Kom mee naar Hanzestad Deventer!

09:00 uur
Onze luxe touringcar, voorzien van airco en toilet, staat voor en uw gasten hebben de tijd om in te stappen. Aansluitend vertrekt u naar Deventer.

10:30 uur
in Deventer aangekomen staat er op een leuke locatie een kopje koffie of thee met gebak voor u klaar.

11:00 uur
Na de koffie is het dan tijd voor de Verhalenvertellers die je meenemen in het verleden van de stad!

Maar deze wandeling in Deventer is bijzonder, want Deventer heeft een van de oudste én mooist bewaard gebleven binnensteden van ons land. Het was een van de rijkste en invloedrijkste plaatsen, en dat is nog steeds overal te zien in deze prachtige stad. Amsterdam is nog maar een piepklein vissersdorpje als Deventer al de halve wereld verovert!
Door de handel in koek en stokvis komen kooplui uit alle windstreken naar de Brink. Uit heel Europa komt men er het boekenvak leren en aan haar Latijnse School studeren denkers als Geert Groote en Erasmus. De voorspoed brengt ook kwellingen zoals belegeringen en valsmunters……

Dit is een echte aanrader voor mensen die eens wat anders willen dan de standaard stadswandelingen al blijven die natuurlijk ook boeiend. Dit moet je meer zien als een stukje theater waar ook de groep bij betrokken wordt. Uiteraard kunnen wij de ochtend ook anders voor u invullen, bijvoorbeeld met een suggestie uit het middagprogramma, maar ook met een actief programma, zoals een bezoek aan het Klimbos, een solextocht, een zeskamp, combinatie met Paleis het Loo, GPS tocht etc. Ook combinaties met bijvoorbeeld Bronkhorst, Hattem, Zutphen etc. zijn een optie; wij werken het graag voor u uit!

12:30 uur
Lunchtijd; er staat een lekkere koffietafel klaar met oa. een kroket, diverse soorten brood en broodjes, vleeswaren, kaas, zoetbeleg en 2 kopjes koffie, thee of melk.

Na de lunch zijn er diverse mogelijkheden om de middag door te brengen:

* HET SPEELGOEDMUSEUM
Jaarlijks vinden tienduizenden gasten hun weg naar Speelgoedmuseum Deventer; een familiemuseum boordevol alledaags en bijzonder speelgoed waar mensen van 0 tot 88 een geweldige en leerzame middag beleven. En dat al sinds 1932! Men beschikt over de grootste en belangrijkste openbare speelgoedcollectie in Nederland. Bijzondere poppen en poppen huizen, treinen, verschillende soorten mechanisch- en optisch speelgoed, bordspellen en games; het museum heeft het allemaal!
Mensen met een MJK hebben gratis entree! Het Speelgoedmuseum bevindt zich in een monumentaal pand en is daarom helaas niet goed toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn of van een rolstoel gebruik maken. Entree ca. € 4,00 p.p.

* MUSEUM DE WAAG
Het museum is gevestigd in het oudste waaggebouw van Nederland. Het Museum toont in wisselende tentoonstellingen de rijke Deventer stadsgeschiedenis. Bezoekers kunnen gratis gebruik
maken van een audiotour met verdiepende informatie.

Het laatgotische waaggebouw telt drie bouwlagen, een traptoren, een klok en drie spitstorentjes. Opvallend is de scheve positie van de waag. Het monument staat circa 80 cm uit het lood. Dit heeft te maken met de ingeklonken grond van de oude verdedigingswal die over de Brink liep en waarop de waag werd gebouwd. In 1915 werd het gebouw een museum. Sindsdien kan men nog altijd de oude schatten van de stad bekijken in dit bijzondere monument!

Het museum is goed toegankelijk voor minder validen want er is een lift aanwezig. Entree ca. € 7,50 p.p. Ook hier hebben mensen met een MJK gratis entree. Kies je voor een combinatie van Speelgoedmuseum & de Waag dan betaal je slechts ca. € 10,00 p.p.!

* STADSWANDELING MET GIDS
De historische binnenstad van Deventer, met meer dan 500 monumenten, is dé locatie voor een stadswandeling onder leiding van een gids. Laat u meevoeren door middeleeuwse straatjes, geniet van prachtig gerestaureerde panden en mooie stadspleinen. Kosten: ca. € 82,50 per gids/1,5 uur/maximaal 20 gasten per gids. Liever 1 uur? Dat kost ca. € 55,00 per gids.

