‘Oranjehotel’, Louwman & Mauritshuis

08:45 uur
Onze touringcar, voorzien van bar, dvd en toilet staat voor en uw gasten hebben de tijd om in te stappen. Aansluitend vertrekken we naar de Hofstad.

10.30 uur
Aangekomen bij Madurodam, dat de laatste jaren een ware metamorfose heeft ondergaan, staat een kopje koffie of thee voor u klaar met heerlijke appeltaart!
Na de koffie heeft u de tijd om zelf rond te kijken. (2e kopje kost ca. € 2,75 p.p.).

In plaats van Madurodam kunt u ook kiezen voor een andere bestemming in of rond Den Haag (zie onderstaande suggesties).

Madurodam, dat moet je meemaken!
Er is zoveel te doen in Madurodam. Van Nederland in het klein tot spectaculaire attracties en de leukste doe-dingen. Je komt ogen tekort tijdens je ontdekkingsreis door ons land.

Nederland in het klein
In de lente staat het park schitterend in bloei en geniet je tussen de Nederlandse gebouwen van honderden bloemen en nog veel meer moois.

The Flying Dutchman
Stap aan boord van een écht Dakota-vliegtuig, doe je stoelriem vast en maak je klaar voor een vlucht die verder gaat dan vliegen. Maak een unieke vlucht vlak over de Amsterdamse grachten, scheer rakelings langs de reusachtige containerschepen in de Rotterdamse haven en dompel ten onder in de muzikale wereld van de Nederlandse DJ’s. Zo zag je Nederland nog nooit.

Nieuw Amsterdam: vaar met het schip De Vergulde Bever van Amsterdam naar Nieuw Amsterdam. Verdedig de wereldstad onderweg tegen de Engelsen: vuur op tijd de kanonnen af! Zo ontdek je de Nederlandse roots van deze bijzondere stad.

Waterwolf: draai aan de radars van de allergrootste stoommachine ter wereld en maak van water land. In de attractie de Waterwolf ga je terug in de tijd en zet je samen het reusachtige gemaal in werking.

Hof van Nederland: schuif aan tafel aan bij de afgevaardigden van de Eerste Vrije Statenvergadering in 1572. Hier ontdek je hoe de basis werd gelegd voor het Nederland van nu, het land waarin wij in vrijheid kunnen leven.

13:00 uur
U gebruikt een lekkere lunch: kroket, diverse soorten brood, vleeswaren, kaas, zoetbeleg en 2 kopjes koffie of thee.

Tijd voor het middagprogramma:

*NATIONAAL MONUMENT ORANJEHOTEL
Het Oranjehotel was de bijnaam voor de Scheveningse gevangenis tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ruim 25.000 mensen zaten hier tussen 1940 en 1945 opgesloten voor verhoor en berechting. Opgepakt voor handelingen die de Duitse bezetter als overtreding zag. Verzetsmensen, maar ook Joden, communisten, Jehova’s getuigen en zwarthandelaren. Al in de oorlog werd de gevangenis het ‘Oranjehotel’ genoemd. Een ode aan de verzetsstrijders die hier vastzaten.

Bekende en onbekende gevangenen
Onder de gevangenen zaten bekende mensen, zoals de ‘Soldaat van Oranje’ Erik Hazelhoff RoelfzemaRudolph CleveringaTitus BrandsmaGeorge MaduroPim Boellaard, Corrie ten BoomTrix Terwindt, Anton de KomSimon Vestdijk, Henri Pieck en Heinz Polzer (Drs. P.). Samen met vele andere, minder bekende personen. Voor velen van hen was het Oranjehotel het beginpunt van jarenlange opsluiting in verschillende Duitse gevangenissen en concentratiekampen. Voor ruim 250 gevangenen was dit het eindpunt. Zij werden op de nabijgelegen  Waalsdorpervlakte gefusilleerd.

