Luchtvaartmuseum Aviodrome & Teuge

09:00 uur
Vertrek uit de regio. Onze chauffeur brengt u per luxe touringcar met airco en toilet richting Lelystad.

10:00 uur
U bent inmiddels aangekomen bij het Aviodrome, waar u wordt ontvangen met 2 kopjes koffie of thee en appelgebak. Na de koffie heeft u de tijd om zelf rond te kijken of nemen deskundige gidsen (maximaal 20 gasten per gids/ kosten ca. € 80,00 per gids) u mee  voor een reis langs de hoogtepunten van 100 boeiende luchtvaartjaren………….

In Aviodrome kom je ogen en oren tekort en men beleeft hier de wereld van de luchtvaart op een leuke manier. Er wordt vaak gevlogen, motoren gestart, er is een audiovisuele route met geluiden, filmbeelden, interactieve zaken, een restauratie- werkplaats, een grootbeeld filmtheater, een simulator en een hal van 6000 m² met vliegtuigen. Ook is er een prachtig buitenterrein met nostalgische vliegtuigen en diverse historische luchtvaartgebouwen zoals het perfect nagebouwde vooroorlogse Schiphol gebouw uit 1928. Ervaar de Nederlandse luchtvaart van toen en nu!

Bewonder meer dan 100 unieke oude en nieuwe vliegtoestellen van dichtbij. Stap aan boord van een echte Boeing 747 Jumbo Jet of bekijk de spectaculaire 4D-film. De burgerluchtvaart bestaat al meer dan 100 jaar. Om dat te vieren is het binnen museum van Aviodrome volledig vernieuwd! De nieuwe, interactieve expositie toont iconische toestellen en vertelt het avontuurlijke verhaal van pioniers uit de luchtvaart. Na de rondleiding die ca. 1,5 uur duurt, heeft u nog even de tijd om zelf rond te kijken of iets (voor eigen rekening) te gebruiken in het restaurant. Mensen met een Museumjaarkaart of BankGiro Loterij VIP kaart hebben gratis entree; wij verrekenen dit met u op de eindnota. Zonder de 2 gidsen krijgt u een korting van ca. € 155,00.

12:30 uur 
Vertrek richting uw lunchlocatie.

13:15 uur
Op een mooie locatie in hartje Elburg staat een uitstekend lunchbuffet voor u klaar dat er als volgt uit kan zien: soep, kroket, diverse soorten luxebrood en bolletjes, luxe vruchten-roombroodjes, kaasbeleg, diverse vleesbeleg, zoetwaren, roomboter en onbeperkt thee, koffie en (karne)melk.  Dit buffet kunt u eventueel uitbreiden met 2 soorten salade (toeslag ca. € 1,50 p.p.) of een visplank met haring, zalm en forel (toeslag ca. € 4,00 p.p.).

Eventueel is een warme lunch ook mogelijk, bijvoorbeeld:
* groentesoep
* gesneden rollade of schnitzel of kipfilet, met gebakken aardappelen, frites, warme
groenten, salade en mayonaise
* mini sorbet vanille-ijs met aardbeiensaus en slagroom
Kiest u hiervoor in plaats van het lunchbuffet met kroket en soep dan betaalt u een toeslag van ca. € 3,00

Liever een koud- & warm buffet tussen de middag? Ook dat kan:
kop groentesoep, salade van de dag, appelcompote of stoofperen, rauwkostsalade, runder- stoofpotje, cajun schotel, gebakken kibbeling, gehaktballetjes, satéstokjes, frites, gebakken aardappelen, stokbrood en kruidenboter. Het dessert bestaat uit een mini sorbet vanille-ijs met aardbeiensaus en slagroom. Kiest u voor het buffet in plaats van het 3 gangen diner, dan betaalt u een toeslag van ca. € 6,00 p.p.  Drankjes Hollandse bar kosten op deze locatie ca. € 3,00 per stuk/ Drankjes Hollandse Bar all-in maximaal 2 uur ca. € 10,00 p.p.

15:00 uur
Er zijn diverse mogelijkheden om de rest van de middag door te brengen.

* Vliegveld Teuge op ca. 50 minuten rijden vanuit Elburg.
Bij het vliegveld aangekomen stapt de gids aan boord van de bus en begint met uitleg vliegbedrijf Special Air Services. Hier wordt het gezelschap in tweeën gedeeld. De ene helft blijft in de bus en de andere helft krijgt uitleg in de passagierscabine van de flight-simulator. (Er wordt géén vlucht nagebootst). De bus rijdt o.a. over de taxibaan en stopt onderweg bij bijzonderheden. Uw gezelschap blijft dan gewoon aan boord van de bus. Na 45 minuten wisselt het gezelschap. De totale rondleiding duurt ca. 1,5 uur.                

Vliegveld Teuge
Midden op de Veluwe onder de ‘rook’ van Apeldoorn ligt al sinds 1936 Vliegveld Teuge. Op 2 augustus 1945 landde hier de Koninklijke familie vanuit Canada na hun verblijf tijdens de Tweede        Wereldoorlog. Prinses Juliana kwam samen met de prinsesjes Beatrix, Irene en Margriet in twee vliegtuigen weer voet op Nederlandse bodem zetten. Vliegveld Teuge is een gezellig en gastvrij vliegveld met een speciale ‘Kijkhoek’ en een prachtig uitzicht over het hele vliegveld. Laat u verrassen door een rondleiding over het vliegveld met verhalen en bezienswaardigheden van toen en nu. Totale duur ca. 1,5 uur/Kosten ca. € 6,00 p.p.

