Per trein naar Berlijn!

OOK VOOR EEN TREINREIS NAAR BIJVOORBEELD LONDEN – BERLIJN – PARIJS KUNT U BIJ ONS TERECHT!

Dag 1,

08:02 uur
Vertrek vanaf Apeldoorn NS Station (dit kan uiteraard ook een ander station zijn en eventueel vervoer van uw bedrijf naar het NS Station regelen wij graag voor u) naar Berlijn. Aan boord kan men uiteraard koffie, thee, fris en een snack bestellen maar indien gewenst kunnen wij ook zorgen voor goed gevulde rugzakjes (met uw logo!) die al uw gasten bij vertrek krijgen uitgereikt. Kosten ca. € 22,50 per persoon.

13:07 uur
Verwachte aankomst* in Berlijn op het Hauptbahnhof. * Dagje Uit is niet aansprakelijk voor eventuele vertragingen en de eventuele gevolgen die hieruit voortvloeien.

Nadat iedereen is uitgestapt loopt u in ca. 10 minuten met elkaar richting uw hotel dat vlakbij het station gelegen is. Hier kunt u de bagage alvast afgeven bij de receptie waar men zorgt dat deze veilig staat. (Wij raden aan om nog niet in te checken omdat je dan toch zo weer een uurtje kwijt bent en meestal kan dit ook pas na 15.00 uur).

Uw hotel in Berlijn/bijvoorbeeld:

***Motel One Berlin Hauptbahnhof
Dit moderne hotel ligt direct tegenover het centraal station van Berlijn. Het biedt geluiddichte kamers met een flatscreen-tv, een trendy lounge, een ondergrondse parkeergarage en gratis WiFi. Het rookvrije Motel One Berlin- Hauptbahnhof beschikt over stijlvolle kamers met airconditioning. Elke badkamer heeft een donker granieten interieur en een regendouche. De stijlvolle One Lounge van Motel One Berlin fungeert als ontbijtruimte, bar en 24-uursreceptie. Een andere optie vlakbij het Hauptbahnhof is het IBIS hotel en uiteraard zijn er verder vanaf het station ook voldoende mogelijkheden. De Rijksdag bevindt zich op ca. 1 km van het Hauptbahnhof en vanaf het Hauptbahnhof bent u met de S-Bahn ook al in 7 minuten bij de Alexanderplatz.

13:45 uur
Nadat de bagage is afgegeven in het hotel (men kan ook even van het toilet gebruik maken uiteraard) is het tijd voor het middagprogramma! Het is natuurlijk het leukst om te beginnen met het verkennen van de stad zodat iedereen weet wat er allemaal te zien en te beleven is in deze metropool! Omdat u al een flinke treinreis achter de rug heeft is het een echte aanrader om Berlijn per fiets te ontdekken!

* FIETSTOCHT BERLIJN 3 UUR (fietsen worden bij hotel afgeleverd!)
Er zijn diverse routes mogelijk zoals het Hart van Berlijn, het Berlijn van Hitler en het de Berliner Muur tocht; om een mooie eerste indruk van de stad te krijgen raden wij u de tocht door het Hart van Berlijn aan;
Berlijn – ooit de grootste industriestad van Europa – is wereldgeschiedenis op elke straathoek. Tot het einde van de Eerste Wereldoorlog was Berlin-Mitte het centrum van het Duitse keizerrijk; na de WOI het slagveld van communisten en nationaalsocialisten. Hier begaat Hitler zelfmoord in een totaal verwoeste „Welthauptstadt Germania“. Na 1945 is er de deling van Duitsland en zijn hoofdstad die met de bouw van de Berlijnse Muur in 1961 definitief lijkt. Maar dan in november 1989; de val van de muur en de hereniging van Duitsland!  Berlijn wordt het centrum van techno muziek en regering en parlement komen. Er wordt gebouwd, gebouwd en nog eens gebouwd. Het wordt allemaal mooier, moderner en chiquer. Maar klaar? Dat lijkt het nooit te zijn! Kortom; een mooie en gezellige fietstocht langs de belangrijkste bezienswaardigheden door het oude en nieuwe centrum van Berlijn!

Uw gezelschap wordt (bij grote groepen) verdeeld in kleine groepen van ca. 15 personen en elk groepje krijgt een Nederlandstalige gids mee die je van alles vertelt onderweg. Er wordt uiteraard onderweg ook regelmatig stil gestaan! Duur ca. 3 uur, inclusief begeleiding van Nederlandstalige gidsen, fietshuur, kosten voor transport van de fietsen naar het hotel/startpunt. De tocht eindigt rond 17.00 – 17.15 uur bij het fietsverhuurbedrijf en daar vandaan gaat u verder per S Bahn richting de dinerlocatie nabij Alexanderplatz. Uiteraard zorgen wij voor de metrokaarten!
Toch liever een bustocht van een uur of 3 met gids? Uiteraard kan dat ook en een wandeling is ook mogelijk met gidsen.

