Leeuwarden & het Woudagemaal

10:00 uur
Onze chauffeur staat voor met een luxe touringcar, voorzien van bar en toilet. U heeft de tijd om in te stappen en aansluitend vertrekt u richting Lemmer.

11:15 uur 
Bij het Woudagemaal aangekomen nemen deskundige gidsen u mee voor een bezoek aan het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld dat sinds 1998 op de lijst van het Werelderfgoed van de UNESCO staat!

DE KRACHT VAN STOOM EN WATER
Het grootste stoomgemaal ter wereld maakt indruk. In de enorme machinehal staan vier stoommachines met daaraan gekoppeld vier machtige vliegwielen, die nog steeds operationeel zijn. De stoommachines en vliegwielen drijven acht ronde centrifugaalpompen (ook wel Jaffapompen genoemd) aan die per dag ongeveer 6 miljoen m³ water verplaatsen.

STRIJD TEGEN HET WATER
Het gemaal wordt nog steeds ingezet om het waterpeil in de Friese wateren te verlagen. Om de ketels te vullen met water, de zware stookolie voor te verwarmen en de acht pompen één voor één op te starten, is een ploeg van minimaal elf mensen nodig. Na zes uur opstarten en opwarmen draait de bijna 100 jaar oude machine op volle toeren. En dat is een fantastisch gezicht!

INTERACTIEVE EXPOSITIE
In het bezoekerscentrum worden jong en oud geïnformeerd over de werking van het stoomgemaal en het waterbeheer in Fryslân. De interactieve expositie biedt een kijkje in de wereld van stoom, kracht, waterbeheer en beweging. In het interactieve bezoekerscentrum wordt op een eenvoudige manier uitgelegd hoe de machines van het gemaal werken, en welke werktuigbouwkundige, natuurkundige en technische principes hieraan ten grondslag liggen. Zo wordt verteld hoe het stoomgemaal functioneert en waarom het gemaal door UNESCO is erkend als van een uitzonderlijke universele waarde. De rondleiding met meerdere deskundige gidsen, duurt ca. 1 uur en daarna heeft u dan nog de tijd om de 3D film te bekijken (van ca. 15 minuten) en de interactieve bezoekersruimte te bezoeken.

13:15 uur
Op een gezellige locatie in Joure staat de koffietafel voor u klaar: soep of kroket, diverse soorten brood, bolletjes, diverse soorten vleeswaren, kaas, zoetbeleg en 2 kopjes koffie of thee.

15:00 uur
In Leeuwarden www.visitleeuwarden.nl aangekomen brengt u een bezoek aan het Beerenburger museum van Boomsma en maakt u een leuke rondvaart per Praam! Uw gezelschap zal hiervoor worden gesplitst; de ene helft gaat eerst varen terwijl de andere helft het museum bezoekt en na een uur wordt er van programma gewisseld.

In het Beerenburg Museum reist u als bezoeker terug in de tijd naar de distilleerderij in de jaren dertig.  In een interactieve film neemt Jodocus Boomsma u mee naar de oorsprong van Boomsma Beerenburger. Hij laat u stap voor stap zien hoe deze traditionele kruidenbitter wordt gemaakt.  Ook krijgt u een rondleiding langs allerlei erfstukken uit de oude distilleerderij. Na afloop kunt u in het proeflokaal proeven van het Boomsma assortiment!

Aansluitend maken we een prachtige Praamvaart door de grachten van Leeuwarden. Bekijk de hoofdstad van Friesland op een verrassende manier, namelijk vanaf het water. Geniet van de vele historische monumenten en prachtige verhalen, verteld door de gids. Een Praamvaart door de prachtige grachten van Leeuwarden is een waar genot! (Dit zijn open boten; men heeft er 4 met tussen de 20 – 26 plaatsen per boot).

Uiteraard kunt u ook iets anders doen in Leeuwarden; bijvoorbeeld:

* Leuke stadswandeling met gids/ ca. € 2,50 per persoon
Eventueel kunt u ook een Mata Hari wandeling maken, of een Friese Verhalentour of de Culturele Hoofdstad van Europa Tour!