* Bezoek aan de Historische Botterwerf Elburg
In het museale deel van de werf maakt u kennis met de traditionele botterbouw en de historie van de visserij. Diverse soorten (miniatuur) botters staan uitgestald en oude ambachten worden getoond. In de grote loodsen worden de botters gerestaureerd en vaarklaar gemaakt. Vanaf de balustrade kan het publiek dit waarnemen. Niet alleen het decor van de oude botters, maar de totale beleving maakt dat oude tijden herleven. Dit is niet alleen te zien, maar zeker ook te ruiken! U wordt via een vaste looproute meegenomen vanuit het verleden naar het heden. De filmzaal toont oude beelden die tot de verbeelding spreken en de gidsen vertellen op een boeiende wijze de verhalen van vroeger. Hoe de oude vissers bij regen, wind en storm hun werk moesten doen op de voormalige Zuiderzee. Totale duur ca. 1 uur/Kosten ca. € 3,50 p.p.

* Havenwandeling met gids
Ga mee voor een prachtige wandeling door het havengebied. Inclusief een bezoek aan de Botterwerf en de visafslag. Een deskundige gids vertelt u alles over de visserijgeschiedenis van Elburg. Duur ca. 2 uur/Kosten ca. € 8,00 p.p.

* Zandverhalen; Elburgs nieuwste attractie!
Een echte aanrader en werkelijk prachtig om te bezoeken!
Geniet van 1 van ’s werelds grootste binnen-zandprojecten. Met zo’n 4000 m3 zand, tientallen sluisdeuren, 1000 jaren oude olijfbomen, botters en beeldhouwwerken, komen de verhalen van onze cultuur tot leven! Duur ca. 1,5 uur/Entree ca. € 16,00 per persoon.

* Historische Museumboerderij op ca. 10 minuten rijden vanaf Elburg centrum
Bij de historische Museumboerderij aangekomen wordt u ontvangen met een kopje koffie of thee met heerlijke krentenwegge met boter, terwijl u luistert naar een leuke uitleg met diapresentatie.  Aansluitend heeft u de tijd om rond te kijken; zeer de moeite waard; u waant zich terug in tijd! Op de deel vindt u een steeds wisselende expositie en in de heerdt kunt u zien hoe men vroeger leefde; dit deel is authentiek ingericht met o.a. een volledig ingerichte pronkkamer, keuken, zijkamer (waar opa en oma woonden) en een kelder. Verder heb je buiten nog de hooiberg, de wagenschuur en de bijenstal en ook mensen die van klederdrachten houden komen hier aan hun trekken! Totale duur ruim 1,5 uur/Kosten inclusief 1 x koffie of thee met krentenwegge en presentatie ca. € 7,75 p.p.

* Bezoek aan Joods Museum Sjoel Elburg.
Inmiddels is het museum wederom uitgebreid en geeft het een ontroerende kijk op het leven van de Joden in de Mediene (de provincie). Nergens is dit thema zo mooi uitgewerkt als in dit museum. Sjoel Elburg is geen Holocaust museum, maar het museum besteedt wel degelijk aandacht aan deze zwarte bladzijde van de geschiedenis. Actuele thema’s als verdraagzaamheid en integratie worden boeiend gepresenteerd. Het museum is grotendeels op de begane grond, alleen de ‘vrouwengalerij’ in de voormalige Synagoge is via een trap bereikbaar.
Kosten entree ca/ € 7,00 p.p./ Duur ca. 1-1,5 uur (entree Museumjaarkaart gratis) Ook te combineren met een mooie wandeling door Joods Elburg.

* Op bezoek bij de Palingroker; Hij staat bekend in de verre omtrek vanwege de heerlijke paling! Hier krijgt u een leuke uitleg/rondleiding in dit familiebedrijf van ca. 30 – 40 minuten door de eigenaar! Kosten ca. € 5,50 p.p./er zijn hier geen zitplaatsen.

* Bezoek aan de historische visafslag!
Het gebouw in de haven dateert uit 1916 en na het sluiten van de deuren werd het gebouwtje verkocht aan een boer die het gebruikte als schuur voor het vee! In 1985 werd de oude visafslag teruggekocht en na een grondige restauratie fungeert de visafslag als een leuk en interessant visserijmuseum met als pronkstuk de unieke afmijn-klok. Duur ca. 30-40 minuten/Kosten ca. € 3,00 per persoon incl. het mijnen van een paar visjes!

* Rondvaart over het Veluwemeer van ca. 50 minuten met uitleg van de schipper. Kosten ca. € 7,00 p.p. 1 kopje koffie/thee met cake aan boord kost € 3,00 p.p. De boot vertrekt ieder heel uur!

* En natuurlijk is vrije tijd in het historische Elburg ook zeer de moeite waard! Geniet van de leuke winkels, de prachtige monumenten, de mooie haven en de gezellige terrasjes!

16:45 uur
(dit kan ook eerder of later zijn; afhankelijk van uw programma). Vertrek huiswaarts.

18:00 uur
Verwachte thuiskomst; einde van het programma.

Prijsindicatie:

35 – 44 personen € 61,00 per persoon
45 – 62 personen € 58,50 per persoon
Uiteraard zijn andere aantallen en variaties op bovenstaand programma ook mogelijk; prijzen en suggesties op aanvraag.

Deze prijs is inclusief:

* vervoer per luxe touringcar voorzien van airco en toilet
* 2 kopjes koffie of thee met appelgebak
* entree Aviodrome
* lunchbuffet met soep, kroket en drankjes als beschreven
* middagprogramma (excl. entreegelden; dit is afhankelijk van waar u voor kiest)
* verzorging van de chauffeur