18:00 uur
Op een leuke locatie am Alexanderplatz tegenover de Televisietoren staat in een apart gedeelte van het restaurant een uitgebreid en goed verzorgd buffet voor u klaar waarbij tevens twee drankjes zijn inbegrepen (bier, huiswijn en frisdranken).

Het buffet ziet er als volgt uit:
Voorgerechten:
Variationen von Räucherfisch mit Sahnemeerrettich/diverse soorten gerookte vis met roomrettich (soort sausje), Antipasti-Auswahl; selectie van Italiaanse voorgerechten zoals Eingelegtes Gemüse vom Grill in Olivenöl mit frischen Kräutern/groenten van de grill met verse kruiden in olie gebakken, Auswahl an gemischten Salaten von Geflügel, Fisch und Nudeln herzhaft mariniert/diverse gemengde salades van gevogelte, vis en pasta met dressings, Rohkostsalate aus der Region/Karotten, Gurken, Radieschen, Kohlrabi und Tomaten –sowie bunte Blattsalate dazu servieren wir eine Auswahl an Salatdressings / diverse soorten groene salades met bijpassende dressings, Brot und Brötchenauswahl mit Butter/diverse soorten brood en broodjes met boter, Täglich wechselnde Tagessuppe/soep van de dag
Warm Buffet
Angebot von verschiedenem Fleisch, Fisch und Geflügel mit korrespondierenden Saucen, gemischten Beilagen und saisonalem Gemüse/Diverse soorten vlees-, (zit ook schnitzel bij!), vis- en gevogeltegerechten met bijpassende sauzen, groenten van het seizoen en aardappelgarnituur
Dessert
mit frischen Blechkuchen aus unserer hauseigenen Patisserie/verse huisgebakken taart, Gemischte Creme mit Fruchtmark / diverse soorten cremes en vruchten- en chocolademousse, Frucht und Schokoladenvariationen vom Mousse, Frischen Obstsalat / verse fruitsalade

20:30 uur
Na het diner of buffet is het tijd voor een bezoek aan de Beroemde Fersenhturm! U bent nu toch al op de Alexanderplatz met haar beroemde tv-toren dus waarom niet even naar boven om te genieten van een spectaculair uitzicht op ‘Berlin by night’’!?

De Berliner Fernsehturm is naast de Brandenburger Tor en de Reichstag een van de belangrijkste herkenningspunten van Berlijn. Zonder Fernsehturm is Berlijn geen Berlijn!

Over de Berlijnse Fernsehturm De 365-meter hoge toren is naast een functionele televisietoren uit DDR-tijden ook een populair uitzicht platform én het hoogste bouwwerk in Duitsland.
Door de grote bal onder de spitse toren is de Fernsehturm erg herkenbaar en dankzij zijn hoogte zie je de Fernsehturm vanuit bijna alle hoeken van Berlijn boven de rest van de stad uitsteken. In die bol zit een uitkijkplatform en een restaurant waar je kunt genieten van het prachtige uitzicht over Berlijn, en tot zelfs ver daarbuiten.

De Feiten
De Fernsehturm is 368 meter hoog en daarmee het hoogste gebouw van Berlijn. Op 203 meter hoogte bevinden zich een restaurant en een uitzichtplatform. De toren is gebouwd tussen 1965 en 1969. Op 3 oktober 1969 is de Fernsehturm in gebruik genomen. De Fernsehturm bevindt zich in het voormalige Oost-Berlijn. West-Berlijn had de beschikking over een radiotoren, de Funkturm (ook deze kun je bezoeken). De toren bestaat uit een betonnen mast met daarin twee liftschachten. Bovenop het betonnen deel bevindt zich een bol bedekt met plaatstaal met daarin het uitzichtplatform en een restaurant. Let op: ook al heb je gereserveerd; het kan zijn dat je even moet wachten in de rij…. of u moet een ‘fast track’ ticket kopen; toeslag ca. € 12, = per persoon.

21:30 uur
U gaat met de S Bahn (paar minuten lopen) naar het Hauptbahnhof en vandaar loop je in 5 minuten naar het hotel! Wij zorgen voor een kaartje enkele reis per S Bahn.
Rond 22 uur bent u terug in uw hotel (of u gaat nog even van het nachtleven genieten!) Einde dag 1

Dag 2,

07:30 uur
Er staat een goed verzorgd ontbijtbuffet voor u klaar in uw hotel.

