Schokland & Paleis het Loo

09:15 uur        
Onze luxe touringcar voorzien van bar, dvd en toilet, staat voor en uw gasten hebben de tijd om in te stappen. Aansluitend vertrekt u richting Schokland.

10:00 uur
U bent inmiddels bij Schokland aangekomen waar u in een paar minuten vanaf de parkeerplaats naar het restaurant wandelt. Hier wordt u ontvangen met 1 kopje koffie of thee en appelgebak. Toeslag voor een 2e koffie of thee is ca. € 2,00 p.p.

Na de koffie wordt uw gezelschap verdeeld in kleinere groepen en nemen deskundige gidsen u mee voor een leuke wandeling met uitleg, over het eiland. Dit duurt ca. 1 uur.
Daarna heeft u nog de tijd om binnen rond te kijken bij de expositie etc. Ook is  er nog een leuk winkeltje met spulletjes van weleer. Mocht een wandeling te vermoeiend zijn dan kunnen wij ook een leuke vertelling door Jannetje voor u regelen in bijvoorbeeld het kerkje! Zij is een echte Schokker nazaat en vertelt op boeiende wijze over het verleden! Of u kunt de rit per tractor maken! Op comfortabele bankjes met een kussen bekijkt u alles en krijgt u uitleg van de gids. Toeslag ca. € 3,50 p.p.

Schokland was een eiland in de Zuiderzee dat maar weinig boven het water uitstak. Als gevolg van zware stormen en landafslag in de 18e en 19e eeuw werd het leven op Schokland uiteindelijk onhoudbaar. Op last van Koning Willem III werd het eiland in 1859 ontruimd. Na de drooglegging van de Noordoostpolder werd Schokland “een eiland op het droge”. In 1995 is het voormalig eiland Schokland door de UNESCO aangewezen als Werelderfgoed en wordt het wereldwijd gezien als fysieke herinnering aan, en als symbool van, de Nederlandse strijd tegen het water.
De plaatsing op de werelderfgoedlijst is gebaseerd op de uitzonderlijke universele waarde van het integrale cultuurlandsc
hap. Het  “verhaal” van Schokland is fysiek terug te vinden aan het oppervlak en in de bodem in de vorm van terpen, dijken, schepen en bewoningsresten.  Er zijn 166 vindplaatsen op en met name rond het eiland bekend. Daarnaast zijn er tenminste 152 terpen en talloze dijkresten in de omgeving van Schokland te vinden, die de vroegere contouren van het eiland aanduiden en het landverlies in de loop der tijden weerspiegelen. Restanten van gebouwen en oude verkavelingspatronen maken het verhaal van Schokland compleet. 

Mensen met een Museumkaart of Vriendenloterij VIP-kaart hebben op vertoon van de kaart gratis entree. Deze korting van ca. € 4,00 per persoon wordt op de eindnota met u verrekend (wij hebben een arrangement en dus een lagere entreeprijs dan normaal).

12:15 uur
Er staat een lekkere lunch voor u klaar: vleeskroket, diverse soorten brood zoals wit- en bruin, pistoletjes, krentenbol en suikerbrood, diverse vleeswaren, kaas, zoetbeleg en boter. Koffie, thee en melk naar wens.

14:15 uur
In Apeldoorn aangekomen stapt u uit op de bus parkeerplaats en wandelt u in 1 minuut naar de entree waarna u allereerst de tijd heeft de stallen & de tuinen te bewonderen!
Om bij het Paleis en de tuinen te komen loopt men in ca. 5 minuten vanaf de Stallen naar de hoofdentree van het onlangs gerestaureerde Paleis!