Indrukwekkende verhalen
Tot 2009 was de cellenbarak in gebruik als gevangenis en daarom niet toegankelijk. Na een jarenlange restauratie en herinrichting werd in september 2019 het Oranjehotel als herinnerings-centrum en museum door koning Willem-Alexander geopend. In het Nationaal Monument Oranjehotel hoort u nu indrukwekkende verhalen over onrecht, angst, en onzekerheid. Maar ook over hoop, solidariteit en geloof in vrijheid. In de vaste tentoonstelling en films ziet u onder welke omstandigheden de gevangenen hier moesten leven. We laten zien hoe kwetsbaar vrijheid is en welke keuzes mensen maken op het moment dat rechteloosheid, onderdrukking en vervolging de samenleving in zijn greep hebben.

Wat is er te zien?
De vaste tentoonstelling, in de voormalige Dienstvertrekken, vertelt over het gevangenisleven en gevangenissysteem, maar ook over de bezetting, het verzet en de ontwrichting binnen families. Een animatiefilm brengt het dagelijks leven in beeld en laat 24 uur in het Oranjehotel zien. Indrukwekkende verhalen van gevangenen worden geïllustreerd aan de hand van documenten, foto’s, interviews, films en objecten. In een (gratis) audiotour hoor je bovendien persoonlijke verhalen, gebaseerd op brieven, dagboeken en memoires.

Cel 601
In het hart van het cellencomplex bevindt zich Cel 601, een van de dodencellen op de D-gang. Terdoodveroordeelden brachten hier hun laatste nacht door. Sinds het einde van de oorlog is Cel 601, en zijn inventaris, in oorspronkelijke staat bewaard gebleven. De muren tonen de originele inscripties van de gevangenen.

Het Poortje
Het kleine Poortje en de naastgelegen grote poort aan de Van Alkemadelaan gaven tijdens de Tweede Wereldoorlog toegang tot het Oranjehotel. Via het kleine Poortje verlieten terdoodveroordeelde gevangenen het Oranjehotel. Aan de buitenmuur is een plaquette te lezen met een versregel van oud-gevangene Anthonie Donker: ‘Gedenk hun laatste gang door deze poort. Hun leven voor vrijheid en voor recht gegeven. Zet hun strijd voort’. Op 6 september 2019 is het Nationaal Monument Oranjehotel door Koning Willem-Alexander geopend door de grote poort op een kier te zetten. Voortaan is er altijd zicht van buiten naar binnen, en van binnen naar buiten. Entree ca. € 10,00 p.p. Mensen met een MJK hebben gratis entree

*‘’ROYAL TOUR’’ door Koninklijk Den Haag
Onze deskundige gids neemt u mee voor een ca. 1,5 uur durende stadstour per eigen bus, waarbij u alles te weten komt over Den Haag én haar Koninklijke bewoners! U passeert o.a. de Koninklijke Stallen, het Werkpaleis, het woonhuis van Prinses Beatrix en ook wordt de rest van Den Haag niet vergeten! * Route is altijd onder voorbehoud.
Kosten voor de busrit incl. gids ca. € 9,00 per persoon gebaseerd op minimaal 30 gasten.

* PANORAMA MESDAG
Een dagje Den Haag is niet compleet zonder bezoek aan Panorama Mesdag. Dit is de Haagse attractie bij uitstek, stap terug in de tijd en laat je meeslepen in het grootste schilderij van Nederland, Panorama Mesdag, dat kun je niet beschrijven! Stap in het grootste schilderij van Nederland, kijk 360 graden in het rond en onderga de magische illusie van het zins begoochelende panorama uit 1881. Het vergezicht op de zee, de duinen en het oude vissersdorp en opkomende badplaats Scheveningen is geschilderd door Hendrik Willem Mesdag, één van de bekendste kunstenaars van de Haagse School. Met zijn enorme afmeting van 120 x 14 meter is Panorama Mesdag een uniek cultuurhistorisch monument.
Kosten entree groepen ca. € 13,50 per persoon. Op vertoon van de Museumjaarkaart heeft men gratis entree. Bij de entree  is een audioguide inbegrepen.

