2 Dagen Meyer Werf & Gevangenismuseum

Dag 1, vrijdag

10:00 uur
Uw chauffeur van staat voor en uw gasten hebben de tijd om in te stappen. Aansluitend vertrekt u richting Duitsland. Onderweg zorgt u zelf voor iets lekkers aan boord maar uiteraard kunnen wij ook een koffiestop voor u regelen; kosten voor 2 x koffie of thee met gebak zijn ca. € 8,50 p.p. en u moet dan ca. 45 minuten extra rekenen voordat u in Papenburg bent.

12:30 uur
In Papenburg aangekomen staat op een gezellige locatie goed verzorgde lunch voor u klaar die er als volgt uit kan zien: appelsap, sinaasappelsap en koffie, thee of melk, roerei gekookt ei en warme worstjes, diverse soorten worst en ham, kaasplankje met fruit, worst- en eiersalade, zoetbeleg, yoghurt, kwark en cereals en diverse soorten brood en boter.

14:00 uur
Bij de Werf aangekomen is het dan tijd voor een reis door de indrukwekkende wereld van de Oceaanreuzen!
Papenburg is de thuishaven van de grootste cruiseschepen. Tijdens uw bezoek aan de MEYER WERFT ervaart u van dichtbij, hoe de mooiste en meest luxe oceaanreuzen van de wereld worden gebouwd.
De Meyer Werft is een SUPER MODERN BEDRIJF met een traditie van meer dan 200 jaar. Met meer dan 375 m lang, 75 m hoog en 125 m breed behoort het overdekte bouwdok van de werf tot de grootste ter wereld. Cruiseschepen als de „Homeric“, „Mercury“, „Aurora“ en „Radiance of the Seas“ zijn hier van stapel gelopen, en hebben de werf wereldberoemd gemaakt.

U krijgt eerst een interessante ca. 30 minuten durende uitleg (in het Nederlands, indien mogelijk) waarbij u alles over de werf en zijn geschiedenis, de schepen en de overtocht van de boten over de rivier de Ems te horen krijgt.  Daarna gaat u zelf op pad en kunt u o.a. vanuit de 2 bezoekersgalerijen de bouw van de cruiseschepen op afstand volgen. U eindigt uw bezoek aan de werf met een kijkje in het bezoekerscentrum en de Meyer shop.

15:45 uur
Terug in Papenburg hebben uw gasten even vrije tijd in het gezellige centrum met zijn leuke terrasjes en gezellige winkels dus een leuk plaatsje om even rond te neuzen!

Wat is er nog meer te doen in en rond Papenburg:

* Openluchtmuseum Von-Velen-Anlage
In dit museum vindt u veel terug over de geschiedenis van de stad Papenburg. Ervaren museumgidsen begeleiden de groepen en vertellen over het dagelijkse leven van de eerste kolonisten in het levensbedreigende veen.  Levensgrote bronzen figuren zoals “Jan Treck an” of de visser “Hinnerk” brengen de geschiedenis van de kolonisten tot leven. Na de rondleiding kunt u zelf nog even
rondkijken! Duur ca. 1,5 uur/Kosten ca. € 7,50 p.p. incl. rondleiding

* Leuke fietstocht met gids door de stad van 1,5 uur (stadswandeling ook mogelijk).

* Papenburger Zeitspeicher Museum
Hier beleeft u op een interactieve wijze het ontstaan van de stad Papenburg alsmede de geschiedenis van de scheepvaart en scheepsbouw. Ook krijgt u hier een kijkje achter de schermen bij het moderne Automobiel-Test- Terrein ATP. (Dit gebeurt middels een tentoonstelling en diverse films etc. u kunt helaas niet zelf het testterrein bezoeken). Entree ca. € 3,50 per persoon/ duur ca. 1 uur.

* Havenrondvaart Papenburg; duur ca. 1 uur kosten ca. € 14,50 p.p.