08:30 uur
Iedereen is inmiddels uitgecheckt en de gidsen staan klaar om u mee te nemen voor een prachtige stadstour per bus (wij zullen vervoer inhuren ter plaatse) waarbij zij u meenemen langs alle highlights van de stad zoals de Reichstag, Brandenburger Tor, Gedächtniskirche, Kaufhaus des Westens, resten van de muur etc.). Onderweg tijdens de stadstour wordt er ook regelmatig gestopt bij bijvoorbeeld de Mauergedenkstätte  http://www.berliner-mauer -gedenkstaette.de/de/ waar uw gids een duidelijke uitleg geeft over het DDR-regime en de bouw en val van de muur (zeer de moeite waard en indrukwekkend).

Nadat de Berlijnse Muur in 1989 is gevallen, zijn de meeste stukken muur zo snel mogelijk uit de stad verdwenen. Iedereen, op de DDR-staatshoofden na, was blij dat die verdomde muur eindelijk weg was. Waarom zou je die dan nog behouden? Voor diegenen die de Koude Oorlog niet bewust hebben meegemaakt, is het nu dus lastig een voorstelling te maken hoe het leven met de muur was. Hier krijg je daar dus een goed en indrukwekkend beeld van. Naast een origineel stuk muur met wachttoren staan er ook veel informatieborden over vluchtpogingen die in de Bernauer Straße hebben plaats gevonden. De straat maakte deel uit van de Franse sector van West-Berlijn en de deuren en ramen van de huizen werden nadien dichtgemetseld. De Bernauer Straße is belangrijk in de geschiedenis van Berlijn, omdat hier net na de afsluiting van de Sectorengrenzen, in augustus 1961, mensen uit hun ramen zijn gesprongen om aan het DDR-regime te ontsnappen. Hun huizen stonden in Oost-Berlijn, maar de stoep voor hun voordeur was West-Berlijn en de enige mogelijkheid om nog te kunnen ontsnappen, was door te springen in het Westen vanaf een verdieping. Verder is de Bernauer Straße bekend vanwege de vele tunnels die hier zijn gegraven van West naar Ost en door die tunnels zijn tientallen mensen uit Oost-Berlijn gevlucht, in totaal zijn er 5.000 inwoners van Oost-Berlijn naar het Westen gevlucht. Hierbij kwamen er 192 om het leven.

Ook een bezoek aan Topografie des Terrors  http://www.topographie.de/ waar je de gruwelijke macht van de Nazi kopstukken ziet in een indrukwekkende en gratis tentoonstelling, is zeer de moeite waard.

Uiteraard kunt u tijdens de tour ook andere plekken bezoeken die niet direct in het centrum gelegen zijn:
* Rondleiding op vliegveld Tempelhof; De voormalige luchthaven Tempelhof heeft in 2008 haar deuren moeten sluiten. Nu is het terrein omgebouwd tot park en kun je er waanzinnig skateboarden, fietsen of hardlopen. Aan de rand van het park zijn community tuintjes aangelegd en in het luchthavengebouw in nazi-bouwstijl worden rondleidingen gegeven.

* Rondleiding in de voormalige Stasi Gefängnis; Bijna alle rondleidingen worden gegeven door betrokkenen van de gevangenis: ex-gedetineerden, getuigen en bezoekers vertellen vanuit de grond van hun hart over hun ervaringen met betrekking tot de gevangenis en de Stasi in het algemeen. Verhalen over fysieke en psychologische marteling, slaapgebrek, ziektes en eenzame opsluiting komen aan de lopende band. Een “leuk bezoek” is het dus niet, wel is het de beste manier om een kijkje te nemen in het andere Berlijn en het andere gezicht van de DDR.

De Gedenkstätte Berlin-Hohenschönhausen is een museum in Berlijn. Dit museum is het voormalig Stasigevangenis dat in 1995, als museum, werd geopend. Het gebouw was onderdeel van een enorm complex, dat in 1938 verrees. In mei 1945 zetten de Russische bezetters hier een speciaal doorgangskamp op, waarin zij oorlogsmisdadigers en lieden met verdachte politieke ideeën opsloten. In 1946 werd het compl ex ingericht als gevangenis van de KGB en in 1951 kwam het in handen van de Stasi. Binnen zien bezoekers een transportbus, cellen en ondervragingsruimten waarvan er twee geen ramen hebben en met rubber zijn bekleed. In de kelders bevond zich de zogeheten ‘onderzeeër’, een cellenblok zonder daglicht, waarin de gevaarlijkste verdachten werden geïnterneerd. Dit cellenblok zit direct onder de keuken van het complex. Uit het plafond stak een pijpje die de geuren van de keuken uitstootte waardoor de gevangenen een hongerig gevoel kregen. Geïnterneerden mochten elkaar niet zien of contact maken met elkaar. Als een gevangene voor verhoor uit zijn cel werd gehaald, dan brandde er een rode lamp boven een gangdeur. Bij zo’n verhoor ging het er in het begin vriendelijk aan toe. Men kreeg koffie of sigaretten aangeboden en ze kregen tegelijkertijd al te horen, wie men was, wat voor werk ze deden en met wie ze omgingen. Ze moesten daarbij wel, met hun beide handen, tussen het zitvlak en het stoelkussen zitten. Dit laatste werd gedaan omdat dan de lichaamsgeur werd opgenomen in de stof van de kussen en, na het verhoor, een pluk daarvan in een plastic bekertje werd gedaan en bewaard voor latere opsporing.

