Kaasmarkt Alkmaar & Schoorlse Duinen

09:00 uur
Onze luxe touringcar, voorzien van airco en toilet staat voor een uw gasten hebben de tijd om in te stappen. Aansluitend vertrekt u richting Alkmaar. Uiteraard kunnen eventuele rollators en opvouwbare rolstoelen gewoon mee in de bagageruimte onderin de touringcar.

10:15 uur
U bent inmiddels aangekomen in Alkmaar, waar onze chauffeur u zo dicht mogelijk bij het centrum/de markt uit laat stappen en uw gasten eerst lekker vrije tijd hebben om rond te kijken, koffie te drinken etc.

De Nederlandse kaasmarkten zijn tot ver over onze grenzen bekend. Hoe kan het ook anders? Dit kleurrijk schouwspel vindt plaats in een prachtige entourage. Een traditie die met recht in ere wordt gehouden. Nadat het Kaasdragersgilde het transport van de kazen heeft verzorgd, volgt het wegen van de kaas en worden onder leiding van de marktmeester de kazen in lange rijen op het plein gezet. Handelaren en keurmeesters bepalen de kwaliteit van de aangevoerde kaas en het bedingen van de prijs. Het loven en bieden tussen koper en verkoper gaat gepaard met het handje klap. Beëdigde waagmeesters houden toezicht op het wegen en het invullen van de weegbriefjes. U zult zich geen moment vervelen bij het aanschouwen van dit kleurrijke gebeuren.
De kaasmarkt in Alkmaar is er elke vrijdag in het seizoen van 10 – 13 uur.

Maar Alkmaar is ook een leuke winkelstad en staat al jaren in de top-10 van de leukste Nederlandse winkelsteden! De grote, bekende ketens vind je vooral in de Langestraat en de Laat. Maar vergeet vooral de Oude Stad niet te bezoeken. Dit is misschien wel het mooiste deel van Alkmaar met schitterende boetiekjes, restaurantjes en bijzondere winkeltjes. Wil je een mooie shoproute of weten welke winkels er zijn?  Kijk dan hier!

13:30 uur
Aan de rand van het Duingebied van Schoorl aangekomen, staat op een gezellige locatie een lekkere lunch voor u klaar: rundvleeskroket met mosterd, kopje soep, Waldkorn- en witbrood, ham, kaas, jam en karaffen met melk, karnemelk en sap staan op tafel.

Wilt u liever een warme 3 gangen lunch dan kan dat ook/toeslag ca. € 11,00 p.p.:
* keuze uit 2 soorten soep
* varkenshaas of zalm (men kiest ter plaatse) met aardappelgarnituur, frietjes,
groenten en salade
* coupe vanille-ijs met slagroom

Bij de warme lunch zijn geen drankjes inbegrepen

14:30 uur
Het zonnetreintje neemt u mee voor een prachtige tocht over kleine paadjes en weggetjes door de Hondsbossche & Schoorlse duinen. De Schoorlse Duinen zijn de hoogste en grootste duinen van Nederland. Hier komen normaal gesproken alleen fietsers en wandelaars, maar met dit stille zonnetreintje kan iedereen er heerlijk van genieten. Onderweg krijgt u uitleg van de gids en de tocht duurt ca. 1,5 uur.

Extra informatie trein:
Er kunnen maximaal 30 gasten in 1 trein; bent u met meer dan 30 gasten dan wordt er een 2e trein voor 30 gasten ingezet en betaalt u voor minimaal 40 personen. Heeft u bijvoorbeeld 36 gasten dan wordt er voor elke gast minder dan 40 personen ca. € 12,95 p.p. in rekening gebracht, dus komt er 4 x ca. € 12,95 bij totaal. Er kunnen eventueel ook (maximaal) 3 normale rolstoelen met de trein mee.

16:00 uur
U bent weer terug bij het restaurant waar uw gasten nog even de tijd hebben iets op eigen gelegenheid te gebruiken. Uiteraard kunnen wij ook 2 kopjes koffie of thee met luxe koek (ca. € 6,25 p.p.) of gebak (ca. € 8,50 p.p.) voor u reserveren.

16:30 uur
Vertrek huiswaarts.

Wilt u de dag liever eindigen met een diner dan kan dat uiteraard ook, bijvoorbeeld:
* tomatensoep of uiensoep
* Kip cordon bleu of ‘Wiener’ schnitzel met champignon roomsaus, groenten, frites en
salade
* scroppino met bosvruchten of vanille ijs met slagroom
U kiest 1 menu uit voor alle gasten; uiteraard wordt er met dieetwensen rekening gehouden. Kosten voor dit menu ca. € 24,00 p.p. en dan komt er nog 2 uur extra bushuur bij en bent u ook 2 uur later thuis > bushuur ca. € 60,00 per uur/per bus.

Eventueel kunt u ook aan de pannenkoeken gaan; het ligt er dan wel aan of er een pannenkoekrestaurant op uw route zit natuurlijk…

Het menu kan er als volgt uitzien (dit is in Wassenaar)
Groentesoep of Tomatensoep
*
Pannenkoek met keuze uit: Appel & Rozijnen of Spek & Kaas of Champignons & Kaas of Spek & Appel (dit kiest men ter plaatse)
*
Dame Blanche
Kosten voor dit menu ca. € 17,50 p.p. en dan komt er nog 2 uur extra bushuur bij en bent u ook 2 uur later thuis > bushuur ca. € 60,00 per uur/per bus.