* MUZEE SCHEVENINGEN
Muzee Scheveningen is een cultuur- en natuurhistorisch museum dat de geschiedenis, cultuur en het dagelijks leven van Scheveningen in beeld brengt, vooral in relatie tot de zee en de visserij. Neem een kijkje in vroegere tijden en proef de sfeer van een Schevenings straatje. In de volgende zaal komt u in een heel andere wereld terecht. Op een avontuurlijke reis onder water daalt u af, van het fonkelende zeeoppervlak tot in de mysterieuze duisternis van de diepzee. Entree ca. € 7,00 p.p. Rondleiding per gids met maximaal 10 personen € 30,00. Op vertoon van de Museumjaarkaart heeft men gratis entree.

OMNIVERSUM DEN HAAG
Hier beleeft u de wereld op een indrukwekkende manier. In dit unieke Grootbeeld-filmtheater worden films om u heen geprojecteerd op een koepelscherm. Aangevuld met waanzinnig geluid is het net of u in de film zit! U kunt verschillende grootbeeldfilms beleven in de genres cultuur, natuur, avontuur en wetenschap. Of u nu meereist langs de meest prachtige gebieden op aarde, zwemt met dolfijnen, zweeft in de ruimte of meegaat op expeditie naar de Zuidpool; in het Omniversum beleeft u de avonturen zelf!
Duur ca. 50 minuten/ aanvang ieder heel uur/ Kosten ca. €15,50 p.p. inclusief bezoek aan het Museon dat in 2022 is samengegaan met het Omniversum. Mensen met een MJK hebben gratis entree.

*MUSEUM VAN KLEEF
Lang, heel lang geleden, toen de straten nog gehuld gingen in de dikke dampen van de steeds meer oprukkende industrialisatie, bloeide er in het oude Haagsche centrum een fabriek van jenevers, bitterextracten en likeuren. Van Kleef stoomdistilleerderij 1ste klasse, opgericht door Lamberthus Theodorus Van Kleef, is gevestigd aan de Lange Beestenmarkt, in het oude Centrum van Den Haag. Een grote verscheidenheid aan dranken werd er gestookt welke in de aangrenzende slijterij werden verkocht.

Van 1842 tot 1986 zijn alle dranken in distilleerderij Van Kleef geproduceerd. Tot 1986, het jaar dat van Kleef als laatste Haagse distilleerderij haar deuren sloot. Besloten werd de distilleerderij, gelegen aansluitend aan het originele 19e -eeuwse winkelgedeelte volledig af te breken. ​De ruimte die nu de museumtuin vormt, was vroeger de distilleerderij. Onder de, in de tuin nieuw gebouwde bottelarij, liggen nog 8 ​alcoholkelders, die tezamen ruim 37.000 liter alcohol kunnen bevatten… ​
Na een grondige restauratie, waarbij het originele winkelinterieur in oude staat hersteld is, open de Van Kleef in 2000 wederom haar deuren. Combineer uw bezoek aan Van Kleef met een rondleiding door de voormalige distilleerderij. De rondleidingen (op papier) zijn gratis beschikbaar. Laat u meevoeren langs drankorgels, originele koperen distilleerketels, stoomketels en leer hoe de oorsprong van de internationaal bekende gin in de Nederlandse jenever te vinden is. Entree is gratis/maximaal aantal gasten ca. 30 per bezoek. De kosten voor een proeverij zijn op aanvraag.

*LOUWMAN MUSEUM
’s Werelds oudste privécollectie van klassieke en antieke motorvoertuigen.
Het Louwman Museum in Den Haag is de plek waar meer dan 130 jaar vooruitgang, innovatie en design zichtbaar vertegenwoordigd is in een unieke collectie van meer dan 275 pronkstukken uit de geschiedenis van de automobiel. Zet koers naar dit unieke museum in Den Haag en vind je droomauto (al mag je hem helaas niet mee naar huis nemen). Er staan geweldige klassieke auto’s in het Louwman Museum, allemaal verzameld door twee generaties van familie Louwman. Een must-see voor iedere autoliefhebber.

