Marken & Volendam

09:00 uur
Onze chauffeur staat voor en uw gasten hebben de tijd om in te stappen. Aansluitend vertrekt u per luxe touringcar met airco en toilet richting Marken.

10:30 uur
Op Marken aangekomen wandelt u in een paar minuten van de parkeerplaats naar het restaurant waar u hartelijk wordt verwelkomd met een kopje koffie of thee en Marker taart; een heel speciale taart met een verhaal dat u er natuurlijk gratis bij krijgt!

11:00 uur
De gidsen in klederdracht staan al klaar en nemen u mee voor een mooie rondwandeling over Marken; zij vertellen u de leukste anekdotes en wetenswaardigheden over dit bijzondere stukje Nederland!

Marken is een bijzonder en kleurrijk schiereiland in het Markermeer op een steenworp afstand van Amsterdam. Doordat het tot 1957 een eiland was, zijn gebruiken en tradities lang bewaard gebleven en staan de houten huizen er prachtig bij. U loopt door smalle stegen, over ophaalbruggen en tussen de houten huizen en overal lijkt de tijd stil te staan. Strak witgeschilderde kozijnen steken scherp af tegen het zwart en groen van de glimmende schotten. De was wappert aan de roop, de koeien lopen in het groen tussen de weidevogels en in de haven dobberen de schepen.

De klederdracht van Marken stamt uit de late middeleeuwen. Er is in de loop van de eeuwen veel veranderd, ook de traditionele kleding gaat met de mode mee. In het huidige straatbeeld wordt de klederdracht bijna niet meer gezien maar de gidsen op Marken zijn wel gekleed in de originele klederdracht. Ook het Marker Museum staat er vol mee en het fanfarekorps Juliana draagt het als uniform. 

Wat is er te verder nog te doen op Marken:
U kunt o.a. een bezoek aan, bijvoorbeeld, het Marker Museum (entree ca. € 3,00 p.p.) de Klompenmakerij (naast de parkeerplaats/gratis entree) of de kerk.

12:45 uur
De boot vertrekt over de Gouwzee richting Marken. Deze tocht duurt ca. 30 minuten en de boot vaart na 12 uur om kwart over en kwart voor het hele uur naar Volendam. Uiteraard kunt u ook de boot van 12.15 uur reserveren!

13:15 uur
In de haven van Volendam aangekomen is het eerst tijd voor een lekkere lunch: kroket, wit- en bruin brood, bolletjes, krentenbrood (kaneel, suiker en spijs), Tulband (Moskovisch), 5 soorten vleeswaren, 2 soorten kaas, roggebrood, koffie, thee en melk naar wens.

Wilt u een luxe lunchbuffet dan kan dat ook; toeslag € 11,00 per persoon: kopje Volendammer vissoep of kopje huisgemaakte tomatensoep, diverse belegde broodjes (vis, vlees & kaas), luxe Volendammer salade, rijk gevulde groene salade, Mexicaanse kiptortilla, kibbeling met remouladesaus, haring met uitjes en zuur, weckpotje met verse fruitsalade en onbeperkt koffie, thee en jus d’orange.

14:30 uur
Na de lunch heeft u vrije tijd en kunnen uw gasten even de gezellige sfeer van het mooie Volendam opsnuiven! Uiteraard kunnen wij hier ook iets voor u reserveren, bijvoorbeeld:
* Foto met de hele groep in Klederdracht (dit kost ca. € 9,00 p.p. en iedereen krijgt na afloop een foto)
* Rondleiding bij de klompen- en kaasmakerij aan de rand van Volendam (gratis bij het afnemen van 1 consumptie)
* Volendam Experience inclusief ontvangst met koffie/gebak in de skybox van Jan Smit (ca. € 8,00 per persoon)

De Volendam Experience
Dit is de meest leuke manier om een dagje Volendam te doen! Je begint met koffie met gebak in de Skybox van Jan Smit, en daarna is er een presentatie en rondleiding door Jan Smit zelf (virtueel!). Dit is een leuke en eigentijdse presentatie van de Volendammer cultuur. Hoe komt het dat Volendammers zo succesvol zijn in muziek, sport en ondernemen? Het antwoord op die vraag krijgt de groep op een zeer interactieve en humoristische manier…. echt leuk gedaan!

Vanuit de Skybox en de Experience is er uitzicht op het veld in het stadion van FC Volendam waar de selectie iedere dag traint. Hele goeie kans dus dat je de échte Jan Smit ook nog tegen komt want hij zit in het dagelijks bestuur van de voetbalclub en anders  kun je altijd nog even op zijn eigen stadionstoel zitten! De groepen krijgen altijd een eigen rondleider mee, bijna allemaal gepensioneerde Volendammers die prachtige verhalen kunnen vertellen!

*Ook is het mogelijk om mee te doen aan de Sterrenspeurtocht door Volendam!
Met deze speurtocht komt u op speelse wijze ook alles te weten over de geschiedenis van Volendam, de bakermat van de beroemde Palingpop. Speur ook naar de huizen van Jan Smit en zus Monique en de moeder van Jolanthe. Bijkomen kunt u in de stamkroeg van Jan Smit (als u hem vindt). En weet u de lagere school van de 3 J’s te achterhalen en de plek waar Jantje Smit op zangkoor zat? Het team dat terugkomt met de juiste antwoorden & foto’s krijgt een leuk aandenken! Kosten ca. € 22,00 per persoon/ duur ca. 2 uur.

16:30 uur
Vertrek vanaf de bus parkeerplaats in Volendam; uiteraard kunt u ook eerder of later vertrekken; extra bushuur komt op ca. € 60,00 per uur. Vertrek naar huis.

18:00 uur
Verwachte thuiskomst; einde van het programma.

Prijsindicatie:

35 -44 personen € 61,00 per persoon
45- 62 personen € 57,00 per persoon
Uiteraard zijn andere aantallen en variaties op dit programma ook mogelijk; prijzen en suggesties op aanvraag.

Deze prijs is inclusief:

* vervoer per luxe touringcar met airco en toilet
* koffie of thee met Marker taart (en uitleg!)
* rondwandeling met gidsen in Klederdracht op Marken
* boottocht Marken – Volendam ca. 30 minuten
* lunch met kroket en drankjes als beschreven
* vrije tijd Volendam
* verzorging van de chauffeur

foto’s eigen archief en 2 & 6 © Marken, Stichting Promotie Waterland.