* DEVENTER & DICKENS
De 19e -eeuwse Engelse stad van Charles Dickens herleeft het weekend voor kerst in volle glorie in het historische Bergkwartier van Deventer. Maar liefhebbers van Charles Dickens kunnen nu ook in andere maanden hun hart ophalen!

Charles Dickens Kabinet en Kostuumatelier
In de voormalige Vrouwengevangenis stelt Emmy Strik, oprichtster van het Dickensfestijn, haar indrukwekkende Dickens-collectie tentoon. Vol passie vertelt zij of één van de acteurs over haar verzameling, waaronder een groot aantal pronkstukken. U ziet talrijke boeken met enkele eerste drukken, beelden van Dickens-karakters en een mooi gedekte tafel met Dickens-servies.

Tevens is hier het Kostuumatelier gevestigd waar de kostuums van alle karakters van het Dickens Festijn bewaard en zo nodig hersteld worden. Kledij van Scrooge, Oliver Twist en Queen Victoria worden tentoon gesteld, evenals van personages als zwervers, doodgravers en deftige dames. Een bezoek duurt 1 uur en de kosten zijn voor maximaal 12 personen, per groep ca. € 50,00 totaal.

TIP:
Het totale Dickensgevoel is pas compleet door het Charles Dickens Kabinet en Kostuumatelier te combineren met een rondleiding in het middeleeuwse Bergkwartier. Na een bezoek aan de oude Vrouwengevangenis wandelt u met een gids door dit schitterende oude handelshart van de stad. De gids leidt u onder andere langs de Bergkerk en prachtige koopmanspanden.
Totale duur 2 uur/Kosten ca. € 105,00 per groep van maximaal 12 personen.

* RIT PER PAARDENTRAM
Beleef de stad en de omgeving eens op een andere wijze! Nostalgische rondrit per paardentram onder leiding van een gids in de binnenstad van Deventer of door de landelijke omgeving. Tevens is er de mogelijkheid voor een borrel-stop of picknick onderweg! De gids geeft u informatie over de mooiste straatjes en steegjes, u proeft de sfeer van het rijke Hanzeverleden, kortom een boeiende rondrit langs de monumentale topstukken van Deventer! Kosten paardentram: Basistarief 1,5 uur: ca. € 525,00 daarna voor ieder extra ½ uur ca. € 80,00. De prijzen zijn inclusief begeleiding gids en transportkosten. Toeslag voor een borrel is ca. € 5,00 p.p. (wijn/fris en een hapje kaas/worst). De Paardentram is eventueel ook te reserveren zonder gids. (Korting basistarief ca. € 82,50 en korting ieder extra ½ uur ca. € 27,00). Er zijn 2 trams voor maximaal 20 gasten beschikbaar; 1 tram is geschikt voor minder validen.

* RONDLEIDING STADHUIS DEVENTER
Het stadhuis van Deventer is gelegen aan het Grote Kerkhof tegenover de Lebuinuskerk en is in totaal 24.000 m2 groot. Tijdens de rondleiding wandelt u door het Stadhuiscomplex bestaande uit drie gebouwen met diverse bouwstijlen, zowel historische rijksmonumenten als nieuwbouw. Het oude stadhuis, het oorspronkelijke Raadhuis met zandstenen voorgevel en bordes, is classicistisch en aan het einde van de 17de eeuw ontworpen door Jacobus Roman. Het gebouw herbergt het bestuur van de gemeente Deventer met raadszaal en burgerzaal. Het behoort tot de Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten.

Het Landshuis bestond al vóór 1337. Na aankoop door de stad in 1364 deed het pand dienst als stads-taveerne. In 1632 werd de taveerne geheel verbouwd tot Landshuis. Het geheel nieuwe stadskantoor is ontworpen door Michiel Riedijk van Neutelings Riedijk Architecten en opgeleverd in 2016. Het gebouw is georganiseerd rond twee nieuw ontworpen hoven; een open hof rond het voormalige burgemeestershuis en een overdekt binnenhof. Hier is de centrale hal, waar inwoners, bezoekers en ambtenaren elkaar kunnen ontmoeten.

Kunstenaar Loes ten Anscher ontwierp het raamwerk bestaande uit 2.264 vingerafdrukken van inwoners van Deventer in aluminium gegoten. In 2017 werd het ontwerp voor het stadhuis bekroond met de Abe Bonnemaprijs. Let op: In het stadhuis wordt gewerkt. Hierdoor horen we pas op de dag zelf welke ruimtes beschikbaar zijn voor de rondleiding. Duur: 1,5 uur/Prijs: ca.
€ 82,50 per gids/Maximaal 20 personen per gids.