* Emssperwerk/Eemskering
(ca. 45 minuten vanaf Papenburg/entree en rondleiding ca. € 8,50 p.p.) ‘De kering die de werf voor cruiseschepen in Papenburg mogelijk maakt’.
Deze bezienswaardigheid is vergelijkbaar met de Nederlandse Deltawerken, het betreft grootste stormvloedkering van Duitsland.  Deze ligt in de omgeving van Leer, ca. 30 km van de Nederlandse grens ter hoogte van Groningen en is zeer interessant om te bezoeken! Er is een rondleiding over het Sperrwerk zelf, een videopresentatie en uitleg met een werkend schaalmodel in de moderne bezoekers ontvangstruimte.  De uitleg is ook in Nederlandse taal mogelijk.  Eventueel is koffie met gebak ook mogelijk in een leuk restaurant in de buurt of bij bijvoorbeeld het Leeraner Miniaturland.

*Leeraner Miniaturland
Een soort Madurodam maar dan in Duitsland! Gelegen in een hal en met buiten ook nog een prachtig park kunt u hier op schaal de geschiedenis van Ost Friesland terugzien.
Er is ook een minigolfbaan aanwezig en voor een drankje en een hapje kan worden gezorgd! Entree ca. € 13,50 per persoon/ Havenrondvaart Leer van 1 uur kost ca. € 11, = per persoon.

17:30 uur
Dit kan ook eerder of later en eventueel kunnen we het diner ook in Nederland gebruiken al liggen de prijzen in Duitsland wel wat lager!

Op een gezellige locatie in Papenburg staat een heerlijk buffet klaar dat er als volgt uit kan zien:
koude gerechten: diverse schalen met vlees, vis en gevogelte en passende sausjes, heerlijk saladebuffet
warme gerechten: vlees, vis en gevogelte-gerechten met keuze uit verschillende groente, – aardappel- en pastavariaties
dessert: toe is er voor iedereen een lekker verrassing-dessert
Uiteraard zijn er ook nog andere mogelijkheden; prijzen en suggesties op aanvraag.

19:30 uur
Vertrek richting uw hotel in Drenthe.

20:30 uur
Aankomst bij een gezellig *** hotel in het centrum van het charmante Zuidlaren. Hier checkt u in en kunt u nog even gezellig napraten in de authentieke hotelbar. Het hotel is voorzien van moderne kamers met gratis koffie- en theefaciliteiten en gratis WiFi. Het hotel verzorgt een ontbijtbuffet in de lichte ontbijtzaal met uitzicht op de Brink.

TIP:
Wilt u liever na uw bezoek aan de werf gelijk door naar uw hotel in Zuidlaren dan kan dat ook! U bent dan rond 17.45 uur bij het hotel in Zuidlaren en nadat iedereen is ingecheckt heeft men even de tijd om zich op te frissen. Rond 18.45 uur staat er dan een goed verzorgd 3 gangen diner, met keuze uit vlees of vis, voor u klaar. De kosten voor het 3 gangen diner in Zuidlaren zijn gelijk aan de kosten voor het buffet in Duitsland.

OVERNACHTING IN PAPENBURG:
Blijft u liever in Papenburg overnachten dan kunt u rond een uur of 5, half zes natuurlijk eerst inchecken in uw hotel en heeft men daarna de gelegenheid zich op te frissen.
U kunt dan rond 19.30 uur gaan dineren.

Blijft u in Papenburg dan kunt u bijvoorbeeld kiezen voor **** Hotel Alte Werft.
Een uitstekend en centraal gelegen hotel met 121 comfortabel ingerichte kamers en suites. Alle kamers beschikken over douche en toilet en bieden gebruik van badjassen, föhn, een gevulde minibar en een flatscreen tv. Verder biedt het hotel WiFi, gratis parkeergelegenheid en gratis gebruik van de fitnessruimte en de sauna. Kiest u voor dit hotel in plaats van het hotel in Zuidlaren dan betaalt u een toeslag van ca. € 35,00 persoon.

Einde dag 1

Dag 2, zaterdag

10:00 uur
Nadat u heeft genoten van een lekker ontbijtbuffet checkt u uit en staat uw chauffeur klaar om u richting Veenhuizen te brengen.

