Historisch Ieper (B)

08:00 uur 
Vertrek uit de regio per luxe touringcar voorzien van airco en toilet. Onderweg zorgen wij voor 2 kopjes koffie of thee aan boord en een grote verse gevulde koek van de bakker. Indien gewenst zorgen wij ook voor ontbijt- en/of lunchpakketten; dit kan vanaf ca. € 15,00 per persoon. Onze chauffeur brengt u rechtstreeks richting Ieper in België, gelegen tegen de Franse grens.

12:00 uur
In Ieper aangekomen staat op een prachtige locatie een eenvoudige maar lekkere lunch voor u klaar: een broodplank met 3 boterhammen, kaas, ham en paté en een groentesupplement.

Eventueel is een warme lunch ook mogelijk:
* soep van de dag
* kalkoenfilet met een zachte roomsaus en garnituur
* dessert 
Toeslag voor de warme lunch in ca. € 8,50 p.p.

13:30 uur
U brengt een bezoek aan Museum Hooge Crater.

Het onvoorstelbare verhaal van de allergrootste oorlog ooit in Europa. In Nederland zijn we misschien wat minder bezig met de 1e Wereldoorlog, maar dit is toch echt om stil van te worden………… Rond het Belgische Ieper met 35.000 inwoners, vielen in de 1e Wereldoorlog meer dan 600.000 slachtoffers   Nu ruim honderd jaar later is dat nog iedere dag merkbaar. Hier heeft men iedere avond om 20 uur een ceremonie en komen er jaarlijks vele duizenden bezoekers naar deze streek, omdat we nooit mogen vergeten wat de prijs voor onze vrijheid geweest is!
U zult onder de indruk zijn van het verhaal, het getoonde respect en het museum en zijn omgeving.

In het museum ziet u levensechte taferelen, wapens, oorlogsuitrustingen, foto’s en filmbeelden. Hooge Crater is een privé collectie waarbij de unieke vertelgidsen het verhaal zeer levendig vertellen. De bezoekers krijgen van alles te zien en soms zelfs in handen. Dit museum ligt op de plek waar 4 jaar lang het front was, de loopgraven en het slagveld waar vele tienduizenden zijn gevallen. In het bos achter het museum zijn nog de kraters van ontploffingen te zien en u kunt een bezoek brengen aan de grote begraafplaats tegenover het museum met 6000 oorlogsgraven.

TIP:
In plaats van een bezoek aan museum Hooge Crater kunt u uiteraard ook een bezoek aan het Flanders Fields Museum brengen; in dat geval betaalt u een toeslag van ca. € 2,- per persoon maar is er geen consumptie inbegrepen.

Flanders Fields Museum
Bijna 100 jaar geleden was de streek rond Ieper het decor van een van de meest verwoestende conflicten uit de geschiedenis. Nu ook de laatste getuigen gestorven zijn, is het Flanders Fields Museum meer dan ooit de poort naar de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen.

In juni 2012 opende het nieuwe museum zijn deuren: 50 % groter, een volledig nieuwe scenografie, nieuwe invalshoeken, meer persoonlijke verhalen en een ruimere museumshop… Het interactieve aspect van het museumbezoek wordt ook nog verder doorgedreven, zodat de bezoeker op een nog intensere manier de verhalen van WOI kan ontdekken en beleven. Ook kunt u de Belforttoren bezoeken en genieten van een uniek zicht op de eens zo geteisterde streek. Wilt u beide musea bezoeken dan betaalt u een toeslag van ca. € 8,50 per persoon; een bezoek duurt ca. 2 uur dus wij zullen het tijdschema dan voor u aanpassen.

15:45 uur
Na uw bezoek aan Museum Hooge Crater, waarbij 1 consumptie is inbegrepen, heeft u vrije tijd in het mooie en historische Ieper met zijn mooie gebouwen, de Grote Markt en zijn stadswallen.  U kunt ook nog een bezoek brengen aan de vlakbij gelegen begraafplaatsen Langermark, met voornamelijk Duitse slachtoffers, of Tyne Cot, de grootste Britse Militaire begraafplaats op het Europese vasteland met bijna 12.000 grafstenen. De achterzijde van Tyne Cot bestaat uit een muur met 35.000. namen van vermiste soldaten en is het vervolg van de Menenpoort waar iedere avond om 8 uur een herdenking plaatsvindt

Andere bezienswaardigheden rond Ieper zijn:

* De Koekjesfabriek Jules de Strooper (ca. 30 minuten vanaf Ieper) Proef het mooie verhaal van Jules Destrooper en zijn heerlijke koekjes!

Deze koekjesfabriek is een enorm populaire bestemming bij busbedrijven in België. Het heeft dan ook een zeer professioneel bezoekerscentrum met alle moderne voorzieningen en alles voor de prijs van een gemiddelde koffiestop. Streekgidsen leiden rond en kunnen op alle vragen antwoord geven.  Er is een boeiende film van ca. 12 minuten, een inkijk in de fabriek en er wordt aan de hand van uitleg door de gids de werking van allerlei oude machines getoond. Ook is er een proeverij van 10 verschillende producten met koffie na afloop inbegrepen en een bezoek aan de fabriekswinkel.  Alles is drempelvrij, er is een grote bus parkeerplaats, een minder validen toilet en een moderne lift. Kosten entree, film en rondleiding ca. € 7,00 p.p./duur ca. 1,5 uur
Ook te combineren met een vaartocht of een bezoek aan het Bakkerijmuseum

* Brouwerij St. Bernardus
De edele Sint Bernardus Abdijbieren van België worden gebrouwen in de grote brouwerij, schitterend gelegen te midden van de hopvelden in de Belgische Zuidwesthoek op amper een steenworp van de Franse grens. Vanaf seizoen 2018 heeft deze brouwerij op het dak een prachtig proeflokaal met 360° uitzicht over de glooiende streek en een deel van Noord-Frankrijk.  Hier wordt een film van ca. 10 minuten getoond en een presentatie gegeven.

Er is een moderne lift en een minder validen toilet aanwezig. In uw bezoek is een rondleiding, het proeven van twee Abdijbieren of andere consumpties, een bierpakket t.w.v. € 1000 met vier verschillende biersoorten, een authentiek St. Bernardus glas en bezoek aan de fabrieksshop inbegrepen! Bij mooi weer kun je genieten van het uitzicht vanaf het grote dakterras
Kosten ca. € 14,50 p.p./duur ca. 1,5 uur

17:30 uur
U sluit de dag af met een lekker diner dat er als volgt uit kan zien:
* soep van de dag
* kalkoenfilet met een zachte roomsaus en garnituur
* dessert
Uiteraard is een ander diner of buffet ook mogelijk; prijzen en suggesties op aanvraag.

19:15 uur
Vertrek huiswaarts. Uiteraard kunt u ook wachten tot na de herdenking bij de Menenpoort.

23:00 uur
Verwachte thuiskomst; einde van het programma.

Prijsindicatie:
45 – 54 personen € 92,50 per persoon
55 – 62 personen € 90,50 per persoon
Uiteraard zijn andere aantallen en variaties op dit programma ook mogelijk; prijzen en suggesties op aanvraag. Iedereen dient in het bezit te zijn van een geldig reisdocument.

Deze prijs is inclusief:
Vervoer per luxe touringcar met bar, airco en toilet
2 koffie of thee met heerlijke verse gevulde koek
Entree, film en rondleiding Museum Hooge Crater
Consumptie in Museum
Lunch als beschreven (excl. drankjes)
Vrije tijd Ieper
Drie gangen diner als beschreven (excl. drankjes)
Belgische belastingen
Verzorging van de chauffeur