*DEVENTER KOEK
JB Bussink’s Koekfabriek
Deventer Koek wordt nu alleen nog maar  gebakken door de koekfabriek van Jb Bussink. In 2018 vierde dit bedrijf haar 425-jarig bestaan. Bakkerij Schutte (in 1886 overgenomen door Bussink) werd in 1593 ingeschreven in het reglement van het Deventer bakkersgilde. Bussink heeft in de loop van de jaren ook andere koekbakkerijen overgenomen, waaronder Klopman Baerselman (opgericht in 1682). Tot 1952 was de fabriek van Bussink nog gevestigd in de Deventer binnenstad. In dat jaar werd de huidige locatie aan de Hanzeweg betrokken. Aan het stadsplein de Brink werd het Deventer Koekwinkeltje geopend.

Deventer Koekwinkel
Dit Charles Dickens-achtige winkeltje vol lekkernijen uit grootmoeders tijd doet u met recht watertanden. Natuurlijk vindt u hier alle originele producten van Jb. Bussink in het assortiment, bovendien wordt hier verse Deventer Koek afgebakken. De Deventer Koekwinkel is prachtig gelegen aan de Brink nr. 84 in Deventer. In dit monumentale pand uit circa 1850 is niet alleen een winkel gevestigd, maar ook een knusse koffie- en theeschenkerij. In de Koekwinkel zijn veel objecten die herinneren aan de rijke koekhistorie van Deventer. De Deventer Koekwinkel is altijd een bezoekje waard, ook als u alleen maar even wilt rondneuzen en de tijd van weleer wilt ruiken, proeven en ervaren / GRATIS ENTREE.

17:15 uur
Vertrek uit Deventer richting uw dinerlocatie.

17:45 uur
Op een sfeervolle locatie staat een uniek en vooral lekker ‘dekselse pannetjes menu’ voor u klaar! Wat houdt dat in? U krijgt drie met zorg bereide hoofdgerechten geserveerd in een gezellig Deksels Pannetje. Hierbij worden maar liefst zes bijgerechten geserveerd.  Een snelle, smakelijke en zeer originele maaltijd die u natuurlijk afsluit met een deksels lekker dessert!

U maakt vooraf drie keuzes uit de onderstaande Dekselse Pannetjes:
– Stoofpot van Iers rund ( 12 uur gegaard in de oven op 65 graden)
– Stoofvlees van diverse soorten wild (12 uur gegaard in de oven op 65 graden)
– Hertengoulash van Hertenboerderij de Weerd (12 uur gegaard in de oven op  65 graden)
– Kippendij met een romig ananas kerrie sausje
– Half om half gehaktballetjes met gebakken champignons, paprika en ui
– Boeren varkensfilet met gebakken champignons, paprika en ui
– Vis van de dag
–  Varkensprocureur, een stuk van 2.5 kilo supermals rosé vlees.
Het vlees wordt aan tafel gesneden! Als bijgerechten worden geserveerd twee soorten aardappelen, twee warme groenten, een salade en appeltjes uit de oven met kaneel en suiker.

Liever een ander diner of een live cooking-buffet? 2 Uur genieten van een internationaal buffet met gerechten die al klaar zijn of die speciaal voor u in de wok of op de plaat vers worden bereid.
Dat wordt genieten van een keur aan heerlijke voor-, hoofd- en nagerechten! Gedurende de maaltijd zijn alle aanwezige drankjes als  frisdranken, sap, koffie, thee, tapbier, wijnen etc. inbegrepen m.u.v. gedistilleerd. Kiest u hier voor in plaats van het pannetjes diner dan betaalt u een toeslag van ca. € 14,00 p.p. Zonder diner krijgt u een korting van ca. € 17,50 p.p. en bent u ca. 2 uur eerder thuis.

19:45 uur
Vertrek naar huis.

21:00 uur
Verwachte thuiskomst; einde van het programma.

Prijsindicatie:
35 – 44 personen € 87,00 per persoon
45 – 62 personen € 85,50 per persoon
Uiteraard zijn andere aantallen en variaties op bovenstaand programma ook mogelijk; prijzen en suggesties op aanvraag.

Deze prijs is inclusief:
* vervoer per luxe touringcar met airco en toilet
* kopje koffie of thee met gebak
* wandeling met de verhalenverteller
* lekkere lunch incl. kroket en drankjes als beschreven
* vrije tijd Deventer
* Dekselse pannetjes diner incl. dessert (excl. drankjes)
* verzorging van de chauffeur

Foto’s 1,2,5,6,7,8,10 ©Deventer Marketing