11:00 uur
In Veenhuizen staan uw gidsen al klaar om u mee te nemen voor een mooie en boeiende rondleiding door dit bijzondere museum.

Het Gevangenismuseum brengt in beeld hoe misdadigers vanaf 1600 werden berecht en gestraft. In een tocht door de tijd dwaalt men van schandpaal naar cachot en komt men via de rechtbank uiteindelijk in de hedendaagse gevangenis terecht. De interactieve rechtbank van het museum geeft inzicht in de manier waarop een rechtszaak in Nederland wordt gevoerd, de rechten van de verdachte en de rol die al die dames en heren in zwarte toga spelen. 

Twee keer per jaar organiseert het Gevangenismuseum een tijdelijke expositie. De exposities diepen bepaalde aspecten van detentie en straf uit of zoomen in op actuele thema’s. Veel mensen kennen de geschiedenis van Veenhuizen en de Maatschappij van Weldadigheid wel enigszins, maar hoe was het nou om hier in die tijd te wonen en te werken? Hoe leefde men? Hoe keek men aan tegen dit gedwongen leven op het platteland? En waarom werd men eigenlijk ‘opgezonden’? Persoonlijke verhalen van diverse ‘kolonisten’, zoals de bewoners van deze gestichten genoemd werden. Door middel van beeld, tekst, audiofragmenten, brieven e.d. komen we steeds meer te weten over het leven van diverse individuen. Hun verhalen liggen verspreid over de hele tentoonstelling en de bezoeker kan ze, al lopend door de expositie, met hun meebeleven.
Na de rondleiding die ca. 1,5 uur duurt kan men nog even zelf rondkijken op de binnenplaats en plekken waar u niet geweest bent tijdens de rondleiding!

13:15 uur
Er staat een lekkere lunch voor u klaar: soep, kroket, diverse soorten brood, vleeswaren, kaas, fruitmand, koffie, thee (karne)melk en jus d’orange. Eventueel is een uitgebreider buffet of een lunch op een andere locatie mogelijk. Ook kunt u uw bezoek uitbreiden met een rondje met de boevenbus of een bezoek aan de ‘echte’ gevangenis; vraag ons naar de mogelijkheden!

14:30 uur
Vertrek huiswaarts. Uiteraard kan er onderweg nog een koffie stop gemaakt worden of kunt u nog kiezen voor een andere activiteit zoals bijvoorbeeld een solex tocht, GPS tocht, Wie is de Mol etc. Ook is het mogelijk om in plaats van het Gevangenismuseum een bezoek aan bijvoorbeeld Westerbork of Orvelte te brengen. Of te kiezen voor een actief programma maar ook het Bakkerijmuseum in Hattem (met de geweldig leuke krakelingenshow) een bezoek aan Elburg of een bezoek aan Pantropica, de prachtige Orchideeënkwekerij & Vlindertuinen in de
Noordoostpolder of Giethoorn is een optie dus wilt u meer weten? Dan werken wij het graag voor u uit!

17:00 uur
Verwachte thuiskomst; einde van het programma.

Prijsindicatie:
45 – 62 personen € 225,00 per persoon
Uiteraard zijn andere aantallen of variaties op bovenstaand programma mogelijk; prijzen en suggesties op aanvraag.
iedereen dient in het bezit te zijn van een geldig reisdocument!

Deze prijs is inclusief:
* vervoer per luxe touringcar met airco en toilet
* lunchbuffet inclusief drankjes als beschreven 1e dag
* entree en uitleg met Nederlandstalige gids Meyer Werf
* vrije tijd Papenburg 1e dag
* 3 gangen diner buffet als beschreven 1e dag
* overnachting *** Brinkhotel Zuidlaren op basis van 2 persoons kamers
* ontbijtbuffet 2e dag
* entree en rondleiding Gevangenismuseum 2e dag
* lunchbuffet incl. drankjes als beschreven 2e dag
* verzorging van uw chauffeur (hotel & maaltijden)

Foto’s 7,8 en 9 © Gevangenismuseum Veenhuizen