Baan je een weg door de oudste privécollectie van auto’s, verzameld door twee generaties van dezelfde familie. Zie hoogtepunten zoals de Benz Patent Motor Car uit 1886, de Panhard et Levassor X19 Labourdette Skiff-Torpedo uit 1912, de Taruffi Italcorsa TARF II uit 1951. Het is moeilijk om favorieten te kiezen; er zijn hier zoveel geweldige auto’s. Naast de uitgebreide collectie automobielen biedt het Louwman Museum nog veel meer. Ook de bijzondere collecties auto gerelateerde kunst, miniaturen, affiches, trofeeën en zelfs vliegtuigen nodigen uit tot een bezoek.
Verder zijn er regelmatig tijdelijke tentoonstellingen. Wisselende exposities, variërend in periode, merk en thema worden tentoongesteld in de Great Hall van het museum.

Bekijk het Louwman Museum met eigen ogen en ontdek waarom het bekend staat als een van de mooiste collecties ter wereld! Kosten entree ca. € 17,50 per persoon. Museumkaart, Vrienden-Loterij VIP-KAART houders hebben op vertoon van de kaart gratis entree.

*MAURITSHUIS
Geniet van de mooiste kunst in het Mauritshuis en ontdek een van de voornaamste collecties Nederlandse en Vlaamse meesterwerken ter wereld!
Zo vind je hier Vermeers beroemde Meisje met de Parel, Rembrandts Anatomische les, het Puttertje van Fabritius en het aardse paradijs en de zondeval van Adam & Eva van Rubens en Brueghel, en nog veel meer! Door de prachtige antieke kroonluchters en zijden wandbekleding ademt het museum de weelderige sfeer die perfect past bij de schitterende kunst.

Het ‘Meisje met de Parel’ staat samen met ‘Sterrennacht’ en ‘De Nachtwacht’ te boek als een van de beroemdste schilderijen uit de Nederlandse geschiedenis. Maar het iconische portret van Vermeer is slechts 1 van de vele meesterwerken die je in het Mauritshuis ontdekt. Het Mauritshuis heeft een permanente collectie met werken van onder meer Rembrandt, Van Dyck, Rubens, Brueghel, Holbein, Hals en Steen, en biedt daarmee absoluut een onmisbare culturele ervaring in Den Haag. Kosten entree ca. € 17,50 p.p. Museumkaart, VriendenLoterij VIP-KAART houders hebben op vertoon van de kaart gratis entree.
Er kan natuurlijk nog veel meer maar zo heeft u een idee van de mogelijkheden en kunt u zelf het ideale dagje uit samenstellen.

18:00 uur
Er staat  een goed verzorgd diner voor u klaar dat er als volgt uit kan zien:
* heldere kippensoep in terrine
* gesneden varkenshaas met een warme groentekrans, gebakken aardappelen en frites, aardappelkroketjes, rabarber en salade
* bosvruchten-mousse 

Uiteraard is een andere locatie of een ander diner ook mogelijk! Zonder diner bent u ca. 2 uur eerder thuis en krijgt u een korting van ca. € 22,00 p.p.

20:30 uur
Verwachte thuiskomst; einde van het programma.

Prijsindicatie:
45-60 personen € 96,00 per persoon
Uiteraard zijn andere aantallen en variaties op bovenstaand programma ook mogelijk; prijzen en suggesties op aanvraag.

Deze prijs is inclusief:
* vervoer per luxe touringcar met airco & toilet
* 2 kopjes koffie of thee met appelgebak
* entree Madurodam
* eenvoudige maar goed verzorgde lunch met kroket en drankjes als beschreven
* vrije tijd Den Haag (excl. entreekosten, afhankelijk van waar u voor kiest)
* 3 gangen diner als beschreven (excl. drankjes)
* verzorging van de chauffeur

Foto 1,4 en 6 persfoto Madurodam