zijn andere aantallen en variaties op bovenstaand programma ook mogelijk; prijzen en suggesties op aanvraag.

Deze prijs is inclusief:

* vervoer per luxe touringcar met airco & toilet
* 2 kopjes koffie of thee met appelgebak
* rondleiding Orvelte met deskundige gidsen
* entree Slotenhoes inclusief film ‘Orvelter Dagboek’
* lunch inclusief kroket en drankjes als beschreven
* entree Museum Kamp Westerbork incl. film en uitleg of rondleiding Kamp Westerbork
* verzorging van de chauffeur