18:15 uur
Wij nemen de tijd ruim vanwege de spits; verwachte thuiskomst; einde van het programma.

Prijsindicatie:
35 – 44 personen € 55,00 per persoon
45 – 60 personen € 52,00 per persoon
Uiteraard zijn andere aantallen mogelijk; prijzen op aanvraag. Eventuele parkeerkosten zijn niet inbegrepen en worden achteraf aan u doorbelast.

Deze prijs is inclusief:
* vervoer per luxe touringcar met airco en toilet
* vrije tijd in Alkmaar
* broodmaaltijd met soep & kroket en drankjes als beschreven
* rit per Zonnetrein van ca. 1,5 uur
* vrije tijd om nog wat te gebruiken
* verzorging van de chauffeur


ALTERNATIEVEN VOOR HET MIDDAGPROGRAMMA

*VLINDORADO > ca. 20 minuten rijden uit Alkmaar:
Eventueel kunt u na uw bezoek aan Alkmaar ook iets anders doen, bijvoorbeeld een bezoek aan Vlindorado, dat net boven Alkmaar ligt! Een prachtige tropische tuin met schitterende exotische planten en honderden veelkleurige vlinders en een grote (320 m2) inloop volière met vele uitbundig gekleurde tropische vogels. Er is een groot tropisch terras met uitzicht op de tuin en
de waterpartijen én… het is er altijd lekker warm!
Wekelijks arriveren er honderden vlinderpoppen uit Costa Rica, Maleisië en de Filipijnen. Wie weet ziet u wel een vlinder geboren worden in de eigen rupsenkwekerij van Vlindorado! Deze bestemming is ook goed rolstoel- en rollator toegankelijk en er is een mooie toiletgroep met invalidentoilet. Het bedrijf is oorspronkelijk een anthuriumkwekerij. In de winkel worden naast souvenirs ook prachtige anthurium boeketten en planten verkocht dus ook leuk om voor vertrek nog even een kijkje te nemen!
Een bezoekje duurt ca. 1 uur. Entree is ca. € 9,50 p.p. en wilt u er nog een lekker kopje koffie of thee met appelgebak bij dan betaalt u daarvoor ca. € 6,00 p.p.

*ZAANSE SCHANS & HET ZAANS- EN zAANS- EN VERKADEMUSEUM
Even ten noorden van Amsterdam ligt de Zaanse Schans. In deze typische Hollandse, historische omgeving is veel te zien en te beleven: diverse musea, oude ambachten, werkende molens (verf, olie, hout en mosterdmolens). Er zijn dagelijks demonstraties klompen maken, plateel schilderen, tin gieten en kaas maken.  De gezellige straatjes kenmerken zich door de authentieke, groene, houten huisjes, waar nu veel leuke winkeltjes in zitten en o.a. een Bakkerijmuseum.

Sommige bezienswaardigheden kunt u gratis bekijken en bij sommigen betaalt u een entree zoals de molens ca. € 3,50 p.p., het gezellige Bakkerijmuseum/winkeltje (gratis), en het Noorderhuis ca. € 3,00 p.p. men rekent dit zelf ter plaatse af indien men een kijkje wenst te nemen!

Zaans Museum & Verkade Experience (1 museum)
Ca. 40 minuten rijden vanuit Alkmaar.
Hier kunt u uw gasten de lunch aanbieden maar dat kan men natuurlijk ook op eigen gelegenheid doen. Verder is er genoeg te zien maar het Zaans Museum met de Verkade Experience is absoluut een leuke aanrader!

ZAANS MUSEUM
De rijke collectie van het museum onthult verhalen van de bewoners, hun leven en werken, de vele innovaties en het industrieel erfgoed. Geniet van de schilderijen van Hollandse landschappen met molens, de prachtige Zaanse streekdracht, sjiek-burgerlijke gebruiksvoorwerpen en spannende sporen uit de verdwenen walvisvaart
Het museum is dagelijks open van 10-17 uur en entree is gratis met de Museumjaarkaart of Vriendenloterij-VIP-kaart. Reserveren wij voor u de entree als groep van minimaal 30 betalende gasten, dan betaalt u ca. € 11,00 p.p.

VERKADE EXPERIENCE!
Laat je verrassen en ontdek dat ook heel veel vanzelfsprekend Hollandse dingen typisch Zaans zijn! Van de eerste molens tot de nieuwste fabrieken, van iconen als Honig, Albert Heijn en Verkade, van borrelnootje tot cacao en chocolade.

LUNCH
Ook is het mogelijk om de lunch op de Zaanse Schans te gebruiken; deze is ca. € 2,50 per persoon duurder dan de lunch in Schoorl en ziet er als volgt uit:
kroket, pistoletjes, zachte witte- en bruine bolletjes, diverse soorten vleeswaren, kaas, boter, zoetbeleg, melk, jus d’orange en water en ter afsluiting is er voor iedereen 1 x koffie of thee.

Afbeelding 1: Frank Magdelyns via Pixabay