* Bezoek aan Keramiekmuseum Princessehof
Vandaag de dag is het mooiste keramiek verzameld in dit museum. Het bezit de grootste en meest gevarieerde verzameling Chinees porselein in Nederland en toont het een rijk en veelzijdig beeld van de Nederlandse art-nouveau- en art-deco keramiek uit de periode 1880-1930. De collectie kent een aantal absolute hoogtepunten zoals de internationaal befaamde Ming-verzameling en keramische kunst van nationale en internationale kunstenaars als Karel Appel, Lucebert, Picasso en Armando. Naast de vaste presentaties van de museumcollectie organiseert het museum spraakmakende tentoonstellingen. Het museum is gevestigd in het 18e-eeuwse stadspaleis van Maria Louise van Hessen-Kassel, prinses van Oranje Nassau, voorouder van onze huidige koning. De eet- en muziekkamer zijn nog geheel intact. Ook kunt u de Prinsessentuin bezoeken, het voormalige lusthof van de Nassaus. Kosten ca. € 9,50 per persoon/Museumjaarkaart gratis

* Oldtimer-Textielmuseum
Laat je verrassen en breng een bezoek aan dit museum dat leuk is voor jong én oud! Het museum bevat een spectaculaire treinbaan van groot spoor en er is een collectie radio’s en meccano te zien.
De permanente tentoonstelling “kantreis door Europa” laat je kennismaken met kant. De merk- en stoplappen tonen handwerkonderwijs van eeuwen terug en is er een collectie antiek naaigerei te bewonderen. Het museum is uitgebreid met een 18e -eeuwse stijlkamer met aandacht voor Marie Louise van Hessen Kassel de stammoeder van ons vorstenhuis. Het museum organiseertregelmatig wisselende exposities. Kosten ca. € 5,00 per persoon/Museumjaarkaart gratis

TIP:
In plaats van een bezoek aan Leeuwarden is het ook mogelijk om na uw bezoek aan het gemaal in Lemmer door te reizen naar Hindeloopen. Hier kunt u dan de lunch gebruiken en aansluitend bijvoorbeeld een mooie bustocht met gids maken door het Gaasterland of genieten van een interessante presentatie van de Hindelooper tradities, klederdrachten etc. in de prachtige kerk. Ook is een bezoek aan het Schaatsmuseum erg leuk en even lekker rondkijken in Hindeloopen is ook altijd leuk, met de haven, de leuke winkeltjes en de mooie huisjes! (zie de uitgewerkte dagtocht elders op onze site!)

18:00 uur
Op een gezellige locatie in Giethoorn staat het diner voor u klaar dat er als volgt uit kan zien:
* boerengroentesoep
* varkenshaas met een zachte roomsaus, frites en gebakken aardappelen, diverse
   groenten en salade
*ijs met slagroom of een kopje koffie

20:45 uur
Verwachte thuiskomst; einde van het programma.

Foto 1 © Visit Leeuwarden
Foto 2 Visit Leeuwarden/© Pieter Postma
Foto 6 Visit Leeuwarden/© IMAZZO
Foto 7  & 9 Visit Leeuwarden/© Marleen Annema
Foto 8 Visit Leeuwarden/© Ruben van Vliet

Prijsindicatie:

35 – 44 personen € 79,00 per persoon
55 – 62 personen € 76,00 per persoon
Uiteraard zijn andere aantallen en variaties op bovenstaand programma ook mogelijk; prijzen en suggesties op aanvraag.

Deze prijs is inclusief:

* vervoer per luxe touringcar met airco en toilet
* 2 kopjes koffie of thee met gebak
* entree, rondleiding en film Woudagemaal
* lunch met kroket of soep als beschreven
* entree Beerenburgmuseum Leeuwarden incl. proeverij en rondleiding
* rondvaart per praam door Leeuwarden
* 3 gangen diner als beschreven (excl. drankjes)
* verzorging van de chauffeur