Schoolreisje Openluchtmuseum

09:00 uur
Onze luxe touringcars staan voor bij uw school en u heeft tijd om in te stappen. Aansluitend brengen onze ervaren chauffeurs u richting Arnhem waar het museum haar deuren om 10 uur zal openen.

10:00 uur
Een dag Openluchtmuseum is een kennismaking met het leven, de sfeer en de omstandigheden van vroeger. Voor het Basisonderwijs zijn schoolprojecten en speurtochten ontwikkeld die leerlingen laten kennismaken met het verleden. Door te kijken én door zelf mee te doen wordt vroeger een belevenis. De combinatie van leren, ontdekken en plezier maakt het museum tot een perfect schoolbezoek! Belangrijk: het museum wil u er op attenderen er bij scholen minimaal 1 begeleider moet zijn per 8 kinderen!

Zelden was geschiedenis zo leuk!
Hoe woonden we, wat deden we voor de kost, hoe bewaarden we ons eten, hoe zag de toilet er uit? In het park ontmoet u de smid, de radmaker, boerin of knecht. Ze hebben het druk, maar maken altijd tijd voor een praatje. Wie weet kunnen ze ook wel wat hulp gebruiken.

Ontdek het verleden
Via een speurtocht, op eigen houtje of met een educatief project. Maak kennis met vroeger op een speelse manier, namelijk met een verrassende speurtocht door het Arnhem Openluchtmuseum. Het is ook mogelijk om op eigen houtje op pad te gaan, bezoek dan bijvoorbeeld de Tilburgse Huisjes en ontdekt de grote verschillen in het tijdstraatje. Of kies voor 1 van de educatieve projecten. Deze gaan over vroeger, maar zijn verrassend eigentijds en zijn er voor diverse leeftijdsgroepen.

Zo is er voor de allerkleinsten het project ‘Keuterboeren’; de kinderen gaan hierbij aan de slag in de stal en de groentetuin. Het project ‘Architecten gezocht’ is er speciaal voor de groepen 7 en 8. De leerlingen ontwerpen in dit project een eigen woonboerderij en gaan daarbij niet alleen te werk aan de tekentafel maar passen ook de maquette aan.

Er is dus voor iedere leeftijdscategorie 1 (of meerdere) passend project(en) die 2 uur duurt; je kunt het project in de ochtend of in de middag reserveren. Dit zijn vaste tijden, te weten van 10.15 – 12.15 uur of van 13.15 – 15.15 uur. Door een introducties in de klas krijgt het museumbezoek veel meer verdieping. De lespakketten sluiten goed aan op het lesprogramma en de kerndoelen van het onderwijs.

Welke educatieve projecten zijn er allemaal? Dat vindt u onder deze link: https://www.openluchtmuseum.nl/lespakketten

Er is nog meer te beleven!
‘Vervelen’ kennen ze niet in het Openluchtmuseum, want er is van alles te doen! Maak een ritje in de historische tram en ontdekt wat er allemaal te zien is in het museum. In de Zaanse Buurt ligt ouderwets speelgoed klaar om mee gespeeld te worden. Dwaal door het doolhof of ga lekker ravotten in de speeltuin! Op het Kindererf komen karweitjes van vroeger tot leven en wie niet bang is voor een beetje water, vaart naar de overkant met het spekbakkie!

De Canon van Nederland!
Met trots toont het Nederlands Openluchtmuseum de Canon van Nederland: een presentatie van de hele geschiedenis van ons land, van ‘hunebed tot heden’. Deze nieuwe presentatie, die tot stand kwam in nauwe samenwerking met het Rijksmuseum in Amsterdam als partner, toont hoogte- en dieptepunten uit de Nederlandse geschiedenis aan de hand van historische personen, gebeurtenissen en onderwerpen. Het Nederlands Openluchtmuseum heeft een internationale award gewonnen die wordt gezien als de Oscar van de museumwereld!

Indien u geen schoolproject boekt, kunt u kiezen voor een gratis speurtocht of het tijdmachine-spel!
Deze speurtochten of het spel ontvangt u bij de ‘servicebalie’. Wanneer u hiervan gebruik wilt maken, vernemen wij dit graag uiterlijk één week van te voren.

Basis Onderwijs:
Groep 1, 2 en 3 – De dag van Deetje
Opstaan uit de bedstee, wassen, spelen en een ritje met de postkoets; Deetje was een kind uit een andere tijd. Leerlingen stappen in haar schoenen en tijdens de speurtocht doen ze dingen die zij ook deed. Als herinnering krijgen ze een boekje mee naar huis.

Groep 3, 4, 5, 6, 7, en 8 – Tijdmachine-spel
Tijdmachines bestaan nog niet, maar je weet niet of ze ooit worden uitgevonden. Dan kun je maar beter voorbereid zijn! Laat leerlingen samen het Tijdmachine-spel spelen en ga samen op expeditie naar vroeger in het museum. Het leuke aan dit spel is dat het bestaat uit 25 losse spelletjes en dat je het kunt aanpassen naar jouw eigen klas of groep. Er is voor ieder wat wils. Zoek, klets, fantaseer, teken, ren, spring, dans, lach, en verwonder je over vroeger en nu. Ook bepaal je zelf hoe lang het spel duurt en waar je het in het museum speelt.

Smikkelen en smullen
Actief bezig zijn maakt hongerig en bij samen op pad zijn hoort natuurlijk iets lekkers; het museum biedt u het volgende aan:
* Frites met mayonaise en ranja ca. € 4,00 per persoon
* Appelrozijnenbroodje met ranja ca. € 3,00 per persoon
* Waterijsje ca. € 1,25 per persoon

15:15 uur
Vertrek vanaf de parkeerplaats huiswaarts.

16:15 uur
Verwachte thuiskomst; einde van het programma.

Prijsindicatie:
45 -54 personen  € 26,00 per persoon
55 -69 personen  € 25,00 per persoon
70 -79 personen  € 24,00 per persoon
80 -88 personen € 23,00 per persoon
Korting begeleiders €  6,00 per persoon
(advies Openluchtmuseum is 1 begeleider per 8 kinderen > alle begeleiders hebben gratis entree)
Uiteraard zijn andere aantallen en variaties op dit programma ook mogelijk; prijzen en suggesties op aanvraag

Deze prijs is inclusief:

vervoer per luxe touringcar(s)
* entree Openluchtmuseum inclusief boekje met opdrachten
* gratis entree Openluchtmuseum begeleiders (zij betalen wel voor de bus)
* gebruik van de tram
* bezoek aan de speeltuin
* parkeren bus
* verzorging van de chauffeur

Foto’s 3,6 & 7 © Nederlands Openluchtmuseum