Ter extra informatie:
Een bezoek aan dit museum moet worden aangevraagd en is alleen mogelijk indien nog gidsen beschikbaar op het desgewenste tijdstip. Het is wel een bezoek dat zeer veel indruk zal maken en waar je niet bepaald vrolijk vandaan komt dus kijk wel of dit geschikt is voor uw gasten. Een bezoek duurt ca. 2 uur en entree kost € 9,50 per persoon incl. Duitse gids.

* Rondvaart Berlijn Vanaf 10 uur ’s morgens is het ook mogelijk om een rondvaart van ca. 1 uur te maken. Deze vertrekt op diverse punten in het centrum van de stad. Dit kunnen we eventueel na de stadstour nog doen. Duur ca. 1 uur/Kosten ca. € 17,50 per persoon.

* Voormalig Concentratiekamp Sachsenhausen. Ten noorden, op ca. 1 uur rijden van Berlijn, ligt Sachsenhausen Memorial. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog zijn in het Sachsenhausen concentratiekamp zo’n 50.000 mensen omgekomen. Het kamp werd in 1936 gebouwd door gevangenen uit Esterwegen. Als gevolg van de wreedheden van de SS-bewakers en ondervoeding, overleefden de meesten gevangenen dit kamp niet. U bezoekt onder andere de strafcellen, het crematorium en het executieterrein, de ziekenhuisafdeling pathologie en de plek waar slachtoffers werden ‘gedumpt’.  Entree is gratis/ rondleiding Nederlands kost ca. € 9,00 per persoon/ beschikbaarheid op aanvraag/ exclusief eventuele extra buskosten omdat dit buiten de stad ligt.   

12:30 uur
De tour eindigt in het centrum van de stad; wij raden u aan uw gasten vrije tijd te geven zodat zij zelf ook nog een paar uur kunnen genieten van al het moois wat deze bruisende stad te bieden heeft! Uiteraard kunnen wij nog een lunch voor u verzorgen maar dan moet je toch rekenen op ca. 1,5 uur. U zou de mensen ook een envelopje mee kunnen geven met daarin bijvoorbeeld € 20,00 per persoon om zelf op een leuke plek te lunchen!

15:45 uur
Iedereen wordt terugverwacht bij het hotel om de bagage af te halen en daarna samen richting Hauptbahnhof te lopen.

16:34 uur
Vertrek van de trein naar Apeldoorn; er zijn geen maaltijden aan boord verkrijgbaar. Wel zijn er op het station allerlei leuke winkels met ‘eten’ dus wij raden u aan de mensen daar iets te laten kopen zodat zijn wat te eten hebben onderweg. Uiteraard kunnen we het diner ook in Berlijn gebruiken en een trein (of 2) later gaan; wij zoeken de mogelijkheden graag voor u uit!

21:58 uur
Verwachte aankomst in Apeldoorn; ook hier geldt dat Dagje Uit niet aansprakelijk is voor eventuele vertragingen; einde van het programma.

Prijsindicatie/prijs is sterk afhankelijk van de datum en keuze van het hotel:
Treinreis & Hotel met ontbijt € 329,50 per persoon,
Toeslag 1 persoons kamer       €   72,50 per nacht/per persoon
Programma Berlijn                   € 169,50 per persoon
Iedereen dient in het bezit te zijn van een geldig reisdocument

Bovenstaande prijzen zijn inclusief:
* Treinreis 2e klas Nederland – Berlijn v.v.
* 3 Uur durende fietstour ‘Hart van Berlijn’ onder leiding van deskundige NL talige gidsen incl. fietshuur
* Dinerbuffet 1e dag (incl. 2 drankjes)
* Kaartje S Bahn 1e dag Alexanderplatz – Hauptbahnhof
* Entree en lift Tv-Toren Berlin naar 203 meter
* 1 overnachting in een 2 persoonskamer met douche, wc, haarföhn en tv
* Ontbijtbuffet 2e dag
* 4 uur durende tour Berlijn o.l.v. 3 gidsen inclusief huur Duitse touringcars
* Vrije tijd Berlijn 2e dag
* Begeleiding door medewerker van Dagje Uit (gratis maar te allen tijde onder voorbehoud)

Deze prijs is exclusief:
* overige maaltijden en drankjes
* verzekeringen