Na een grootschalige renovatie kan Paleis Het Loo weer bezocht worden in een vorstelijke entourage! Maak kennis met de Oranjes: bezoek hun privé-vertrekken in het paleis en wandel door de indrukwekkende baroktuinen met ruisende fonteinen en geurende bloemen! Onder het voorplein is een enorme nieuwe publieksruimte gecreëerd. Paleis het Loo was van 1686 tot 1975 de favoriete zomerresidentie van de Nederlandse stadhouderlijke en koninklijke familie. Het interieur toont o.a. 300 jaar bewoning door de Oranjes van Willem lll tot Wilhelmina. Het paleis en de tuinen zijn voor een groot deel in de 17e eeuwse staat teruggebracht. Een wandeling langs hoog spuitende fonteinen, tuinvazen en eeuwenoude bomen brengt u in koninklijke sfeer.

Extra informatie:
* Om het Paleis te bezoeken moeten wij een starttijd reserveren. Dat zou in dit geval dan 15 uur en 15.15 uur kunnen zijn.

* Indien gewenst kunnen wij zorgen voor een leuke rondleiding in de tuinen of in de stallen/Koetshuis van 1 uur/ De kosten voor deze Paleistour/groepsrondleiding zijn
ca. € 100,00 per gids voor maximaal 15 gasten per gids.  In het Paleis zijn helaas geen rondleidingen mogelijk.

Wilt u alles te weten komen over het Loo en zijn bewoners?
Er zijn 3 leuke audiotours met uw eigen telefoon of tablet (wel een koptelefoontje meenemen!) beschikbaar en dat is gratis!  U kunt van tevoren de App van het Paleis downloaden en krijgt zo alle informatie die u wilt! Wilt u ter plaatse een leenapparaat gebruiken dan kost dat ca. € 1,50 p.p. en dit moeten wij ook van tevoren reserveren. (Met eigen telefoon werkt prima).

Voor mensen die wat slechter ter been zijn is er een pendelbusje van entreegebouw/stallen naar het paleis & de tuinen en weer terug (kosten ca. € 1,00 p.p. retour en op basis van beschikbaarheid dus deze kunnen niet gereserveerd worden). In het paleis zijn tevens liften aanwezig en er zijn een aantal aangepaste toiletten beschikbaar.

17:15 uur
Vertrek vanaf de bus parkeerplaats richting uw diner locatie. Zonder diner bent u ca. 2 uur eerder thuis en krijgt u een korting van ca. € 21,50 p.p.

18:15 uur
Er staat een goed verzorgd diner voor u klaar dat er als volgt uit kan zien:
* heldere kippensoep in terrine
* gesneden varkenshaas met een warme groentekrans, gebakken aardappelen en frites, aardappelkroketjes, rabarber en salade
* bosvruchten-mousse

Eventueel is een buffet ook mogelijk:
Gebonden tomatensoep
Rundvleessalade
Gevulde eitjes
Kip-/vruchtensalade met kerriemayonaise
Rauwe ham met meloen
Gevarieerde visschotel met gerookte zalm, paling etc.
Zoute haring met uitjes
Twee soorten rauwkost
Stokbrood met kruidenboter
Varkensmedaillons met champignons in roomsaus
Kip in zoetzure saus
Stoofschotel (stoofvlees met uien, champignons, paprika etc.)
Aardappelgratin
Warme groente krans
IJs dessert       
 Toeslag voor het buffet is ca. € 6,00 p.p.

21:00 uur
Verwachte thuiskomst; einde van het programma.

Prijsindicatie:
45 – 60 personen € 95,00 per persoon
Uiteraard zijn andere aantallen en variaties op bovenstaand programma ook mogelijk; prijzen en suggesties op aanvraag.

Deze prijs is inclusief:
* vervoer per luxe touringcar met airco & toilet
* 1 kopje koffie of thee met appelgebak
* entree en rondleiding door gidsen Museum Schokland
* lunch als beschreven incl. kroket en drankjes
* entree Paleis het Loo incl. entree stallen & tuinen en audiotour via eigen telefoon (via de app)
* 3 gangen diner als beschreven (excl. drankjes)
* verzorging van de chauffeur